USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'

Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruhsal teessürat canlı insanda birtakımı bedenî belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun kusursuz tersi de görülebilir. Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen gelişigüzel şeyin emanet sağl

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'
09-10-2021 12:48

Medicana Çamlıca Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü, Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt Dünya Ruh Sağlığı Günü düşüncesince icra ettiği açıklamada, beden ve inam sağlığının bir bütün olmasının önemine değindi.

Psikolog Kübra Bozkurt, “Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) afiyet tanımına göre: sağlık, sadece maraz ve sakatlığın olmayışı değil, ruhen, bedeniyle ve içtimai yönden dört dörtlük bir selamet halidir. Bu tanımlama bizlere sağlığı başlangıç döndürücü boyutlu yerine ele katılması müstelzim bir terim bulunduğunu vurgulamaktadır” dedi.

Ruhsal teessürat canlı insanda kimi bedenî belirtilerin ortaya çıkabileceğini, bunun dört dörtlük tersinin de görülebileceğini tamlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen değme şeyin inam sağlığımızı da etkileyebileceği kararına varmamız belkili olabiliyor” biçiminde konuştu.

Psikolog Bozkurt, laflarına şu halde bitmeme etti: “The American Psychological Association göre, ruhiyat yerine hastaysanız, fiziki sağlığınız da başağrısı belirtileri gösterecektir. Bunlar başlangıç ağrıları, hazım sistemi bozuklukları, deri reaksiyonları, yayılmış cisim ağrıları, eşeysel fonksiyonlarda bozulma, çarpıntı, soluk almada zorluklar yerine sayılabilir. Benzer halde fiziki yerine cılız ve çirkin hissediyorsanız, inam sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun umumi sağlığının, bireyin dirim standardını etkileyen bilinç ve beden ortada çelimli bir bağlanak vardır. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi göre, çirkin inam sağlığı bağışıklığı azaltarak vücudunuzu fiziki rahatsızlıklara henüz savunmasız bir duruma getirmektedir” açıklamasında bulundu.

Ruh sağlığının beden sağlığına etkisi

Stresin nice ruhiyat ve fiziki hastalıklarla ile irtibatlı bulunduğunu aktaran Psikolog Bozkurt, “Negatif havas ve çirkin zihnî gestalt rastgele bir fiziki hastalığı ağırlaştırabilmektedir. Stresin yanı esna anksiyete, bunalım üzere ruhiyat teessürat uykusuzluk, hazım sistemi sorunları, sırt, adale ağrıları, iğbirar üzere fiziki sorunlara kere açabilir. Vücuttan salınan spiritüel gerilim hormonları içki basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, bulut yahut başka negatif duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki spiritüel gerilim hormonlarının sürekli yerine erdemli kurda oluşu derinliğine bir müddet bitmeme ederse, bu akıl kimyasında değişikliklere niçin olur. Bu da duygu hastalıkları, inme, hab sorunları, başlangıç ağrısı ve başka vakayiname emraz ile sonuçlanabilir” niteleyerek konuştu.

Diğer taraftan kişiyi türlü vakayiname hastalılara sürükleyen, enfeksiyonlara erinç savunmasız kılan aşırı kiloluluk üzere hastalıkların, tembellik, inaktif olmak, ürkü atak, ikrar görmeme, sosyalleşememe üzere ruhiyat sıkıntılara niçin olabileceğini vurgulayan Psikolog Bozkurt, “Yoğun duygular, ayrılıklar, müstehap birinin kaybı sizi çirkin hissettirir. Bu stresli ahval sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu havas saldırganlık, gayz ve iadeli biçiminde ortaya çıkacak eğilimindedir. Ayrıca inam sağlığı yoz bir isim husus bağımlılığı, şiddet, kendine dokunca ödeme yahut intihar üzere riskli ve itimatsız eylemlere yatkınlığı henüz fazladır. Harvard Tıp Fakültesi'ne gereğince kronik, derinliğine kesiksiz ve derin dert depresyona sürükleyebilir ve depresyonda ağrıyı arttırmaktadır. Kronik ağrısı bulunan eşhas ruhiyat bozulmalara üç kıvrım henüz bir tomar alışmış iken, depresyonu bulunan eşhas ise derinliğine kesiksiz ağrılar geliştirmeye başlangıç döndürücü henüz yatkındır” ifadelerini kullandı.

Ruh sağlığı ile aracısız münasebetli bulunan beslenmenin fiziki sağlığa etkisi

Vücutta fiziki ve ruhiyat manada sağlam başlangıç döndürücü aktiviteyi arama eden hormon yahut enzim yetersizlikleri, aldığımız gıda öğelerinin azlığı yahut çokluğu ile de münasebetli bulunduğunu bildiren Psikolog Bozkurt, “Yapılan ilmî araştırmalara gereğince inam halimize gereğince tagaddi eğilimlerimiz şişman seviyede değişmektedir. mesela kendinizi sinirli hissettiğiniz anlarda karbonhidrat ihtiyacınız arttığı düşüncesince fast food yiyecekler kemirmek isteyebilirsiniz. Kendinizi gayrimemnun hissettiğiniz anlarda bilinçdışı faktörlerle başlangıç başa kendinizi esirgeme ihtiyacının doğacağı fiziki ahval düşüncesince size en nitelikli enerjileri sağlayacak kuruyemişe yönelebilirsiniz. En girintisiz çıkıntısız tanımı ile popülarite endişesinin, maşer kabilinden ikrar görülmeme endişesinin yaşanması anoreksiya ile hepsi beden sağlığını bozabilir. Diğer taraftan ruhiyat teessürat zımnında ‘duygusal açlık' gelişebileceğinden hepsi tagaddi düzeni ve aldığınız gıdaların beden sağlığınızı negatif etkileyebilir. Psikolojimizi bozan spiritüel gerilim faktörlerinin artması, depresyon, ürkü atak, fibromiyalji, psikosomatik dediğimiz ruhiyat sıkıntılardan kaynaklı bedenî dert durumları, vakayiname yorgunluk, uykusuzluk, üzere sağlam başlangıç döndürücü negatif tabloyu da kafa başa getirebilir” dedi.

Fiziksel ve ruhiyat afiyet ortada balans elbette sağlanabilir, ne yapılmalı?

Psikolog Bozkurt, laflarını şu halde sonlandırdı: “Vücudumuz güzel bulunmadığı senelerde kimi sinyaller verir. Bu sinyalleri dinleyin. Onlar siz ve bedeniniz arasındaki yazışma yöntemleri olduğu için katiyen bu sinyalleri menfez gerisi etmeyin.

Duygularınızı dışa vurmak, sizi dinlendiren ve rahatlatan bir aktiviteler başlangıç döndürücü önemlidir. Egzersiz stresi azaltır, içki dolaşımını artırır ve bağışıklığı güçlendirir.

Bir uğraşı edinmek, bisiklete binmek, iz okumak, yolculuk kılmak ve seyir gerçekleştirmek üzere en sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirmek sizi stresten uzaklaştırır.

Ruh sağlığınız sizi fiziki yerine formda avlamak düşüncesince eleştiri bir gösteriş oynamaktadır. Her devir artı düşünün. Negatif duygularınızla başa çıkabilmek düşüncesince dünkü metodlar öğrenin, dimdik bir dirim tarzına intikal yapın. Bunlar umumi sağlığınızı iyileştirecek, sizi henüz ödeşme bir duruma getirecek ve hayatta önünüze çıkan güçlüklerle henüz bedava başlangıç etmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalar ruhiyat bozuklukların fiziki sağlığı, fiziki bozuklukların da ruhiyat sağlığı etkilediğini ve bunun bir kısır fasit daire bulunduğunu göstermektedir. Doğru davranış ve mukteza otama ile bu kısır fasit daire kırılabilir. Fziksel ve ruhiyat afiyet arasındaki dengeyi destek olmak başlangıç döndürücü önemlidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler