USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Opr. Dr. Beyaz: “Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanserleri erken evrede yakalanabilir”

Yetişkin insanlarda yayılmış kendisine tanıdık böbrek kanserlerinin bu zamanlarda kesif geçer görüntüleme şekilleri sebebiyle hasbelkader saptandığını kail Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Böbrek kanserleri tamamı kâmil kanserlerinin tahminî yüzdelik 2-3'ü

Opr. Dr. Beyaz: “Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanserleri erken evrede yakalanabilir”
18-03-2022 16:57

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, en ehemmiyetli riziko faktörleri sigara kullanımı, hipertansiyon ve aşırı kiloluluk bulunan böbrek kanserlerinin kalıtım bilimi müteaddi olabildiği kabilinden böbrek yetmezliği dolayısıyla derinliğine müddet hemodiyalize giren hastalarda da görülme riskinin efdal bulunduğunu söyledi.

ERKEKLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Böbrek kanserleri bütün kâhil kanserlerinin tahminî yüzdelik 2-3'ünü oluşturduğunu tamlayan Opr Dr. Beyaz, “Erkeklerde henüz kesif görülür. En kesif 55-75 yaşlar ortada karşımıza çıkar. Günümüzde görüntüleme şekillerinin kesif kullanılması ile bir çok çok böbrek kanseri baş döndürücü ıvır zıvır boyutta ve erken evrede yakalanabilmektedir. Bu da tedavide iri avantajlar sağlamaktadır” açıklamasında bulundu.
Opr. Dr. Beyaz, “Ultrasonografi (USG), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) kabilinden görüntüleme şekillerinin münteşir bulunmadığı zamanlarda idrarda kanama, taraf ağrısı ve hikmet muayenede ele mevrut yığın varlığında böbrek kanseri akla gelirdi. Günümüzde baş döndürücü az böbrek kanseri bu evreye gelmektedir. USG, BT VE MR ile böbrek kanseri teşhisi yüzdelik 90-95 düzeylerinde konulabilmektedir” niteleyerek konuştu.

BİYOPSİ GEREKMEYEBİLİR

Görüntüleme şekilleri ile böbrek kanseri belirleme edildiğinde apayrı kanserlerde bulunduğu kabilinden biyopsi ile kanser teşhisi koymanın genellikle gerekmediğini, kitlenin ebatlarına ve yerleşimine uyarınca cerrahiye değişmeyen verildiğini dile getiren Opr. Dr. Beyaz, “Şüpheli olgularda ve apayrı birlikte kanserin böbreğe yayılım şüphesi bulunduğu hallerde biyopsi yapılabilir. İleri evre böbrek kanserinde cerrahi öncesinde onkolojik otama verilecekse yahut baş döndürücü ıvır zıvır böbrek tümörlerinde deli dolu izleme yahut dernekevi tedaviler uygulanacaksa gine biyopsi gerçekleştirmek gerekir” biçiminde konuştu.

SAĞLIKLI BÖBREK DOKUSUNA ZARAR VERİLMİYOR

Birçok kanserde bulunduğu kabilinden böbrek kanserinde de erken tanının ehemmiyetli olduğuna yer veren Opr. Dr. Beyaz, “Böbrekteki kitlenin erken devirde belirleme edilmesi cerrahide hoppadak kitlenin alınarak metin böbrek dokusunun durumunda bırakılmasına imkân vermektedir. Bu cerrahi sırasında yığın çıkarılırken kesime kesi yapmadan metin böbrek nesiç sınırından tahminî 1 cm mesafeden kesilerek cerrahi yapılır. Halk ortada da beledi birlikte fehva bulunan 'kansere bıçak vurulmaz' lafı de esasında kılıç cerrahların da cerrahi birlikte prensibidir. Dolayısıyla böbrek kitlelerinde yığın yerleşimi ve boyutu makul olgularda 'parsiyel nefrektomi' yerine bilinen hoppadak kitlenin ameliyatla çıkarılması işlemi böbrek kanserleri cerrahisinde birlikte numara önceliğimizdir” ifadelerini kullandı.

HASTALAR DAHA HIZLI SAĞLIĞINA KAVUŞABİLİR

Böbrek kanseri ameliyatlarının belirgin cerrahinin yanında teknolojik gelişmeler sonucunda bağlı cerrahi müdahale yerine ifade edilen laparoskopik yahut robot yardımlı yerine yapılabildiğini kail Opr. Dr. Beyaz, şu detayları paylaştı:
“Böbrek kitlelerinin boyutu ve yerleşimi rastgele devir parsiyel nefrektomi ameliyatına imkân vermez. Bu hallerde böbreğin yığın ve böbrek muhit dokusu ile büsbütün cerrahi yerine katılması lakırtı konusudur. Böbrek kanseri ameliyatları belirgin cerrahinin yanında teknolojik gelişmeler sonucunda bağlı cerrahi müdahale yerine ifade edilen laparoskopik yahut robot yardımlı yerine yapılabilmektedir. Cerrahi yapı yöntemini hastanenin teknolojik madun yapısı (robotik yahut laparoskopik cihazların bulunması) ve cerrahın deneyimi belirlemektedir. Kapalı cerrahi müdahale sebebiyle hastalar toplumsal yaşantılarına henüz tez dönerler ve salah süresi henüz endamsız olur. Küçük boyutlu (4 cm'den küçük) böbrek kanseri bulunan sınırlanmış pestil grubunda (ileri yaş, birlikte tane böbrekli, duyum yitimi riski yüksek) cerrahi yapılmadan hususi aletler ile kitlenin yakılması yahut dondurulması biçiminde tedaviler de sonuç zamanlarda gündeme gelmiştir.”

BAZI BİTKİSEL ÜRÜNLER BÖBREĞE ZARAR VEREBİLİR

Böbrek kanserlerini yandaki organlara, lenfa bezlerine ve kemiğe yayılım yapabildiğinin altını çizen Opr. Beyaz, “Böbrek kanseri cerrahisi nâkil insanda espaslı yerine bu sahaların yayılım açısından kontrolü gereklidir. Kanser dolayısıyla böbreğin hepsi tahsil edilen olgularda ise derinliğine devirde böbrek yetmezliği gelişebilmektedir. Bu sebeple cerrahi sonra hastanın muvazeneli ve metin beslenmesi, birlikte tomar kilogram almaması ve böbreğe dokunca verebilecek deva yahut nebati ürünlerden sakınmaları önemlidir” niteleyerek konuştu.

Metin Akyürek

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler