USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son ortak yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son birlikte yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay sahası salname prosedür kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi.

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son ortak yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı
14-12-2021 16:38
İstanbul

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) 23. dehşet umumi heyet toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi.

TSPB'den meydana getirilen açıklamaya göre, derinti Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son ortak yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay alanı salname iş kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi., Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop'un açma konuşmalarıyla başladı.

TSPB üyelerinin katılımıyla Elektronik Genel Kurul Sistemi üstünden meydana gelen 23. dehşet umumi heyet toplantısında 2021 yılı değerlendirildi, 2022 hedeflerine müteveccih ruzname maddeleri görüşüldü.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına toprak maruz SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, sonuç ortak yılda yatırımcı sayısının 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktığını, hisse alanı salname iş kütlesinin ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Taşkesenlioğlu, bu sene meydana gelen ve toplanmış büyüklüğü 21,6 bilyon liraya vasıl 52 çecik sunma işlemi ile hisse piyasalarının kapsayıcılığının ehemmiyetli seviyede arttığını vurguladı.

Sermaye piyasalarının ehemmiyetli gelişmeler gösterdiği ortak yılı geride bıraktığını tamlayan Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek ortak ivme eline geçirmiş olmamıza karşın önceki 1.000 endüstri ve misyon şirketinin baş döndürücü iri çoğunluğunun hala borsadan ırak ve çevre kapitalizasyonu/milli sağlık oranımızın benzerlerimize layıkıyla düşüt kalmış bulunduğu açıktır. Talep tarafında ise taşınmazlar içi artırım sahiplerinin mali varlıklarında hisse senetlerinin payı yüzdelik 7 civarındadır. Rakamlar, müjdeli gelişmelerin indinde hisse piyasalarının Türkiye ekonomisi düşüncesince öncelikler ortada kalması icap ettiğini göstermektedir. Pay piyasasını doğruluk etmiş bulunduğu seviyeye taşıyabilmek düşüncesince ise hâlâ iri adımlar atmamız gerektiği açıktır. Bunu başarabilmek için, ölçüm edersiniz ki, uzlaştırıcı gurur ve portföy dalavere şirketlerinin de iri düşünmesi, ıvır zıvır hesaplar ardında koşmaması gerekmektedir. Bu vesileyle, bilhassa çecik arzların dağıtımı dair mevzuatı dolanarak sermayenin tabana yayılmasını engelleyecek gelişigüzel ayrışık girişimden ırak durulması icap ettiğini ortak defa hâlâ vurgulamak isterim."

Pay piyasasında yayınlanan gelişmenin hususi kol istikraz araçları piyasasında hâlâ gösterilemediğini tamlayan Taşkesenlioğlu, Merkezi Kayıt Kuruluşu çeşidinden kayden izlenen hususi kol istikraz araçları ve icar sertifikalarının yığılım değerinin güzeşte yıla layıkıyla yüzdelik 16 artarak 154 bilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Yeni devirde hususi kol istikraz araçları ve icar sertifikası alanı düşüncesince ilkin yeşil peyda kılmak üzere, tematik ihraçların ortak katalizör görevi görebileceğini aktaran Taşkesenlioğlu, "Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, nice ülkede bulunduğu kabil Türkiye'de de şirketlerimizin üretim, tedbir ve dalavere süreçlerini hâlâ sürdürülebilir duruma getirmeye heveslendirme etmekte, hâlâ açıkça ortak ifadeyle zorlamaktadır." ifadesini kullandı.

"Sermaye piyasalarımızda bu sene iyi gelişmeler yaşadık"

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun da bu sene kapital piyasalarında iyi gelişmeler yaşadıklarını belirterek, "Halka arzlarda, hem çecik sunma sayısı aynı sürede çecik sunma ücreti adına gerçekleşen artış, endeksteki yükseliş, iş hacmimizdeki yükseliş, yatırımcı sayısındaki artım ve benzer nice yönüyle ele aldığımızda, doyurmak ortak seneyi geride bırakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sene fihrist dalında baş döndürücü dip adına çalıştıklarını aktaran Ergun, şunları kaydetti:

"Sürdürülebilirlik Endeksi'ni yeniledik. Katılım endekslerini ve kıymetli Endekslerini hesaplamaya başladık. Ancak bu endekslerin, kurulacak borsa envestisman fonları ile hâlâ ortak tomar atasözü kazanacağını anımsatmak istiyorum. Bu endekslere ilgilendiren dünkü fonlar kurulması düşüncesince sizlerle gelişigüzel ayrışık iş donanmasına açıkça olduğumuzu ortak defa hâlâ tabir kılmak istiyorum. Özellikle portföy dalavere şirketlerimizin, bu endeksler üstünde kaynak kurmalarını bekliyoruz. Borsa İstanbul adına 2022 senesinde da sizlerle baş başa ekonomimizi güçlendirmeye, firmaların yatırımlarını hâlâ hazırlop akçalanmış etmesini sağlamaya, ferdî yatırımcılarımızın, birikimlerini değerlendirmelerine katkıda bulunmaya bitmeme edeceğiz."

"Sürdürülebilirlik, çecik açılma, sayısal tahavvül ve girişimcilik temalarına odaklanacağız"

TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop ise hükümetin belirlediği sponsor politikalar yardımıyla sektörle ekonomiye baş döndürücü ehemmiyetli kaynaklar yarattıklarını belirterek, "Türkiye kapital alanı adına sağladığımız doyurmak performansla rekorlara imza attığımız ortak yılı da geride bırakıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gelişiminde, büyümesinde kapital piyasalarının çelimli ortak görevi olduğunu, bunun hâlâ da güçlendirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Öztop, "Türkiye'nin istikbaline kudret tutak projeler, etkinlikler, eğitimler tasarladık. Burada odağımıza gelişigüzel devir bulunduğu kabil gine yatırımcılarımızı alıyoruz. TSPB adına piyasalarımızın gelişimi düşüncesince topu topu çevre katılımcıları ile sonsuz ortak diyalog zarfında çalışmalarımıza himmet kesmeksizin bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Öztop, TSPB'nin, 2022 senesinde sürdürülebilirlik, çecik açılma, sayısal tahavvül ve girişimcilik temaları üstünde etkinlik, yetişek ve şehadetname programları gerçekleştireceğini aktararak, şunları kaydetti:

"İyi fikirleri bulunan girişimcilerimizin finansmana erişmelerinde kapital piyasalarının deli dolu ortak görevi olmasını hedefliyoruz. Türkiye'de 21 ayrımlı portföy dalavere şirketinin yönettiği 88 teşebbüs sermayesi envestisman fonu, 8 bilyon TL'lik deposu dünkü girişimlere elde etmiş durumda. SPK'nın paya ve borçlanmaya ilgili yığın fonlamasına bağlı düzenlemesi ile girişimcilerin girişimlerini yahut projelerini yaşama giyinmek düşüncesince ortak dünkü çocuk seçenek finansman yöntemi adına türkiye kapital piyasalarına kazandırılmıştır. Girişimcilik ekosisteminin de kapital piyasaları ile bütünleşmiş edilmesi rüçhan çalışmalarımız ortada toprak alıyor. Yakın sürede ülkemize dünkü ortak data tabanını da kazandıracağız. TSPB adına önümüzdeki süreçte ilkin hava değişikliği peyda kılmak kıl payı çevresel ve toplumsal problemlere bağlı yenilikçi kapital piyasaları finansman ürünlerinin (başta yeşil, toplumsal ve sürdürülebilir ürünler) desteklenmesinde toprak alarak hem ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının ivmelendirilmesinde aynı sürede kapital piyasalarımızın gelişmesinde kılavuz kaptan rolümüzü bitmeme ettireceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler