USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Prof. Dr. Oğuztürk: 'Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor'

Son zamanlarda çoğalma yaşanmış olan enflüanza olaylarını değerlendiren Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına gereğince az buçuk hâlâ müddet uzayabiliyor. Bu manada Omicron varyantı ile enflüanza ortada hakeza ortak farklılıktan bah

Prof. Dr. Oğuztürk: 'Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor'
17-01-2022 11:36

Uzmanlar akıbet günlerde H1N1 yada H3N2 doğrusu ahali ortada bilinmiş bulunduğu adıyla hınzır gribi vakalarının kliniklerde gözlemlendiğini açıkladı.

Bu husus kendisince kişi klinik tablolarında da bulgulara rastladıklarını tamlayan ve İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda mevcut Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ankara kent Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, “Kapalı ortamlarda hayata devam etmenin mecburi bulunduğu müşterek dönemdeyiz. Kış mevsimi maatteessüf teneffüs yolu rahatsızlıkları açısından riziko oluşturuyor ve kılıç şuan şita sezonunun ortalarında bu sıkıntıları yaşamaktayız. Hem Covid-19 hastalığının Omicron varyantının dominant müşterek biçimde dert tekvin hali bahis konusu bununla birlikte enflüanza sezonunun olması, mevsimlik enflüanza ve bunun hınzır gribi de engelleme müşterek biçimde görülmesi dolayısıyla ehemmiyetli müşterek süreçten geçiyoruz. Maalesef hem Covid-19 hastalığının belirtileri hem mevsimlik gribin belirtileri bununla birlikte hınzır gribi dediğimiz H1N1 ve H3N2 sub gruplarının oluşturmuş bulunduğu belirtiler birbirine enine boyuna benzemekte. Bu yakınma ve belirtiler mevcut bulunduğu devir ferdin müşterek keyif kuruluşuna derece derece imtihan yaptırması gerekiyor.

PCR testi ile en azından müşterek Omicron varyantı ile Covid-19 rahatsızlığına yakalanıp yakalanmadığını belirleme edebilir. Zaten şuan Sağlık Bakanlığı şikayetleri bulunan insanların PCR testi yaptırması şeklindeki tavsiyeleri bitmeme ediyor. Eğer müşterek şahısda başlangıç ağrısı, geçit ağrısı, koku alma organı akıntısı, koku alma organı tıkanıklığı, halsizlik, kırgınlık, biberli yükselmesi kabil rahatsızlıklar varsa bu ferdin fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarından gelişigüzel ne bir tanesi ile hastalanma riski enine boyuna yüksektir. Bu mevsimlik enflüanza de olabilir, hınzır gribi de olabilir, Omicron varyantlı Covid-19 rahatsızlığı da olabilir. Onun düşüncesince bu insanların şikayetlerinin başladığı en er devir aralığında hastaneye başvurması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Omicron varyantından bilinmiş bulunduğu neredeyse rahatsızlıklar enflüanza rahatsızlıklarına gereğince müşterek tık şimdi bol seyrediyor”

Omicron varyantında gurk süresinin azaldığını hatırlatan Prof. Dr. Oğuztürk, “Eğer siz Omicron varyantı iseniz; başlangıç döndürücü endamsız müddet içinde tedavinize başlatmaz ve yalıtım tedbirlerini almazsanız, müşterek başlangıç döndürücü kişiye rahatsızlığı bulaştırma riskiniz uydurma konusu. Bu tür hastalıklarda tedavinin er başlaması şikayetlerin levent boylu sürmesinin önüne devredilmek düşüncesince Şayet olmazsa olmazımız. Hemen hastaneye dolanmak gerekiyor. O sebeple bu tür şikayetleri bulunan insanların hastaneye gitmeden önceki mevsimlik enflüanza mi, hınzır gribi mi, yok ise Omicron varyantlı Covid-19 rahatsızlığı mı olup olmadığını klinik bulgulara bakarak kesin kendisine fark edemiyoruz. Omicron varyantında da gurk süresi 1-2 gün, 1-3 güneş biçiminde değişebiliyor.

Delta varyantına gereğince azalmış durumda. Grip rahatsızlıklarında da buna benzeri müşterek proses var. Ama Omicron varyantından bilinmiş bulunduğu neredeyse rahatsızlıklar enflüanza rahatsızlıklarına gereğince müşterek tık şimdi bol seyrediyor. Yani sizin iri ihtimalle müşterek hafta içinde şikayetleriniz gerilemiş ayrıca ortadan kalkmış mümkün ve bulaştırıcılık riski de sıfıra yaklaşmış oluyor. Ama gripte anca değil. Klinik deneyimlerimize göre, gripte Omicron varyantına gereğince az buçuk şimdi müddet uzayabiliyor. Bu açıdan Omicron varyantı ile enflüanza ortada hakeza müşterek farklılıktan bahsedebiliriz. Klinik belirtiler hakkıyla birbirine başlangıç döndürücü benziyor ve laboratuvar tahlili ile başkalık gerçekleştirmek zorundayız” biçiminde konuştu.

“Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor”

Mevsimsel grip, hınzır gribi ve Covid-19'un bulaş yollarının kuma olduğuna nazarıitibar çekici Oğuztürk, “Biz şayet gripten sakınmak istiyorsak yapacağımız sığınma şekilleri ile bire müşterek biçimde Covid-19'dan da bire müşterek biçimde hınzır gribinden de korunabiliyoruz. Aynı prensiplere adapte iktisap etmek gerekiyor. Bireysel tedbirlerin burada da gene maske, ara ve dezenfektan kullanması ilkin iktisap etmek neredeyse hıfzıssıhha kurallarının korunmada en ehemmiyetli değişken bulunduğunu biliyoruz. Burada hem enflüanza aşısı bununla birlikte Covid-19 aşılarının yaptırılması da ferdî tedbirler denli önemli. Bu açıdan şurası da unutmamak gerekiyor.

Gripler de başlangıç döndürücü tertemiz emraz değiller. Grip etkenleri de insanlarda ölüme sebebiyet veriyor. Hem hınzır gribi bununla birlikte mevsimlik gripten yaşamlarını yitiren başlangıç döndürücü insan var. Bu açıdan siz riziko grubundaysanız enflüanza rahatsızlığı da yaşamınızı yitirmenize ne olabilir. Ortak sığınma yöntemlerini infaz ile bu virüslerin hepsini bizlerden ırak tutabiliriz” açıklamasında bulundu.

Utku Şimşek
 

İLGİLİ HABER
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: Şubat ayında az buçuk şimdi rahatlayacağız İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: 'Şubat ayında az buçuk şimdi rahatlayacağız'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler