USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunca hazırlanmakta olan Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Sektörlerinde İç Sistemlere Dair Yönetmelik yürürlüğe girdi
25-11-2021 14:55
İstanbul

Sigortacılık ve hususi Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (SEDDK) meydana getirilen açıklamaya göre, talimatname ile sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe çalışkanlık yayınlayan kuruluşların kurumsal yapılarının güçlendirilmesi ve sektördeki uygulamaların arsıulusal düzene entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Sektörün yönetişim anlayışını güçlendirecek, kurumsal yetkinlikleri ve sigortalılara verilen hizmetin standardını artıracak özellikte tensikat içeren yönetmelik, sektör uygulamalarını Temel Sigortacılık Prensipleri (ICP) ile ahenkli duruma getirirken, Avrupa Birliği Solvency 2 standartlarının kurumsallık ve şeffaflıkla ilgilendiren standartlarına da ahenk sağlıyor.

Sektörün dosdoğru işlemesi noktasında tamamı paydaşların katkıları ve danışma süresince hazırlanmakta bulunan yönetmelik, sadece sigorta şirketlerini değil spesifik kuruluşları, brokerleri ve belli başlı ölçülerde acenteleri de kapsıyor.

Sektörde toprak meydan aktörlerin faaliyetlerinin berk ve sağgörülü halde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin tamamı paydaşlar kabilinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi biçiminde bu sahanın işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

Yönetim kuruluna dokuma iç sistemlerinde enerjik gösteriş verildi

Yönetmelik ile idare kurulunun iç sistemler açısından etkinliği ister direkt gerekse teftiş komitesi yapısı eliyle artırıldı. Ayrıca, kuruluşların faaliyetlerinin temelli surette strateji edilmesi ve uygulamaların maksut ölçüde yürütülebilmesi düşüncesince meraklı organ niteliklerine erbap teftiş komitesi yapısı oluşturularak iç sistemlerin işleyişinin fevk idare kabilinden nezaretinin yapılması sağlandı.

Yönetmelikte arsıulusal standartların işlev odaklı yaklaşımları benimsenirken, iç kontrol, riziko yönetimi, aktüerya ve iç teftiş fonksiyonları ile bu fonksiyonları yürütmekle işyar ünite ve personele bağlı vasıflar ayrıntılı kuma halde tanımlandı.

Yönetmelik kurgusu, bu fonksiyonların gayrı müşareket faaliyetlerinin tesiri altında kalmadan, faaliyetlerle baş başa ve birlik süresince gerçekleştirilmesini ve iç sistemlerden mesul personelin vazifesini yarar çatışması olmadan namına getirilmesini sağlayacak halde oluşturuldu.

Görevler ayrılığının ön planda bulunduğu bu çatı sayesinde, firmaların kaynaklarının çalışan ve dişi kullanılmasının yanı esna sigortalıların ve iştirakçilerin doğruluk ve menfaatlerinin korunmasında da müşareket iç dinamiklerinin görevi artırıldı.

Yönetimde aktüeryal açılım kuvvetlendirildi

Yönetmelik kapsamında, sigortalıların alacaklarına istikbal fail uran karşılıkların hesaplanması ve yeterliliği hikayelerinde mesul kılınan, kuruluşun fiyatlama politikası ve ikili sigorta anlaşmalarının yeterliliği özellikle iktisap etmek kabil akçasal gestalt kendince uran icraat yapmakla görevlendirilen aktüerya birimi, ICP ve Solvency II direktifleriyle ahenkli şekilde, iç meslek fonksiyonları altında tanımlanarak evvel kat ayrıntılı kuma halde evcil mevzuatta yerini aldı.

Gelecek zamanın en ehemmiyetli gündemi bulunan siber risklerin yönetimi açısından ehemmiyetli kuma hamle da atılırken, sigortacılığa has yapış şekillerine akla yatkın namına bilgelik sistemlerinin gereklilikleri belirlendi. Bu kapsamda talimatname ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi kabilinden piyasaya sürülen Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberine yahut belirlenecek COBIT standardına ahenk mecburi duruma getirildi.

Yeni yönetmelikte iş sürekliliği dair da sektörde evvel kat kodifikasyon yapıldı. Böylece, sigortalıların ve iştirakçilerin okunabilen halde görev almaları amaçlandı.

Öte taraftan evvel kat asli ve sekunder sistemler ile iç sistemler kapsamında haricen görev alımı mevzuları sigortacılıkla ilgilendiren kuma mevzuatta ayrıntılı halde düzenlendi.

Şeffaf idare anlayışı güçlendirildi

Yönetmeliğin getirmiş bulunduğu raporlama ihtiyaçları transparan idare anlayışının gelişim göstermesi ve bu sahanın nezarete ile denetiminde etkinliğin sağlanmasında ehemmiyetli kuma hamle namına görülürken, SEDDK da talimatname kapsamındaki faaliyetlerde nezaret ve teftiş fonksiyonu ile bu sahanın gelişimine ulama sundu.

Bundan ahir süreçte artırılan saydamlık yardımıyla firmanın iç sistemlerinin yanı esna halkoyu da arama edici namına konumlandırıldı.

Ayrıca kaynakların çalışan kullanılabilmesi ve gürlük artışı sağlanması düşüncesince sigorta gruplarında ve akçasal gruplarda bütün nitelik yönetimi yaklaşımı çerçevesinde kaynakların kuma kullanımının önü açıldı. Bu durum, talimatname genelinde toprak meydan aktiflik ve verimliliğin artırılması yaklaşımının konkre uygulamalarından birisi oldu.

Yönetmeliğin kuruluşlara getirmiş bulunduğu yükümlülüklerin ağırlığı delik uğrunda bulundurularak SEDDK kabilinden yönetmeliğin yaşama atlatılmasında piyasaya devir tanındı. Bu süreçte, SEDDK kabilinden ast düzenlemelerle piyasaya kösemenlik de yapılacak.

Sigortacılık ve hususi emeklilik sektöründe toprak meydan aktörlerin faaliyetlerinin berk ve sağgörülü halde yönetilmesine ulama sağlayacak yönetmeliğin tamamı paydaşlar kabilinden içselleştirilerek yaşama geçirilmesi biçiminde bu sahanın işleyişinin ileriye taşınacağı düşünülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler