USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Şeker hastası eşine onma arayan kadın, şeker otu yetiştiricisi oldu

Malatya'da rençperlik özne 51 yaşındaki Suna Gedik, şeker hastası eşine neyin güzel geleceğini araştırırken varlığından bilgili bulunduğu şeker otunu yetiştirerek seçenek ürünle dirimsel elde etti.

Şeker hastası eşine onma arayan kadın, şeker otu yetiştiricisi oldu
08-10-2022 14:00
Malatya

Suna Gedik, şeker hastası eşi Kemal Gedik'in tedavisinde kullanılabilecek bitkileri araştırırken şeker otunun natürel tatlandırıcı adına kullanıldığını öğrendi.

Daha sonradan bitkinin yetiştirildiği dünya koşulları ve yer yapısı üstünde araştırı fail Gedik, ürünü ekmeye değişmeyen verdi.

Gedik, Burdur'dan getirmiş bulunduğu fideleri 4 hanımla 12 dönümlük tarlada toprakla buluşturdu.

Damlama sistemiyle suladığı bitkinin evvel hasadını fail Gedik, verim teşrinievvel sahasını büyütüp ayrıksı hanımlara da sağlam olmayı hedefliyor.

Yeşilyurt ilçesine ilişkin Mahmutlu Mahallesi'nde canlı Suna Gedik, AA muhabirine, çiftçi yanında ailenin kızı bulunduğunu ve evlendikten sonradan da topraktan kopmadığını söyledi.

Eşiyle ekincilik ve hayvancılık yaptıklarını tamlayan Gedik, bugüne denli kayısı, pancar, tütün, buğday üzere mahsulat yetiştirdiklerini anlatım etti.

Gedik, şeker otunu ekmeden ilkin bölgenin ikliminin bitkiyi yetiştirmeye ergonomik olup olmadığını araştırdıklarını dile getirerek şöyleki konuştu:

"Biz meteorolojinin akıbet 10 salname dünya raporlarına baktık. Bitkinin ne koşullarda yetiştirileceğine elhak bakmıştık. Toprak analizi de yaptık, yer bitkinin ekimi düşüncesince makul çıktı. Proje adına düşündük, sınamak istedik. Eğer kalburüstü olursak çevremizdeki kişilere da bunu tavsiye ederiz ve onlar düşüncesince menfaat kapısı olabilir dedik. Diktiğimiz sedirler yetişti, rastgele yanında dava yaşamadık, güneşi ve suyu dost yanında bitki. Bu da Malatya'da dolgunca oranda var. "

Dönümden 100 kilo verim alındı

Şeker otunun şekerpancarına seçenek yanında tatlandırıcı olduğunu, 12 dönüm bölgede teşrinievvel yaptıklarını özetleyen Gedik, şöyleki bitmeme etti:

"Senede 2-3 bitirme hasat alınabiliyor. Ekimini geç yaptığımız ve bitkinin evvel yılı bulunduğu düşüncesince toprağa tutunup büyümesi düşüncesince az buçuk devir geçti. Bu sebeple geç hasat yapabildik. Kadın arkadaşlarla bu arada hasadını yaparak sarıerik kasalarının süresince kuruttuk. Bitkinin yapraklarını 2-3 günde kurutarak satışa amade bir duruma getirdik. Hava koşulları güzel giderse ikinci hasadımızı yapabileceğiz. Dönümünde 100 kilo aldık, seneye bu miktarın artacağını düşünüyoruz. Projemiz var, hasat yaptığımız avrat arkadaşlarla baş başa fide yetiştireceğiz. Ben teşrinievvel sahasını da bollatmak istiyorum, 10 yada 20 dönüm hâlâ ekeceğim. Şeker otu atlatmak talip hanımlara da arkalıksız dair asistan olacağız."

Şeker otundan meydana getirilen çayı kocasına ağırlama ediyor

Eşinin kısaca yanında aydır kurutulmuş şeker otundan icra ettiği çayı içtiğini kail Gedik, şunları kaydetti:

"Ürettiğimiz bitki, şekerpancarına seçenek olacak yanında tatlandırıcı. İnternetten araştırı yaparken bitkinin diyabet ile nice hastalığa güzel geldiğini ve şeker pancarına seçenek nebat bulunduğunu öğrendim. Çünkü şekerpancarından kıvrım be kıvrım hâlâ lezzetli yanında nebat ve ısın ile protein içermiyor. Akşamdan demliyorum, eşim ısıdam yeğleme etmiyor, antipatik içiyor. Sabahları kahvaltıdan ilkin yanında bardak (çay bardağı) içiyor. Biz çiftçi olduğumuz düşüncesince sabahleyin uyanır uyanmaz kahvaltı yapamıyoruz. Ondan ilkin hayvanla uğraşıyoruz, tarlaya, bahçeye gidiyoruz. 1-1,5 bugün sonradan kahvaltı yapabiliyoruz. Eşim şeker otu çayını içip işleri yaptıktan sonradan kahvaltısını yapıyor artık. Eşim hâlâ ilkin damarı bozuk oluyordu, şekeri düşüyordu, bedeninde titremeler oluyordu ancak bu şeker otu çayını içtiğinden buyana anlattığım şikayetlerinin bulunmayan bulunduğunu gördük. Biraz hâlâ rahat ha ve bu bizim işimize geldi."

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da ekincilik işletmelerinde kadının ehemmiyetli noktayı bulunduğunu söyledi.

Kadın çiftçilerin yenilikçi bulunduğunu ve dirimsel yelpazelerini bollatmak düşüncesince farkı ürünlere yönelebildiklerini dile getiren Solmaz, "Suna Gedik de şehirde sağlam yanında çiftçimiz. Şeker otu kullanılmamış kalorili ve pancara seçenek adına görülebilir. Şeker otu yetiştirecek avrat çiftçilerimiz olursa odada verilecek eğitimlere yardım sağlaması düşüncesince kendisinden uydurma aldık." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler