USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Sağlık Uygulama Tebliğinde ayrım yapıldı

SMA Tip-1, Tip-2 ve Tip-3 hastalarının çare giderlerinin SGK kabilinden karşılanması düşüncesince aranan kriterler düzenlendi.

Sağlık Uygulama Tebliğinde ayrım yapıldı
08-02-2022 23:42
Ankara

"Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazetede yayımlandı.

Resmi Gazetenin tekrarlı sayısında piyasaya sürülen tebliğde, genetik, sitogenetik ve moleküler tetkiklere müteallik tensikat toprak aldı.

Tebliğde, Spinal Musküler Atrofi (SMA) rahatsızlığına müteallik tensikat de bulundu.

Buna göre, SMA Tip-1 rahatsızlığı tedavisinde makbul ilaçlar, bebek nörolojisi bilirkişi hekiminin toprak almış olduğu geçmiş 4 yürütüm düşüncesince 3 ay süreli, ahir çalışmalar düşüncesince 4 ay kesiksiz SGK çeşidinden belirlenen üçüncü aşama resmi afiyet müesseselerinde planlı afiyet müesses tutanağına güvenerek "Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu" çeşidinden verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile SGK'nin belirleyeceği üçüncü aşama resmi afiyet müesseselerinde bebek nörolojisi bilirkişi hekimi çeşidinden herhangi ortak birim yürütüm düşüncesince değişik çare edilecek.

"İlaç Kullanım Onayı"nın geçmiş 4 yürütüm düşüncesince ortak tane seferde ve ahir herhangi ortak birim yürütüm düşüncesince ise değişik verilmesi gibi SGK çeşidinden bedeli karşılanacak.

"Nusinersen Sodium" aktif fiil maddesini içeren ilacın, tescili mamul yenidoğan ve bebek dip görev servisi bulunan, içerisinde bebek nörolojisi uzmanının da toprak aldığı, tagaddi ve diyetetik ile hikmet otama ve iyileştirme hizmetlerinin "multidisipliner" ortak yaklaşımla sunulabileceği kurumca belirlenen üçüncü aşama resmi afiyet müesseselerinde kullanılması gibi kurumca bedeli karşılanacak.

SMA Tip-1 düşüncesince kriterler

SMA Tip-1 hastalığında derman ederinin SGK çeşidinden karşılanması düşüncesince hastaların sağlaması müstelzim kriterler tebliğde şöyleki sıralandı:

"Genetik ve klinik namına SMA Tip-1 teşhisi konmuş ve bir tanesi bebek nörolojisi uzmanı edinmek kadar 3 bilirkişi hekimden oluşan kurul sonucuna istinaden, dünya dışı derman tasarruf başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu çeşidinden verilecek 'İlaç Kullanım Onayı' bulunmalıdır.

Klinik belirtke ve bulgular, SMA Tip-1 ile mevzun namına 6 ay (180 gün) ve hâlâ küçükken başlamış olmalıdır.

Bu kriterlere uyan hastalarda invaziv/non invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi olup olmadığına bakılmaksızın tedaviye başlanır.

İlk 4 düze derman kullanması giriş tedavisi namına onama edilecek ve geçmiş 4 düze derman kullanması sürecinde SMA'dan kaynaklı invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi ve süreleri değerlendirmelerde dikkate alınmaz. 5'inci ve izlem fail dozlar idame tedavilerdir.

Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu yahut güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek ortak akıl yahut spinal kord rahatsızlığı yahut öyküsü olmamalıdır.

BOS drenajı düşüncesince implant edilmiş ortak şant yahut implante edilmiş ortak BOS kateteri bulunmaması gerekmektedir.

Bakteriyel menenjit yahut viral ensefalit rahatsızlığı yahut öyküsü olmamalıdır.

Hipoksik iskemik ensefalopati teşhisi almamış olmalı ve hipoksik doğuma müteallik nörolojik sekelleri bulunmamalıdır."

SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarında aranan kriterler

Tebliğde, SMA Tip-2 ve Tip-3 hastalarında aranan kriterlere de toprak verildi.

Buna göre, kalıtım bilimi ve klinik namına SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 teşhisi konmuş ve SGK çeşidinden belirlenen üçüncü aşama resmi afiyet müesseselerinde minimum bir tanesi bebek nörolojisi/nöroloji uzmanı, ortopedi ve sarsıntı bilimi veya akıl ve asap cerrahisi uzmanı edinmek kadar 3 bilirkişi hekimden oluşan afiyet müesses tutanağına istinaden, dünya dışı derman tasarruf başvurusu yapılarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu çeşidinden verilecek "İlaç Kullanım Onayı" bulunacak.

Klinik belirtke ve bulgular, SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 ile mevzun namına 6 ay (180 gün) ve hâlâ büyükken başlamış olacak.

İnvaziv/non invaziv mekanik teneffüs desteği gereksinimi sıfır ve alışılagelen yutma refleksine ehil ve ağızcıl beslenebilen hastalarda tedaviye başlanacak.

Lomber ponksiyon prosedürleri, BOS sirkülasyonu yahut güvenlilik değerlendirmelerini engelleyebilecek ortak akıl yahut spinal kord rahatsızlığı yahut öyküsü olmayacak.

BOS drenajı düşüncesince implante edilmiş ortak şant yahut implante edilmiş ortak BOS kateteri bulunmaması gerekecek.

Bakteriyel menenjit yahut viral ensefalit rahatsızlığı yahut öyküsü olmayacak.

Hipoksik iskemik ensefalopati teşhisi almamış olacak ve hipoksik doğuma müteallik nörolojik sekelleri bulunmayacak.

Lomber ponksiyon uygulanmasına bariyer ortak boyut olmadığının "İlaç Kullanım Onayı"nda işaretlenmiş olması gerekecek.

Hastalarda bu kriterlerin tamamının sağlanması gibi derman bedeli kurumca karşılanacak.

"Nusinersen Sodium" pozolojisi SMA Tip-2 yahut SMA Tip-3 hastalarında 0, 14, 28 ve 63'üncü eyyam edinmek kadar 4 düze haşiv dozu gibi uygulanacak. İdame dozlar da 4 ayda ortak uygulanacak.

İlk 4 düze düşüncesince ortak tane afiyet müesses raporu, idame tedavilerde ise herhangi ortak birim yürütüm düşüncesince değişik afiyet müesses tutanağına güvenerek Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme Komisyonu çeşidinden verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile bebek nörolojisi/nöroloji bilirkişi hekimi çeşidinden herhangi ortak birim yürütüm düşüncesince değişik çare edilmesi gibi bedelleri SGK çeşidinden karşılanacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler