USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tedarik zinciri krizinde artı sinyaller gelmeye başlıyor

Küresel ekonomide bitmeme fail arz darboğazları ehemmiyetli birlikte ide deposu olmayı sürdürürken, taşımalık maliyetleri ve mal tutarları kabilinden birtakım göstergeler tedarik zincirindeki baskının azalmakta olabileceğine ilişkin sinyaller veriyor.

Tedarik zinciri krizinde artı sinyaller gelmeye başlıyor
05-11-2021 11:24
Berlin,Washington

Artan kaba özellik fiyatlarından kamga kabil bileşenlerin eksikliğine, limanlardaki yoğunluklardan, geri hizmet sektöründe etkin öge yetersizliğine derece tedarik zincirindeki teessürat global ekonominin önündeki en iri sorunlardan bir tanesi olmaya bitmeme ediyor.

Tedarik zincirinin toparlanma savaşı bitmeme ederken, taşımalık maliyetleri, finans fiyatları, toy yüz koronavirüse (Kovid-19) erinç dölleme oranı, firmaların mali neticeleri kabil göstergeler global tedarik zincirindeki stresin azalmakta olabileceğine değgin sinyaller vermeye başlıyor.

Nakliye maliyetleri azalma eğilimde

Nakliye maliyetlerinden finans fiyatlarına tedarik zincirinde bası yapan göstergelerden mevrut zait sinyaller, krizde "en kötünün geride eksik olabileceği" fikrini akıllara getiriyor.

Son veriler, taşımalık maliyetleri ile finans fiyatlarının gerilediğini gösterirken, Kovid-19'a erinç aşılamanın da artmasıyla tedarik zincirindeki kaosun hafifleyeceğine değgin iyimserliği artırıyor.

Navlun piyasasındaki transport ücretlerinin işareti yerine aşina Baltık Kuru Yük Endeksi'nin (Baltic Dry Index-BDI) teşrinievvel kocaoğlan başlangıcında 5 bin 650 benek ile 2008'den beri kaydedilen en faziletli seviyeye ulaşmasının arkası esna azalma eğilimine geçmiş bulunduğu dikkati çekiyor. Küresel ekonominin kılavuz göstergelerinden bulunan endeks, 4 Ekim sebebiyle 3 bin puanın altında bulunuyor.

Alibra Shipping'in verilerine göre, Atlantik ve Pasifik Okyanusu rotaları düşüncesince 6 maaş sözleşmeler, en iri döşenmemiş ağırlık gemileri (capesize-150 bin titrem ) düşüncesince sırayla günce 54 bin dolar ve 52 bin 500 dolara servet oluyor. Bir salname kontratlar için, Pasifik rotaları 26 bin dolara ve 2 sene sonraları 26 bin dolara düşüyor. Çin'de kalan çıpa cevheri stokları, iri döşenmemiş ağırlık gemilerine bulunan talebi yavaşlattığı belirtiliyor.

Çin'de bir aşırı limanda tıkanıklığının hafiflediği belirtilirken, Los Angeles'taki Long Beach taşımalık limanının da ise iş yığınının bitmeme etmiş bulunduğu bildiriliyor.

Çin'deki büyümenin yavaşlaması finans fiyatlarındaki artışı sınırlandırabilir

Dünyanın ikinci iri ekonomisine cemaat Çin’de iktisadi büyümenin yavaşlamasının finans fiyatlarındaki artışları sınırlandırabileceği belirtilirken, eneze taşınmazlar alanının çıpa cevheri fiyatlarında düşüşe hastalık bulunduğu kaydediliyor.

Pekin yönetimi, yalıtım kesintilerinin üretimevi ve madenlerde kepenk kapattırmasının arkası esna erke fiyatlarına abra kazandırmaya başladı. Bu adımlar kömür vadeli işlemlerini üstün dereceli seviyelere çıkarırken eroin fiyatlarını da vurdu.

ABD'de ehemmiyetli müşterek ikametgâh inşaatı bileşeni bulunan kalas vadeli işlemleri de mart ayında görmüş bulunduğu seviyelerin yüzdelik 60 altında seyretmeye başladı.

Çip düşüncesince vizyon karanlık

En ehemmiyetli bileşenlerden çipte ise görünümün hâlâ ziyasız bulunduğu kaydedildi.

Uluslararası mali araştırı kuruluşu IHS Markit, kamga kıtlığının global ferah araba üretimini bu sene 5 milyon azaltacağını kestirim ederken, birtakımı araba üreticileri kısıtlamaların 2022'ye derece sürebileceğine dikkati çekiyor. Toyota kabil Asya merkezli araba üreticileri ise en kötüsünün geride kaldığını savunuyor.

Varlık yöneticisi Capital Group'un raporunda ise durumun bu senenin sonuna derece düzelmesinin beklenen bulunduğu belirtiliyor.

Malezyalı kamga tedarikçileri ise pazarın hâlâ degaje açıdan normalleşmesinin 2 ila 3 yılı bulacağını öngörüyor.

Kovid-19'a erinç dölleme payı artıyor

Kovid-19 salgınının müşterek kararı bulunan tedarik zinciri krizinde salgının arama altında tutulması iri ehemmiyet taşıyor. Başlıca imalat ülkelerinde, başta Malezya ve Tayvan kabil kamga tedarikçilerinde Kovid-19'a erinç dölleme oranları hâlâ da yükseliyor.

Dünya genelinde ise tamamı aşıları tamamlananların payı yüzdelik 39,5 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, arz darboğazlarının doğacak yıla derece bitmeme etmesini beklerken, Kovid-19 salgınının arama altında tutulamaması biçiminde arz darboğazları kabil hastalıkların tekrarlanabileceği uyarısında bulunuyor.

Tedarik zinciri darboğazları nice ferdin beklediğinden hâlâ derinlemesine süredir bitmeme ederken, nice tutumlu andıran sürede bunların azalacağına değgin aşırı az ayraç bulunduğunu söylüyor.

Analistler, tedarik zincirindeki sıkıntıların ve öteki Kovid-19 kaynaklı krizlerin evren ekonomisi düşüncesince dokuncalı müşterek “stagflasyon” (durgunluk zarfında enflasyon) senaryosuna ayraç yazar etmediğinin yahut hemen iktisadi toparlanma uğrunda müşterek çarpış olup olmadığının doğacak aylarda anlaşılan olacağını belirtiyor.

"Aksaklıklar doğacak yıla derece bitmeme edecek"

Moody's Analytics Kıdemli Ekonomisti Tim Uy, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, bulunan tedarik zinciri aksaklıklarının ağız ağıza çözülmesinin uğrunda derinlemesine müşterek defa bulunduğunu düşündüğünü ve bunların "kesinlikle" doğacak yıla derece bitmeme edeceğini söyledi.

Dünyanın ciharıyek indinde hükümetlerin liman tıkanıklığını hafifleştirmek düşüncesince ellerinden geleni yaptığını tamlayan Uy, "Daha müşterek tomar kamyon şoförü işe düzlük ve bulunan darboğazları aşmanın doğurucu yollarını bulan hususi firmalar de var, fakat liman ve demiryolu işçileri, antrepo endüstrisi ve öteki muvasala ekipmanlarının indinde kamyon şoförlerindeki nekais bunu çözülmesi aşırı güç müşterek dava durumuna getiriyor." dedi.

Uy, "Bu sene dinlence sezonunda işlerin hâlâ da kötüleşmesini ve doğacak senenin ortasında hâlâ güzel olmasını bekliyorum. O vakte derece istem müşterek nebze rahatlamış ve arz bu darboğazlara ahenk elde etmiş olacak ve bu ikisinin birleşimi tamamı meslek üstündeki yükü azaltacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler