USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Salgının tetiklediği besin milliyetçiliği, Rusya-Ukrayna savaşıyla kâffesi dünyayı sardı

Kovid-19 süreci ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen besin fiyatlarında global çöküntü endişesi yaşanırken, birtakım ülkeler, iç piyasalarını destek olmak düşüncesince besin ürünlerinin ihracatını tevkif veya kısıt dolayısıyla gidiyor.

Salgının tetiklediği besin milliyetçiliği, Rusya-Ukrayna savaşıyla kâffesi dünyayı sardı
18-03-2022 12:38
İstanbul

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgını süreci ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen besin fiyatlarında toptan akse endişesi giriş gösterirken, birtakımı ülkelerin, iç piyasalarını destek iktisap buyurmak düşüncesince besin ürünlerinin ihracatını tevkif yada hacir için gittiği görülüyor.

Rusya'nın yaptırımlarla toptan ekonomiden dışlanması iri müşterek ticaret boşluğu oluşturuyor

Salgın sürecinde süregelen karantina uygulamaları ile beraberce birtakımı besin ürünlerinin stoklanmaya başlaması neticesinde besin tutarları çabucak yükselmeye başlamıştı. Küresel besin güvenliğini tehlikeye atan Kovid-19, 2020'nin ikinci yarısından besin fiyatlarında artışa illet olmuştu.

Gıda fiyatları, sabık ay tamamı zamanların en faziletkâr seviyesine ulaştı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), verilerine göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta hanuman ayına nazaran yüzdelik 3,9 çoğalma göstererek averaj 140,7 nokta oldu. Artış oranı, sabık senenin gücük ay ayına mucibince ise yüzdelik 24,1 yerine gerçekleşti. Endeks, bahis konusu değerle tamamı zamanların en faziletkâr seviyesine çıktı.

Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, Kovid-19 sürecinde AB, Arjantin, Anguilla, Bolivya, Brezilya, Kamboçya, Kolombiya, Mısır, El Salvador, Polonya, Romanya, Gambiya, Endonezya, Moğolistan, Kuzey Makedonya, Sırbistan, İsviçre ve Özbekistan'ın da aralarında bulunmuş olduğu birtakımı ülkeler, izlemsel yerine gördükleri birtakımı besin ürünleri düşüncesince önlemler aldı. Bu önlemler ortada muvakkat dış satım kısıtlamaları, dış alım tarifelerinin muvakkat yerine kaldırılması, dış alım vergilerinden bağışıklık toprak aldı.

Rusya Federasyonu, Kazakistan, Ermenistan, Belarus ve Kırgızistan'ın oluşturduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB), Kovid-19 önlemleri kapsamında 2020'de aşırı sayıda ekincilik ürününün ihracatını 30 Haziran'a derece yasaklamıştı.

Arz açığını ve kalan besin fiyatlarını engel sürdürmek düşüncesince Rusya ve Arjantin hükümetleri de Aralık 2021'de, buğday ilkin iktisap buyurmak kıl payı hububat ihracatına hacir getirmişti.

Gıda korumacılığı artıyor

Devam fail Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle besin tutarları toptan bazda yükselmeye bitmeme ediyor.

Salgının tetiklediği besin korumacılığı, Rusya-Ukrayna savaşıyla beraberce artarken, mal fiyatlarında tanıdık kaba yükselişler ve besin arzına bağlı endişeler devletlerin "sıkı müşterek şekilde" besin korumacılığına gitmesine faktör oluyor.

Küresel besin üretimi ve tedarikinde ehemmiyetli gösteriş oynayan Rusya ve Ukrayna’da yaşanmış olan harp nedeniyle birtakımı ülkeler, iç piyasalarını destek iktisap buyurmak düşüncesince izlemsel yerine gördükleri birtakımı besin ürünlerinin ihracatını tevkif yada hacir için gitti.

Ülkelerin, bunu dünya içindeki stokları korunum buyurmak ve iç piyasada tutarları aşağıda avlamak amacıyla muvakkat yerine uyguladıkları belirtilirken, bu durumun o mamüllerin ithalatını karşıcı devletler düşüncesince türlü zorluklara illet olabileceği tabir ediliyor.

Rusya, besin mücadelesi da başlattı

Rusya, Ukrayna'ya açmış olduğu harp sonrası besin ürünlerinin tedarikinde de toptan müşterek harp açtı.

Rusya, bu ay, üçüncü devletlere parafin şeker hastalığı hastalığı ve şeker hastalığı hastalığı kamışı ihracatını, AEB'ye de hububat ihracatını muvakkat yerine yasakladı. Söz konusu yasaklar, AEB ülkelerine 30 Haziran'a kadar, üçüncü devletlere de 31 Ağustos’a derece uygulanacak.

Arjantin de öz un sanayisi düşüncesince buğday tedarikini güvence dibine kabul buyurmak ve makarna fiyatlarının artışını gemlemek düşüncesince müşterek meslek tekvin neticesinde aldı. Arjantin ayrıca, soya fasulyesi fasulyesi düşman ve küspesi ihracatını da tevkif neticesinde aldı.

Ukrayna ise buğday, mısır, gün çiçeği yağı, kemre ihracatına haram getirdi. Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Ukrayna hükümetinin, besin rezervi kurmayı hedeflediğini belirterek, bunun düşüncesince ülkenin salname tüketimine denk tahılı arka alacağını bildirdi.

Macaristan da hububat ihracatı yasağına eklenmiş olan devletler ortada toprak aldı.

Dünyanın en iri palm düşman üreticisi Endonezya ise şirketlere, planladıkları palm düşman ihracatının yüzdelik 30'luk yönünü emlak içerisine bölme zorunluluğu getirdi. Bu miktar elan ilk yüzdelik 20'ydi.

Gıda korumacılığı karşıcı devletler ortada Orta Doğu ve Afrika da toprak alıyor

Orta Doğu ve Afrika devletleri de besin korumacılığı karşıcı devletler ortada bulunuyor.

Cezayir'de yağ, şeker hastalığı hastalığı ve buğday ürünlerine dış satım yasağı getirildi. Cezayir Tarım Bakanı Abdulhafız Heni, Rusya-Ukrayna krizi sayesinde hububat ürünlerinde oluşan endişeler üstünde ülkesindeki hububat stoklarının 2022 sonuna derece ehliyetli bulunduğunu tabir etmişti. Yaklaşık 1,3 milyon titrem buğday üretimine ehil Cezayir, salname 9-12 milyon titrem buğday tüketiyor.

Nisan 2020'de baklagil, toprak fıstığı, bezelye, fasulye ihracatına muvakkat haram getiren Mısır, Rusya-Ukrayna savaşının peşi sıra birtakımı besin ürünlerinde meydana mevrut paha artışının önüne devrolmak düşüncesince aralarında buğday, yasmık ve fasulyenin de bulunmuş olduğu 5 besin ürününün ihracatını da muvakkat yerine durdurdu.

Kamerun da domestik piyasadaki paha artışları ve tedbir sorununu esbabımucibe göstererek pirinç, mısır, mısır ve sorgum ürünlerine dış satım yasağı getirdi.

FAO'nun Rusya ve Ukrayna’nın toptan ekincilik düşüncesince önemine ve dü dünya ortada bitmeme fail savaşın ekincilik ürünleri pazarına etkisine bağlı ön istimara raporunda, kuruluşun savaştan esbak tahmininde Rusya'nın mart-haziran çağında 8 milyon tonluk dış satım yapacağının kestirim edilmiş olduğu hatırlatılmış fakat akıbet gelişmelerle bu tahminin gerçekleşmesinin güç görünmüş olduğu belirtilmişti.

Bu gestalt da Rusya'nın da ortada bulunmuş olduğu devletlerin uyguladığı besin korumacılığının ne derece ağır boyutta bulunduğunu gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler