USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'

Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruhsal teessürat canlı insanda bazısı bedenî belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun birlik tersi de görülebilir. Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen rastgele şeyin can sağlığımızı

'Ruh ve beden sağlığı ayrılmaz bir bütündür'
09-10-2021 12:48

Medicana Çamlıca Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü, Uzman Klinik Psikolog Kübra Bozkurt Dünya Ruh Sağlığı Günü düşüncesince meydana getirdiği açıklamada, beden ve denyo sağlığının bir bütün olmasının önemine değindi.

Psikolog Kübra Bozkurt, “Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) afiyet tanımına göre: sağlık, sadece dert ve sakatlığın olmayışı değil, ruhen, bedeniyle ve içtimai yönden kusursuz bir afiyet halidir. Bu tanımlama bizlere sağlığı başlangıç döndürücü boyutlu kendisine ele katılması müstelzim bir deyim bulunduğunu vurgulamaktadır” dedi.

Ruhsal teessürat canlı insanda bazı bedenî belirtilerin ortaya çıkabileceğini, bunun kusursuz tersinin de görülebileceğini tamlayan Psikolog Kübra Bozkurt, “Ruh ve beden sağlığının bir bütün bulunduğunu düşünürsek beden sağlığımızı etkileyen değme şeyin denyo sağlığımızı da etkileyebileceği kararına varmamız beklenen olabiliyor” biçiminde konuştu.

Psikolog Bozkurt, laflarına şu halde bitmeme etti: “The American Psychological Association göre, duygu bilimi kendisine hastaysanız, fiziki sağlığınız da başağrısı belirtileri gösterecektir. Bunlar başlangıç ağrıları, hazım sistemi bozuklukları, ten reaksiyonları, münteşir cisim ağrıları, eşeysel fonksiyonlarda bozulma, çarpıntı, soluk almada müşkülat kendisine sayılabilir. Benzer halde fiziki kendisine güçsüz ve çirkin hissediyorsanız, denyo sağlığınız da etkilenecektir. Vücudunuzun umumi sağlığının, bireyin dirim standardını etkileyen bilinç ve beden ortada çelimli bir bağlanak vardır. Amerikan Aile Hekimleri Akademisi göre, çirkin denyo sağlığı bağışıklığı azaltarak vücudunuzu fiziki rahatsızlıklara şimdi savunmasız duruma getirmektedir” açıklamasında bulundu.

Ruh sağlığının beden sağlığına etkisi

Stresin nice duygu bilimi ve fiziki hastalıklarla ile irtibatlı bulunduğunu aktaran Psikolog Bozkurt, “Negatif hissiyat ve çirkin zihnî gestalt rastgele bir fiziki hastalığı ağırlaştırabilmektedir. Stresin yanı esna anksiyete, bunalım kabil duygu bilimi teessürat uykusuzluk, hazım sistemi sorunları, sırt, adale ağrıları, rahatsızlık kabil fiziki sorunlara defa açabilir. Vücuttan salınan spiritüel gerilim hormonları çağ basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, endişe ve ya öteki menfi duyguları arttırabilir. Eğer vücuttaki spiritüel gerilim hormonlarının kalımlı kendisine erdemli kurda oluşu levent boylu bir müddet bitmeme ederse, bu bellek kimyasında değişikliklere niçin olur. Bu da his hastalıkları, inme, hab sorunları, başlangıç ağrısı ve öteki süreğen emraz ile sonuçlanabilir” niteleyerek konuştu.

Diğer taraftan kişiyi ayrışık süreğen hastalılara sürükleyen, enfeksiyonlara erinç savunmasız kılan aşırı kiloluluk kabil hastalıkların, tembellik, inaktif olmak, ürkü atak, ikrar görmeme, sosyalleşememe kabil duygu bilimi sıkıntılara niçin olabileceğini vurgulayan Psikolog Bozkurt, “Yoğun duygular, ayrılıklar, müstehap birinin kaybı sizi çirkin hissettirir. Bu stresli bağlam sizi depresyona sokabilir. Eğer duygularınızı bastırırsanız bu hissiyat saldırganlık, gayz ve iadeli biçiminde ortaya çıkacak eğilimindedir. Ayrıca denyo sağlığı bozunmuş bir ad özellik bağımlılığı, şiddet, kendine dokunca ödeme ve ya intihar kabil riskli ve itimatsız eylemlere yatkınlığı şimdi fazladır. Harvard Tıp Fakültesi'ne gereğince kronik, levent boylu sürekli ve derin dert depresyona sürükleyebilir ve depresyonda ağrıyı arttırmaktadır. Kronik ağrısı bulunan eşhas duygu bilimi bozulmalara üç kıvrım şimdi bir tomar alışmış iken, depresyonu bulunan eşhas ise levent boylu sürekli ağrılar geliştirmeye başlangıç döndürücü şimdi yatkındır” ifadelerini kullandı.

Ruh sağlığı ile aracısız münasebetli bulunan beslenmenin fiziki sağlığa etkisi

Vücutta fiziki ve duygu bilimi manada dayanıklı başlangıç döndürücü aktiviteyi arama eden hormon yahut enzim yetersizlikleri, aldığımız gıda öğelerinin azlığı ve ya çokluğu ile de münasebetli bulunduğunu bildiren Psikolog Bozkurt, “Yapılan ilmî araştırmalara gereğince denyo halimize gereğince tagaddi eğilimlerimiz şişman seviyede değişmektedir. mesela kendinizi bozuk hissettiğiniz anlarda karbonhidrat ihtiyacınız arttığı düşüncesince fast food yiyecekler kemirmek isteyebilirsiniz. Kendinizi küskün hissettiğiniz anlarda bilinçdışı faktörlerle beraberce kendinizi himaye ihtiyacının doğacağı fiziki bağlam düşüncesince size en nitelikli enerjileri sağlayacak kuruyemişe yönelebilirsiniz. En girintisiz çıkıntısız tanımı ile popülarite endişesinin, maşer çeşidinden ikrar görülmeme endişesinin yaşanması anoreksiya ile kâffesi beden sağlığını bozabilir. Diğer taraftan duygu bilimi teessürat zımnında ‘duygusal açlık' gelişebileceğinden kâffesi tagaddi düzeni ve aldığınız gıdaların beden sağlığınızı menfi etkileyebilir. Psikolojimizi bozan spiritüel gerilim faktörlerinin artması, depresyon, ürkü atak, fibromiyalji, psikosomatik dediğimiz duygu bilimi sıkıntılardan kaynaklı bedenî dert durumları, süreğen yorgunluk, uykusuzluk, kabil dayanıklı başlangıç döndürücü menfi tabloyu da bellek başa getirebilir” dedi.

Fiziksel ve duygu bilimi afiyet ortada balans elbette sağlanabilir, ne yapılmalı?

Psikolog Bozkurt, laflarını şu halde sonlandırdı: “Vücudumuz dobra bulunmadığı yıllarda bazı sinyaller verir. Bu sinyalleri dinleyin. Onlar siz ve bedeniniz arasındaki enformasyon yöntemleri olduğu için katiyen bu sinyalleri delik arkası etmeyin.

Duygularınızı dışa vurmak, sizi dinlendiren ve rahatlatan bir aktiviteler başlangıç döndürücü önemlidir. Egzersiz stresi azaltır, çağ dolaşımını artırır ve bağışıklığı güçlendirir.

Bir uğraşı edinmek, bisiklete binmek, eser okumak, gezi geçirmek ve gidiş gerçekleştirmek kabil en sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirmek sizi stresten uzaklaştırır.

Ruh sağlığınız sizi fiziki kendisine formda avlamak düşüncesince ciddi bir gösteriş oynamaktadır. Her devir artı düşünün. Negatif duygularınızla başa çıkabilmek düşüncesince dünkü metodlar öğrenin, mıhlı bir dirim tarzına intikal yapın. Bunlar umumi sağlığınızı iyileştirecek, sizi şimdi ödeşme duruma getirecek ve hayatta önünüze çıkan güçlüklerle şimdi bedava başlangıç etmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalar duygu bilimi bozuklukların fiziki sağlığı, fiziki bozuklukların da duygu bilimi sağlığı etkilediğini ve bunun bir kısır kısır döngü bulunduğunu göstermektedir. Doğru davranış ve lazım otama ile bu kısır kısır döngü kırılabilir. Fziksel ve duygu bilimi afiyet arasındaki dengeyi arkalamak başlangıç döndürücü önemlidir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler