USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Soğuk zincir ile göveri ve meyvede kayıplar azalacak

Bakan Varank, KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak "Soğuk Zincir Finansman Destek Programı"nı başlatacaklarını belirterek, "Yerli malı, toy soğutucu sandık ve antipatik göz ünitelerine 750 bin liraya denli dayanak vereceğiz." dedi.

Soğuk zincir ile göveri ve meyvede kayıplar azalacak
05-10-2021 18:01
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye finansal teşrikimesai çerçevesinde akçalanmış edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Rekabetçi Sektörler Programı" kapsamında mensur edilen "Agrigenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyan Merkezi"nin açılışına katıldı.

Varank, buradaki konuşmasında, acemi kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaşamın vazgeçilmezi bulunan bazısı mamüllerin kıymetini indinde kat henüz gösterdiğini tabir ederek, "Bunların başlangıcında da besin geliyor. Salgın çağında tüketicilerde gözlemlenen istif etme eğilimi, talebi artırarak ekincilik piyasası üstünde şişman indinde ağırlık oluşturdu. Tüketim tarafında yaşanmış bulunan bu genişlemenin bilakis mecburen geçerli engellemeler dolayısıyla istihsal tarafında daralma oluştu." diyerek konuştu.

Bu durumun, üretimin sürekliliğini sağlayacak tedbirleri eskiden almanın önemini indinde kat henüz gösterdiğini dile getiren Varank, üretimde sürdürülebilirliğin, en ehemmiyetli konulardan bir tanesi biçimine geldiğine ayraç etti.

Varank, Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde, kurumların yürüttüğü icraat sonucunda Türkiye'nin bu mevzuda evren geneline nazaran henüz dobra indinde noktada olduğuna dikkati çekerek, "Yenilikçi projelerimizle bu başarıyı henüz da encam taşıyacak, yurttaşlarımıza birinci sınıf ürünü akla yatkın fiyata sunmanın gayreti içinde olmaya bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Soğuk Zincir Finansman Destek Programı başlatılacak

Bakanlık namına başlattıkları acemi dayanak noktası programının da müjdesini paylaşan Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Son çağda pahalılık baskısı ilgi çekiyor. Bunda müstevli yardımıyla düzensizleşen tedbir zincirlerinin şişman tesiri var. İşte tığ de Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları doğrultusunda aceleci indinde biçimde hareket aldık ve ferda bakımından KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak 'Soğuk Zincir Finansman Destek Programı'nı başlatıyoruz. Program kapsamında, KOBİ'lerin leasing yöntemiyle edinecekleri domestik malı, acemi soğutmaç sandık ve ilgisiz göz ünitelerine 750 bin liraya derece dayanak noktası vereceğiz."

Varank, programdan, toptancı hallerinde çalışkanlık yayınlayan tecimen ve komisyoncularla sebze-meyve taşımacılığı özne mazi hizmet kuruluşların yararlanacağını tabir ederek, şunları kaydetti:

"Böylelikle işletmelerin ilgisiz iklim birimi ve buzdolabı soğutmaç sandık edinimlerinde oluşacak finansman maliyetini tığ karşılamış olacağız. Hedefimiz, kâr göveri zayiatını minimuma indirerek KOBİ'lerimizin maliyetlerini azaltmak. Böylece tezgahlardaki faziletli tutarları düşürmek. Ben buradan, koşulları sağlayıcı hepsi firmalarımızın bu desteği izlem etmelerini ve başvurmalarını referans ediyorum."

Çalışmayı Tarım ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye bakanlıklarıyla geliştirdiklerini özetleyen Varank, amme ve hususi dal namına teşrikimesai içinde probleminin üstesinden baş başa geleceklerini söyledi.

Finansman maliyetinin 10 puanlık tarafını KOSGEB karşılayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığınca duyuru edilen "Ekonomi Reformları Eylem Planı"nda toprak düzlük "sebze ve kâr zayiatının azaltılması düşüncesince ilgisiz zincir oluşturulmasına dayanak noktası eylemi" çerçevesinde harekete sabık KOSGEB, toptancı hallerinde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'ler, kabzımal cümle personelleri ile sebze/meyve taşımacılığı özne KOBİ'lerin desteklenmesi düşüncesince "Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı"nı yürürlüğe aldı.

Program çerçevesinde, işletmelerin domestik mülkü ve acemi kazanmak kaydıyla indinde ilgisiz iklim birimi edinimlerinde oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmını, KOSGEB art ödemesiz namına karşılayacak, 10 adede derece bulunan buzdolabı soğutmaç sandık yahut ünitelerde de bire indinde infaz geçerli olacak.

KOSGEB, bu kapsamda Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile teşrikimesai protokolleri imzaladı.

Ayrıca, güvence derdi çekici işletmeler de "Kredi Garanti Fonu AŞ'ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol" kapsamında Kredi Garanti Fonu kefaletinden faydalanabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler