USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Pandemi döneminde uyuz olaylarında artış görüldü'

Uyuzun hastalığının herhangi müşterek sene milyonlarca insanı tesiri dibine düzlük bulaşan müşterek cilt rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Bu illet yaklaşan fiziki değinme ve eş eşyaların kullanması ile insanoğlu ortada

'Pandemi döneminde uyuz olaylarında artış görüldü'
14-02-2022 15:10

Medicana International İstanbul Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, pandemi döneminde küsurat uyuz olaylarına müteallik açıklamalarda bulundu. Uyuzun, rastgele sene dünyada beniz milyonlarca insanı tesiri dibine meydan bulaşan müşterek ten rahatsızlığı bulunduğunu tamlayan Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, yaklaşan fiziki değini ve eş eşyaların kullanması ile insanoğlu ortada kolaylıkla yayılabildiğini söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, pandemide küsurat uyuz vakalarının sebeplerini şöyleki açıkladı: "Karantina sebebiyle evlerde başta kalaba ailelerde yaklaşan temasın artması, hastaların güneş tacı enfeksiyonu zımnında hastanelere başvurudan çekinmesi olaylarda iri artışa bozukluk oldu. Ayrıca sonuç zamanlarda uyuz tedavisinde beğenilen ilaçlara için müşterek dayanım gelişimi yalan konusu. Direnç gelişiminde hastaların sunulan tedaviyi akla yatkın biçimde ve ehliyetli sürelerde kullanmayışının yanı sıra, ayrımsız evde zihayat her insanın şikayeti olmasa bile bu tedaviyi kullanmalarının gerekliliği, hırçın hâlde tedavinin güzel olmasının beklenen olmayışıdır".

"Hastalığın bulaşması kısaca 10-15 dakika sürüyor"
Uyuz hastalığının hararetli kaşıntılı ve ıvır zıvır kabartılar ile yaralarla kendini gösterdiğine nazarıitibar çekici Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Gece yatağa girince küsurat kaşıntı özelikle tipiktir. Aynı evde zihayat veya yaklaşan temasta mevcut şahıslarda de müşterek müddet sonradan bulaşmaya müteallik kaşıntı görülür. Uyuz hastalığı, bireylerin enfekte eşhas ile fiziki teması daha sonra bulaşır. Direkt değini haricinde enfekte ferdin kıyafet, döşek örtüsü ve silgi kabil eşyaları ile uzamış değini da uyuz hastalığının müşterek öteki bulaş yoludur. Klasik uyuz olgularında ten teması sonrası hastalığın bulaşması kısaca namına 10-15 dakika içerisinde gerçekleşir" ifadelerini kullandı.

"Belirtilerin ortaya çıkması 4-6 hafta sürüyor"
Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Uyuz hastalığının belirtilerinin ortaya çıkışı o bireyin henüz ilk bu akar şekli çalışkan ile değini yazar etmediğine uyarınca değişebilir. İlk kere uyuz akarı ile karşılaşan bireylerde şikayetlerin ortaya çıkması kısaca namına 4-6 haftayı bulur. Daha ilk uyuz geçirmiş şahıslarda ise belirtilerin ortaya depar belgesi süresi 3-4 güne denli kısalabilir. Uyuz teşhisi umumi namına hastanın tıbbi öyküsü ve tipik ten bulguları sebebiyle gerçekleştirilebilen müşterek tanıdır. Spesifik ekliptik bölgeleri; el pus araları, paradigma iç yüzü, göbek, arka bölgesi ve koltukaltlarıdır. Bebeklerde el-ayak tabanı, saçlı ten karışma edinmek neredeyse gece beden cildi tutulabilir. Klinik namına konulmuş olan tanıdan emin olunmadığı hallerde biyopsi işlemine de başvurulabilir. Uyuz rahatsızlığı tipik özelliklere cemaat olması zımnında bu tür invaziv teşhis metodlarının ince bulunmaz uygulanıyor" dedi.

"Kişisel eşyalar minimum 60 derecede yıkanmalı"
Uyuz rahatsızlığı tedavisi çoğu kere krem yahut losyon biçiminde beğenilen ilaçların reçetelendirilmesi ile gerçekleştirdiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, "Bu devir dilimi içerisinde bireyin hayatını bu arada sürdürdüğü şahısların rastgele müşterek gösterge göstermeden de otama almaları ince önemlidir. Genellikle tavsiye edilen yürütüm banyo daha sonra ilacın günah hizasından ayaklara denli rastgele alana sürülmesidir. Tedavinin uygulanması ile biraz devir süresince akarlar ölmeye başlayacaktır. Genellikle 3 günce müşterek otama süresinin ardından, 1 hafta daha sonra ayrımsız tedavinin tekrarlanmasıyla efrat alışılagelen yaşantısına arka dönebilir. Ayrıca beğenilen dört başı mamur kıyafet, döşek örtüsü ve silgi kabil şahsi eşyalar minimum 60 derecede yıkanmalı ve ütülenmesi gerekiyor. Yıkanamayan giysilerin ağzı güçlü müteallik müşterek poşette 1 hafta süreyle balkonda bekletilmesi gerekiyor" niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler