USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele eylemek istiyor

Kovid-19 salgını özellikle blokzincir ve NFT'ler peyda etmek kabil az daha tamamı devre içi hizmetlere müteveccih talebi artırırken, teknolojiden mülk kazanmanın acemi yollarını arayan iri firmalar "metaverse" ile "fiziksel dünyayı" ele geçirmeye hazırlanıyor.

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele eylemek istiyor
29-10-2021 11:20
Washington DC

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kıl payı firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki indinde ahir adım namına görülüyor.

Facebook, firmanın adını Meta namına değiştirecek

Teknolojiden dünyalık kazanmanın acemi yollarını arayan şirketler, metaverse ile insanlara genel ağ üstünden erişebilecekleri düşüntülü indinde kâinat vadediyor.

Son çağda metaverse'e müteveccih küsurat nazarıitibar Kovid-19 salgının da indinde kararı namına görülüyor. Daha indinde tomar insanoğlunun açıktan çalışmaya başlamasıyla devir içi etkileşimin elan realist duruma getirmeye müteveccih alakanın arttığı belirtiliyor.

Kurgusal indinde hakikat bulunan Metaverse konsepti, indinde ahir evrenin parçası kızarmak talip yatırımcılar ve şirketlerden iri nazarıitibar görüyor.

Metaverse nedir?

Sanal hakikat teknolojisinin geliştirilmiş gayrimeskûn namına tanıdık metaverse, düşüntülü kâinat namına da tanım ediliyor.

Metaverse'te kişilerin alım satım yapabileceği, hizmetlere sürdürümcü olabileceği, iş dostlarıyla beraberce çalışabileceği, dubara oynayabileceği ve ayrıca çevresindeki görüntüyü şahsi zevklerine ve ihtiyaçlarına uyarınca özelleştirebileceği paylaşılan 3D mevhum indinde düz sunuluyor. Metaverse, insanoğlunun sayısal alandan artma sayısal dünyanın içerisine girmesine müsaade veriyor.

Örneğin, kullanıcılar çıkarlarını indinde hologram halinde apayrı bölgelere yansıtabiliyor. Metaverse, bireyin çabucak beslemek adına içerisine girebildiği somutlaştırılmış indinde genel ağ kıl payı manzara edilebileceği belirtiliyor.

Gerçeğe ilgili olacak metaverse'in, önceleri hazırlanmış mevhum dünyalardaki karikatürize avatarların tersine kullananların esas fiziki çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle esas insanoğlu görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine İmkan sağlayacağı kaydediliyor.

Metaverse teriminin The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror kıl payı sayımsız film ile videoteyp oyununda betimleme edilmiş bulunduğu biliniyor.

Facebook yöneticileri, metaverse'i kişilerin dubara canlandırırken yada araştırı yaparken birlikteymiş kıl payı hissedebilecekleri indinde düz namına tanımlıyor.

Facebook, metaverse şirketine dönüşmeyi hedefliyor

Facebook, metaverse dalında arka arkaya icra ettiği atılımlarla öne çıkıyor.

Son namına Facebook şirketinin adının Meta namına değiştirileceğini duyuran Facebook Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketi doğacak 5 sene ortamında indinde toplumsal komünikasyon araçları şirketi olmaktan çıkarak indinde metaverse şirketine dönüştürmeyi hedefliyor.

Zuckerberg, orak ayı ayında, nihai tüketicilerin mutlak firmanın platformlarında celse açacakları değil, bire indinde sürede bu sayısal dünyada yaşayacakları, çalışacakları ve dubara oynayacakları metaverse'i Facebook'un ve netin geleceği düşüncesince indinde görünüm namına pazarlamaya başlamıştı.

Metaverse'in yapımı düşüncesince Avrupa genelinde 10 bin can istihdam edeceğini duyuran Facebook, metaverse ile bire indinde fiziki bölgede sıfır kişilerin oluşturabileceği ve keşfedebileceği indinde paradigma mevhum meydan sunmayı planlıyor.

Zuckerberg, metaverse'i cep telefonlarından yada ekrandan beslemek adına kişilerin parçası olabileceği, içerisine girebileceği indinde genel ağ namına tanımlıyor. Evden emek hasretmek taraftarı namına aşina Zuckerberg, metaverse’in işe gidip hulul ihtiyacını ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor.

Facebook, edisyon altında

Zuckerberg, 2004’te Facebook'u kurdu ve borsada kestirmece indinde trilyon dolar mesabesinde indinde şeriklik biçimine getirdi.

Başta Avrupa kızarmak kıl payı kâinat çapında düzenleyiciler ve politikacılar, çevre enerjisini dizginlemek, kusur bilgelik ve tiksinme söylemine sonuç hasretmek düşüncesince Facebook ve Zuckerberg’ı edisyon altında tutuyor. Facebook'u kârı güvenliğin önüne koymakla suçlayan emektar etkin Frances Haugen'in iddiaları da şu anda Facebook düşüncesince dava oluşturuyor.

Facebook, adını Meta namına değiştirerek şeriklik üzerine menfi haberlerden uzaklaşmayı ve imajını iyileştirmeyi de hedefliyor.

1 Aralık 2021'den sonraları esham "MVRS" sembolü altında muamele görecek. Facebook, "metaverse" düşüncesince aut pınar kullanacağını duyurdu. Şirket yapısında apayrı indinde başkalık beklenmiyor.

Zuckerberg, eleştirilerden ırak eğleşmek düşüncesince "metaverse" de “mahremiyet ve güvenliğe” elan da ehemmiyet vermeyi hedefliyor.

Teknolojinin liderleri netin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor

WhatsApp, Instagram ve Messenger'ı da içerisinde barındıran Facebook, acemi sayısal dünyayı şahıs başına peydahlamak istemiyor fakat merkezi indinde gösteriş oynamayı hedefliyor.

Zuckerberg, kişilerin doğacak yıllarda Facebook'u değişik elan indinde tomar indinde "metaverse şirketi" namına görmelerini beklediğini tabir ediyor. Şu anda Facebook’un personellerinin bu teknoloji üstünde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Facebook, metaverse ile bire indinde fiziki bölgede sıfır öteki kişilerin oluşturabileceği ve keşfedebileceği indinde paradigma mevhum meydan sunmayı hedefliyor. Şirket, reklam sabah akşam iş modelinde tek nesne değişmese caba metaverse'te acemi "ekonomik fırsatlar" görüyor.

Diğer teknoloji şirketlerinin yöneticileri de netin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor. Bunlar ortada Microsoft Üst Yöneticisi Satya Nadella ile elektronik beyin oyunu geliştiricisi Epic Games'in başkanı Tim Sweeney da bulunuyor.

Sony Electronics yöneticilerinden Tyler Ishida ise çağımız teknolojisinin çözünürlük kuru ve kalitesi yardımıyla metaverse'in katılımcılar düşüncesince "gerçek hayat" denli esas görünebileceğini belirtiyor. Ishida, metaverse'in topu topu duyuları harekete nâkil elan üreteç indinde "eğlence deneyimine" ayraç ettiğini belirtiyor.

Silikon Vadisi'nde pop duruma geliyor

Metaverse, Silikon Vadisi'nde değişik popülerleşen indinde fehva olurken, Microsoft, Nvidia ve Unity Software kıl payı firmaların de metaverse düşüncesince araçlar, hizmetler yahut zımni geliştirdikleri belirtiliyor.

Çevrim içi dubara platformu ve dubara yaratış sistemi Roblox da kendini indinde metaverse şirketi namına tanımlarken, Epic Games'in Fortnite'ı da mataverse'in indinde parçası namına ikrar ediliyor.

GameStop'ın da yakında verdiği "Web3 Gaming" iş ilanıyla metaverse'e gireceği, firmanın "Web3 Gaming" konumu düşüncesince Ethereum, NFT'ler ve blokzinciri tabanlı dubara platformları dair tecrübeli indinde etkin aramış bulunduğu kaydediliyor.

Uzmanlar, metaverse'in kullanıcılarını esas dünyadan elan da koparabileceği uyarısında bulunarak, Facebook'un kusur bilgelik ifşa kıl payı bulunan sorunlarının artabileceğini belirtiyor.

Metaverse'in Facebook kabilinden tüketicilerden elan indinde tomar dünyalık tashih etmek düşüncesince kullanılacağı anlamında şüpheler de uzmanlar kabilinden dile getiriliyor

"Kombinatoryal trend örneği"

Teknoloji Araştırma ve Danışmanlık şirketi Gartner Analisti Tuong Nguyen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, metaverse'i haberleşme düşüncesince hâlâ belirlenmemiş protokolleri kullanacak, serbest fakat birbirine ilişkin ağların mihman ve üreteç "dijital ortamı" namına tanımladı.

Nguyen, "Fiziksel dünyanın esas zamanlı, uzamsal namına yönlendirilmiş ve dizine münfail içeriğiyle kesişen, kalıcı, merkezi olmayan, işbirlikçi, beraberce çalışabilir sayısal zımni sağlar." dedi.

Metaverse konseptinin sonuç senelerde pop duruma gelmesinin nice sebebi bulunduğunu tamlayan Nguyen, metaverse'in ferdî namına önemli, çarpık ve serbest namına gelişen indinde paradigma trend ve değişen teknolojinin apayrı indinde trendi ortaya boşaltmak düşüncesince birbirleriyle etkileşime girmiş bulunduğu kombinatoryal trendin indinde örneği bulunduğunu tabir etti.

"İnternetin geleceği"

Nguyen, şöyleki bitmeme etti:

"Örneğin, metaverse'i deneyimlemenin indinde yolu, artırılmış hakikat ve mevhum gerçekliktir. Artırılmış hakikat ve mevhum gerçeklik, metaverse düşüncesince hem lensler hem de deneyimler namına görev edebilir. Bu sebeple metaverse'in popülaritesi artırılmış hakikat ve mevhum gerçekliğe bağlandı. Metaverse anlaşılan bire indinde sürede sayışma edilemez tokenleri de içerecektir. Benzer şekilde, metaverse'in popülaritesi NFT'ler kabilinden da desteklendi. Bunlar, metaverse'in sonuç senelerde sebep pop duruma geldiğinin dü örneği."

Büyük teknoloji firmalarının sebep metaverse ihdas etmek istediğini değerlendiren Nguyen, "Pek çoğu, internetin, bilişimin, sayısal ve fiziki etkileşimlerin geleceğinin metaverse namına değerlendiriyor. Eğer gidiş buysa, topu topu teknoloji şirketleri bu doğacak son zamanların ön saflarında arazi ikrar etmek istiyor." dedi.

Nguyen, metaverse'in insanoğlu yaşamını nite etkileyeceğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Bu probleminin tek indinde yanıtı yok. İnterneti düşündüğünüz kıl payı düşünürseniz, yanıt anlaşılan buna benzeri olacaktır. Hayatı nite etkileyeceğini şümullü indinde biçimde tanım etmek düşüncesince banko baş döndürücü erken. Muhtemelen yaşamın nice kısmını etkileyecektir. Kalıcı, merkezi olmayan, elçi ve beraberce çalışabilir indinde sayısal ortamla beklenir olabilecekleri çabucak dakika bildiklerimize isnaden tesirini şekillendirebiliriz yahut anlayabiliriz."


- "Metaverse'in asliye konsepti derinliğine süredir var"


Gelişen teknolojileri izlem fail çözümleyici Victoria Petrock da metaverse'in nice değişik tanımı olduğunu, fakat bunu netin acemi nesli namına düşündüğünü söyledi.

Metaverse'in genel ağ üstünden erişilebilen mevhum 3 boyutlu indinde düz bulunduğunu tamlayan Petrock, bunun kullananların avatarları yahut kendilerinin öteki sayısal temsilleri vasıtasıyla buluşabilecekleri ve etkileşime girebilecekleri, alım satım yapabilecekleri, çalışabilecekleri, teşrikimesai yapabilecekleri, eğlenebilecekleri, tüketebilecekleri ve dubara oynayabilecekleri türlü birbirine ilişkin mevhum alanlar ortada problemsiz indinde biçimde cereyan etmelerini sağlayacağını aktardı.

Petrock, "Metaverse'de toplumsal medya, mevhum toplantılar, oyun, e-ticaret, çevrimiçi ortaklaşa iş kıl payı şu anda mevcud türlü sayısal platformların hepsi kuramsal namına indinde araya doğacak ve mevhum hakikat başlıkları, artırılmış hakikat gözlükleri, kurnaz telefon uygulamaları yahut hâlâ buluş edilmemiş öteki cihazlar vasıtasıyla erişilebilir olacak. Metaverse'te insanlar, mevhum yaşamlarını sayısal ikizler vasıtasıyla şahsi yaşamlarına koşut namına yaşayacaklar ve ayrıca bu yaşamları birleştirecekler yahut birleştiremeyecekler." dedi.

Büyük teknoloji şirketlerinin metaverse'i netin evriminde "bir ahir iri şey" namına tanıttığını tamlayan Petrock, "Metaverse'in asliye konsepti derinliğine süredir var, Second Life ve The Sims'i düşünün, fakat müstevli ve iş ile toplumsal deneyimler düşüncesince mevhum ikameleri baştan yaratış gereksinimi onu ihya ve bundan intifa çabalarını hızlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Şirketler teknolojiden dünyalık kazanmanın acemi yollarını bulma arayışında

Petrock, metaverse'in sonuç senelerde pop olmasının mevhum gerçeklikle de ilgilisi olduğuna ayraç ederek, "Facebook ve öteki firmalar mevhum gerçekliğe iri envestisman yapmış oldu ve artırılmış hakikat demincek interneti indinde ahir bağlanak ve kâr düzeyine taşıyabilecek o görkemli uygulamayı anımsamak düşüncesince çabalarını dü katına çıkarıyor. Kişisel deneyimlerin yerini ikrar etme gereksinimi ve mevhum hakikat ile öteki gelişen teknolojileri ergonomik ve karlı duruma getirme gereksinimi metaverse'in arkasındaki sevimsiz güçler namına öne çıkıyor." diyerek konuştu.

Facebook kıl payı firmaların teknolojiden dünyalık kazanmanın acemi yollarını anımsamak ve üstünde acemi çocuk ürünler, hizmetler ve deneyimler oluşturabilecekleri indinde vasat peydahlamak istediklerini vurgulayan Petrock, şahıslara gidecekleri elan indinde tomar sayısal arazi ve bu yerlerde yapacakları elan indinde tomar sayısal nesne verilebilirse, reklamlar ve acemi hizmetlerle onların önüne devredilmek düşüncesince elan indinde tomar okazyon olacağını anlattı.

Petrock, "Fiziksel kaynaklar şu anda sınırlıdır, fakat sayısal kaynaklar tükenmez olabilir. Bir can biraz değişik kimliğe cemaat olanaklı ve metaverse'te bıkılmayan oranda eşyaya cemaat olabilir." dedi.

İnsanları elektronik beyin korsanlığına sunulan salıverme potansiyeline sahip

Büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun, manalı ve birbirine ilişkin indinde "metaverse" oluşturmasının uğrunda derinliğine indinde kere bulunduğunu tamlayan Petrock, kişilerin indinde yahut elan indinde tomar iri teknoloji şirketinin haklarında ne denli bilgelik sahibi bulunduğu dair baş döndürücü titiz olmaları gerekeceğini aktardı.

Petrock, toplumsal medya, e-ticaret, iş, dubara ve öteki ortaklaşa iş araçlarını birbirine bağlamanın kullanıcılarını etiket hırsızlığına, elektronik beyin korsanlığına ve öteki çirkin şeylere sunulan salıverme potansiyeline cemaat bulunduğunu dile getirdi.

Metaverse'in kişilerin Zoom yahut Teams'den elan realist ve çalgılı çağanaklı yollarla açıktan çalışmasına imkân tanıyacağına ayraç fail Petrock, "Avatarlarımız yaşamın sayısal alanları ortada problemsiz indinde biçimde cereyan ederken, etkileşimlerimizde bundan böyle fiziki engellemeler olmayacak." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler