USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sırbistan'ın Niş şehrindeki spor salonu "engelleri" kaldırmayı hedefliyor

Batı Balkan ülkesi Sırbistan'ın güneyindeki Niş şehrinde mevcut spor salonu, bedensel mânialı vatandaşlara görev vererek "engelleri" kaldırmayı amaçlıyor.

Sırbistan'ın Niş şehrindeki spor salonu
19-11-2022 12:06
Niş

Niş'teki spor salonu "engelleri" kaldırmayı hedeflemesinin beraberinde tekerli sandalyeli ve bedensel sakat topu topu vatandaşların salona girişini kolaylaştıran adımlar atıyor.

Merdivensiz, yegâne kıvrık ve tekerli sandalyeliler düşüncesince havadan girişleri bulunan spor salonuna, topu topu "engellerine" karşın derneşik adına mevrut Vuk Jovanovic ve Andjela Djokic, mağaza hakkında görüşlerini AA muhabirine anlattı.

Niş Üniversitesi Gazetecilik Bölümü ikinci derslik talebesi Jovanovic, derinliğine senelerdir yüzme eğitimi aldığını ve masa topu oynadığını, bugünlerde ise "yeni birlikte deneyim" yöneltmek düşüncesince spor salonuna gelmeye başladığını söyledi.

Jovanovic, "Spor salonuna önceki kat geliyorum. Engelli olduğum ve Serebral palsi (beyin felci) rahatsızlığım bulunduğu düşüncesince topu topu yaşamım süresince deli komple adına alıştırma yapıyorum. Egzersizlerimi aksatmamak benim düşüncesince ehemmiyetli zira bunu da birlikte cins rekreasyon adına görüyorum. Burada evimizdeymiş denli birlikte hava yuvarı var. Hem şakalar yapmış olup aynı zamanda en önemlisi alıştırma yapıyoruz." dedi.

"Birlikte çalışıyor, gayret ediyor ve 'engelleri' aşıyoruz"

Bedensel sakat Djokic ise ısrar ve sabırla egzersizlerini yaparak "engellerini" aşmaya çalıştığını söyledi.

Ekonomi lisesi mezunu 20 yaşındaki canlı kız Djokic, "Bir aydır burada alıştırma yapıyorum. Fiziksel egzersizler benim düşüncesince aşırı ehemmiyetli ve hem hareketlerim aynı zamanda sağlığım aşırı henüz güzel bir vaziyete geldi. Değneklerime tutunarak kişi başıma akım edebiliyorum. Daha evvela evde yapamadığım nice işi deminden yapabiliyorum. Bu, alıştırma yaptığım ve kendisiyle alım çalım duyduğum Milica Kostic yardımıyla oldu. Birlikte çalışıyor, gayret ediyor ve 'engelleri' aşıyoruz." sanarak konuştu.

Salonun hem sahibi aynı zamanda eğitmen İvan Popovic de bedensel engellilere misyon sağlayan spor salonu düşüncesi üstünde derinliğine senelerdir çalıştığını ve akıllıca mekanı bulduğunda misyon vermeye başladıklarını kaydetti.

Popovic, "Sonunda hedefimize ulaşmayı başardık. Sabırlıydık ve akıllıca noktayı arıyorduk. İlk hedefimiz, salonun, sakat vatandaşların girişine akıllıca olmasıydı. İkinci misyonumuz ise hem sakat aynı zamanda engeli sıfır kişilerin ferahça akım edebileceği birlikte toprak olmasıydı." ifadesini kullandı.

"Beni sakat kişilere değişik birlikte gözle bakmaya isteklendirme etti"

13 senedir bu rolü yürüttüğünü kaydeden Popovic, çelimsiz müddette sakat vatandaşlarla çalışmaya başladığını ve egzersizler dışında rüyet engellilerle ayak topu oynadıklarını söyledi.

Popovic, "Hiç görmeyen ve ya az basamak gören gençlerin, erke komple biçimde sahada akım ettiğini, ayak topu oynadığını, topun arkası esna koştuğunu gördüğümde o spora aşırma oldum. Seyirciler kendilerine alay yapıldığını düşünüyordu. Herkes 'Onlar görüyor mu?' sanarak soruyordu. O genişliğinde çevik, erke ve sahn doluydular ki, bu beni sakat kişilere değişik birlikte gözle bakmaya isteklendirme etti." sanarak konuştu.

Engelli vatandaşların, spor salonuna mevrut başka kullanmakta olanları da motive ettiğini kail Popovic, şu biçimde bitmeme etti:

"Bir çoğunun derneşik antrenmanları kaçırmadığını ve egzersizlere erke komple girdiğini gördüklerinde, açık insanoğlu da antrenmanlara henüz birlikte tomar başlamak ve şişman bulunduğunu düşündükleri problemlerini hatırlamamak düşüncesince motive oluyorlar." ​​​​​​​

Popovic, Görme engellilerle önceki kat Litvanya'da çalışmaya başladığını, arkası esna tekerli sandalyeli basketbolcular ve otizmli çocuklarla çalıştığını ve fiziki egzersizin, cinsiyet, gözyaşı ve engel ayırt etmeksizin hacısı hocası düşüncesince şişman birlikte ehemmiyet taşıdığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler