USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Merkez Bankasının sayıları için anahtar gerçekleştirmek ülkeye dokunca verir

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: Merkez Bankasının sayıları için anahtar gerçekleştirmek ülkeye dokunca verir
15-10-2021 19:35
Ankara

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, döviz kurlarındaki hareketliliğe müteveccih alacakları mümkün kararlara ilişkin, "Biz çalışmalarımızı yapıyoruz uygulayım olarak. Gelişmeleri dikkate alarak 21 Ekim'de türkiye düşüncesince en hayır değişmeyen neyse, etraflı Para Politikası Kurulu'ndaki dostlarımla birlikte, en akla yatkın sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." dedi.

Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile TCMB İdari Binası'ndaki görüşmesinin peşi sıra matbuat çalışanlarının sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun bu sabahleyin menfaatlerini aradığını ve Banka'yı görüşme eylemek istediğini aktaran Kavcıoğlu, "Biz de teşekkürname ettik ve randevuyu verdik. Onlar da geldiler katışıksız olsunlar. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk." diyerek konuştu.

Kavcıoğlu, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine müteveccih izahat yaptıklarını tabir ederek şunları kaydetti:

"Merkez Bankası ülkenin en gözde, en seçkin kurumlarından birisidir. Bu ülkenin değme kişisinin sahiplenmesi müstelzim ortak kurumudur. Dolayısıyla Merkez Bankasını yıpratıcı açıklamaların bizi üzdüğünü buradan da her insana tabir edelim. Merkez Bankası güçlüdür, rezervleriyle rakamlarıyla paha istikrarı anlamındaki mücadelesiyle. Gereken kararları Para Politikası Kurulu ile beraberce almaktadır. Bugün rezervlerimiz 125 bilyon dolara yaklaşmıştır. Dolayısıyla her insanın bu sayıları gündeme getirmesi hem Merkez Bankasını hâlâ çelimli kılacaktır bununla beraber ülkemizin bu manada hâlâ çelimli görünmesini sağlayacaktır. Son 7 ayda 35 bilyon dolara DOĞRU Merkez Bankasının rezervi artmıştır. Bu, Merkez Bankasının, ülkemizin enerjisini göstermektedir. Rakamlarımız aşırı dobra ortak halde gelişmektedir. Bunları anlattık kendilerine, onlar da katışıksız olsun bizi dinlediler ve aykırı fikir alışverişinde bulunduk. Ben gene kendilerine teşekkürname ediyorum."

Dolar kurundaki hareketlilikDolar kurunun yükselişine müteveccih Banka şekilde ne yapacaklarının sorulması üstünde Kavcıoğlu, "Kurları, hayattaki gelişmeler, doların öbür dünyalık birimleri karşısındaki çelimli gelişimi, bütünü önemli, bütünü etkiliyor. Biz de bu manada çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah değme obje aşırı hâlâ dobra olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kavcıoğlu, Banka'daki sonuç fariza değişikliklerinin kendisi kabilinden mı arzu edildiğinin sorulması üstünde şu cevabı verdi:

"O mevzuda da aşırı hata spekülasyonlar yapılıyor. Bunlar etraflı kurumlarda ihtimalî şeyler. Bir bölümü arkadaşların özlük tercihi, ortak bölümü bizim tercihimiz. Dolayısıyla rastgele ortak başağrısı yok. Bir başağrısı varmış üzere anlatılması da Merkez Bankasını yıpratıyor. Bu cins spekülasyonlara lüzum yok. Bizlere sorsanız kılıç müstelzim cevapları transparan ortak halde veriyoruz. Merkez Bankasının etraflı sayıları açıktır ve nettir. Bunlar üstünde montaj gerçekleştirmek bu ülkeye Merkez Bankasına dokunca verir. Dolayısıyla dünya siyasa yahut tenkit yapacaksa ayrıksı şeyler üstünden yapmalıdır. Merkez Bankasını bu denli nahak ve hata ortak halde söylenmek akla yatkın değil. Bu manada herkesi hâlâ aklı selim olmaya çağırıyoruz. Bu manada Sayın Kılıçdaroğlu ve mebus arkadaşlarımızla da hemfikiriz. Onlardan da bunu dileyiş ettiğimde onlar da bunu aşırı aklıselim ile karşıladılar. Dolayısıyla rastgele ortak iş yok. Karşılıklı ortak fikir alışverişi oldu. Biz Merkez Bankasının yaptıklarını anlattık. Eğer kafalarında ortak istifham göstergesi olursa bizi değme devir arayabileceklerini aşırı kesin ortak şekilde... Zaten bizim bilançomuz, haberleşme kanallarımız aşırı açık. Her ayrışık bilgiyi, hata algıyı düzeltecek halde tafsil yapabileceğimizi, bilgelik verebileceğimizi tabir ettik."

"İnsanların tenkit yaparken az buçuk dersine emek harcaması lazım"Kavcıoğlu, "görevine sonuç verilenlerin repo indirime gönül rahatlığı oldukları düşüncesince bu kararın alındığı" iddialarının sorulması üstünde ise şu cevabı verdi:

"TCMB senelerdir repo indirimi ve artırımı yapıyor. Bu arkadaşların bütünü de kurumda senelerdir fariza yaptılar. Dolayısıyla kişilerin tenkit yaparken az buçuk dersine emek harcaması lazım. Bir obje boşaltmak namına bu cins yorumlar akla yatkın değil. Bu ihvan repo inmiş olduğu çağda de bu Banka'da fariza yaptılar, repo artırıldığı çağda de bu Banka'da fariza yaptılar. Dolayısıyla hakeza ortak duyarlık bahis konusu değil. Kaldı ki kılıç Para Politikası Kurulu şekilde ve öbür arkadaşlarla bu hafta 21 Ekim'e denli etraflı uygulayım ekiple beraberce çalışacağız. Bütün verileri etraflı gelişimleri çözümleme ederek ortak değişmeyen vereceğiz. Bu anlamada özlük içimizde elbette ki tartışıyoruz, aşırı bitkisel ancak ortak değişmeyen açıklıyoruz bu değişmeyen her insanın kararı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının kararı. Bugüne denli hakeza oldu, bugünden sonradan da hakeza olacaktır. Bugüne denli nice dost görevden ayrıldı, bundan hakeza da ayrılabilir. Bu, etraflı kurumlarda mevcut ancak bunun altında birtakım şeyler araştırmak aşırı akla yatkın değil. Böyle ortak obje de yok. Böyle ortak obje olsaydı hâlâ evvel ayrılırlardı yahut ayırırdık. Tamamen özlük süreci zarfında gelişen ortak fariza değişimidir. Olayı hakeza kıymetlendirmek hâlâ akla yatkın olabilir diyerek düşünüyorum."

Kavcıoğlu, Banka şekilde üstlerine sakıt sorumluluğun gereğini hesabına getirdiklerini belirterek "Dediğim üzere bu gelişimleri biricik ortak göz açısıyla kıymetlendirmek akla yatkın değil. Daha serbest beslemek lazım." dedi.

"PPK'de en akla yatkın sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın"Dolar karşısında Türk lirasının bedel yitirilmesine bağlı gelişmelerin de sorulması üstünde Kavcıoğlu, 21 Ekim'de yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına ayraç ederek bu mevzularda aşırı ortak tomar değerlendirme yapmanın akla yatkın olmadığını dile getirdi.

Kavcıoğlu, "Biz çalışmalarımızı yapıyoruz uygulayım olarak. Gelişmeleri dikkate alarak gene 21 Ekim'de türkiye düşüncesince en hayır değişmeyen neyse, etraflı Para Politikası Kurulu'ndaki dostlarımla birlikte, en akla yatkın sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın." diyerek konuştu.

Kavcıoğlu, Banka'nın rezervleriyle ilgilendiren hesaplamalara müteveccih ortak istifham üzerine, sakıntı hesaplarının IMF'nin tanımına birebir bulunduğunu belirterek "Türkiye'nin şu an tahminî 124,5 bilyon doların üstünde 125 bilyon dolar değme devir değişmiş olduğu düşüncesince ortalamanın üstünde ortak sakıntı noktasına geldik 7 maaş süreçte. 35 bilyon dolara DOĞRU ortak sakıntı artışımız oldu. Ben arkadaşlardan bunun da konuşulmasını tartışılmasını beklerim. Bu Türkiye açısından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açısından ehemmiyetli ve hesaplı şekilde dobra ortak gelişmedir." ifadelerini kullandı.

Eksi sakıntı tartışmalarının dünyanın göz boncuğu durumunda yapılmadığını dile getiren Kavcıoğlu, laflarını şöyleki tamamladı:

"Swapları çıkıyorlar, amme parasını çıkıyorlar, eksiye ıskat eylemek düşüncesince değme şeyi çıkıyorlar. Dünyada hakeza ortak tanımlama yok. Bizim bugün bakımından rezervlerimiz 124,5 bilyon doların üzerindedir, yuvarlayarak söylüyorum 125 bilyon dolardır. Bu da Merkez Bankasının esas gücü ve rezervidir. Bunun dışındaki tartışmalar boş boş ve yersizdir. Biz Kılıçdaroğlu'na ve mebus arkadaşlarımıza tafsil ettik, açıkladık onlar da akıllıca karşıladı. Diğer arkadaşlarla görüştüğümüzde de bire ortak şeyleri söylüyoruz. TCMB rezervlerini bu halde buyurmak doğrudur. Önümüzdeki hafta PPK var. Orada da herkes gelişimleri değerlendirerek, türkiye düşüncesince en elleme sonucu vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler