USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sarıçam ormanlarına dönen muhacir bozayılar şita uykuya yattı

Ekim ve son teşrin aylarında gittikleri Artvin Şavşat'tan dönen bozayılar, açıklık bakımından Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki sarıçam ormanlarında şita uykuya başladı.

Sarıçam ormanlarına dönen muhacir bozayılar şita uykuya yattı
30-12-2021 13:14
Kars

Her yaz nemalanmak düşüncesince gittikleri Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya dönen bozayıların şişman çoğunluğu, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış uykusuna yattı.

Sarıkamış ormanlarında hayatını sürdüren ve yazları eşya hatırlamak gibi Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına muhaceret fail bozayılar, sonbaharı da "sakin şehir" unvanlı bu ilçenin etrafında geçirdi.

İyi beslenip yağ depolayan ve ekim-kasım aylarında, gittikleri tahminî 250 kilometrelik güzergahı strateji ederek art dönen ayılar, boşluk bakımından Sarıkamış'taki sarıçam ormanlarında şita uykuya başladı.

Göçmen bozayıların müşterek bölümü ise ilçedeki çöplüklerde beslenmeyi sürdürüyor.

"Bazıları şita uykuya yatmayacak"

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine, Sarıkamış'ın simgesi ayıların bundan sonra şita uykuya yatma döneminin geldiğini söyledi.

İlçeye yağan karla ayıların yuvalarına çekildiğini tabir fail Çoban, "Sarıkamış'ta ve Türkiye'nin herhangi müşterek tarafında tabiat şita uykuya yattı, ilkbahara derece uyuyacak. Doğanın uyanmasıyla beraberce bozayılar yeniden Sarıkamış ormanlarındaki yerlerini alacaklar." dedi.

Çoban, ilçedeki anık gıda kaynağı bulunan gübürlük dolayısıyla bazısı ayıların şita uykuya şimdi yatmadığını belirterek, "Bazıları da tek şita uykuya yatmayacak. Bu esasen Sarıkamış'ta ekolojik müşterek sorundur. Bunun düşüncesince valilik, kaymakamlık, belediye, Doğa ve Koruma Milli Parklar Kars Şube Müdürlüğü ile çalışmalarımız bitmeme ediyor." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler