USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Müteahhitler global hava değişikliğinin gölgesinde 'sürdürülebilir şehirlere' odaklandı

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Dünyada kentleşme çabucak sürerken toptan hava kriziyle baş başa 'sürdürülebilir şehirler' düşüncesince katılması müstelzim önlemler aciliyet kazanmaktadır." dedi.

Müteahhitler global hava değişikliğinin gölgesinde 'sürdürülebilir şehirlere' odaklandı
07-11-2021 11:28
Ankara

Küresel hava değişikliğine erinç muhtelif zirveler ve etkinliklerle çareler aranırken müteahhitler de bu süreçte "sürdürülebilir şehir" hedefine odaklandı.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, AA muhabirine, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü öncesinde değerlendirmede bulundu.

Dünya Şehircilik Günü'nün bu sene global çapta, hâlâ ilkin tek bulunmadığı derece derin beraberinde hava kriziyle savaş gündemi ortamında kutlandığını tamlayan Eren, "Dünyada kentleşme çabucak sürerken global hava kriziyle beraberce 'sürdürülebilir şehirler' düşüncesince katılması müstelzim önlemler aciliyet kazanmaktadır." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, 2007'den beri evren nüfusunun yarısından fazlasının illerde yaşadığına ayraç fail Eren, bu oranın 2030 yılına derece yüzdelik 60'a çıkmasının beklendiğini söyledi.

Eren, global katışık taşınmazlar içi hasılanın (GSYH) kestirmece yüzdelik 60'ına katkıda mevcut site ve metropollerin, bire beraberinde sürede global karbon emisyonların da kestirmece yüzdelik 70'i ile pınar kullanımının yüzdelik 60'ından fazlasını oluşturduğunu bildirdi.

"100 salname konuşu ömürleri bulunan binalar mensur edilmeli"

Mevcut tabloda "sürdürülebilir inşaat" teriminin öneminin arttığını vurgulayan Eren, şöyleki konuştu:

"Bu kapsamda doğacak kuşakların ihtiyaçlarını dikkate almayı, kaynakların velut kullanılmasını, enerjinin korunmasını ve çevreye duygun kuruluş materyali seçimini içeren politikalara gerekseme duyulmaktadır. Dolayısıyla en evvela mimar, mühendis ve uygulayım müşavirlerin kullanımıyla bilimin kez göstericiliği ön plana alınmalı. 20-30 sene sonraları gine dönüştürülecek değil, 100 salname konuşu ömürleri bulunan binalar mensur edilmeli. Kent mimarisi de bu yaklaşımla şekillenmeli ve konsantre pıtrak değişikliğe gidilmemelidir."

Eren, yeşil çatı ve velut erke teknolojileri kullanımıyla bu gayeye müteveccih yenilikçi/yaratıcı planların de rüçhan şekilde desteklenmesi icap ettiğini dile getirdi.

"Türkiye açısından kentsel tahavvül dirimsel ehemmiyet taşıyor"

Deprem riskinin efdal bulunduğu Türkiye açısından kentsel dönüşümün dirimsel ehemmiyet taşıdığına dikkati çekici Eren, şunları kaydetti:

"Bu tahavvül total bazda kentsel altyapı, zamanı ve çevresel nesiç ile ilkin sahiplik hakkı iktisap etmek neredeyse semt sakinlerinin topu topu hakları gözetilerek, planlanarak uygulanmalı. Tercihler şahıslara hususi değerlendirmelerden arındırılmalı. Planlama etabında başkaca yapım atıklarının çevresel tesirleri ve arka kazanımı da dikkate alınmalı."

Eren, depremle mücadelede çabucak odaklanılması müstelzim adımları da "ehil kuruluş müteahhidi, çelimli kuruluş denetimi, tam mühendislik sistemi, mesleksel ustalık belgeli iş gücü, nitelikli malzeme, aşırı cepheli bayındırlık mevzuatı ve şuurlu kamuoyu" şekilde 7 başlıkta özetledi.

"Yeni mali vasıtaların ortaya konulması hâlâ beraberinde tomar gündemde olacak"

Özellikle kuruluş müteahhitlerinin sınıflandırılması anlamında atık geçmiş adımların sevinme donör bulunduğunu tamlayan Eren, çalışmaların hâlâ da hızlanmasını dilek ettiklerini söyledi.

Eren, kentsel dönüşümün hızlanması gereksinimi çerçevesinde acemi mali vasıtaların ortaya konulmasının da doğacak devirde hâlâ beraberinde tomar gündemde olacağını laflarına ekledi.

"Enerjiyi velut gitmek zorundayız"

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu da erke maliyetinin topu topu dünyada arttığına dikkati çekerek, "Tüm şehirlerimizde depreme dayanıklı, erke velut yapıların sayısını çoğaltmak düşüncesince sürdürülebilir binalara odaklanmalıyız." dedi.

Küçükoğlu, global hava krizinin erke kaynaklarının sürdürülebilir olması düşüncesince illerde verimliliği mecburi kıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada ağırbaşlı beraberinde halde küsurat maliyetler hem üreticiyi hem de tüketiciyi bu mevzuda hâlâ duygun bir duruma getiriyor. Yaşadığımız binalarda erke tüketimini düşürmek ve doğacak nesillere hâlâ sağlıklı, hayat kalitesi hâlâ efdal metropoller boşamak namına enerjiyi velut gitmek zorundayız. Bu zihin sebebiyle hem bölük ekonomik durumuna hem de ekonomimize ağırbaşlı miktarda artırım sağlayabiliriz."

Enerji verimliliği dair geliştirilebilecek aşırı beraberinde tomar düzlük bulunduğunu vurgulayan Küçükoğlu, ithal edilen enerjinin en iri kısmının ev ve hizmetler bölümünde kullanıldığını anlattı.

Küçükoğlu, toplanmış enerjinin yüzdelik 35'inin ev ve hizmetlerde, yüzdelik 34'ünün sanayide, kalanın ise ulaştırma, ekincilik ve hayvancılık ile erke dışı bölgelerde tüketildiğini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Konut ve hizmetler yanındaki 20 bilyon dolar seviyesinde tüketilen enerjinin yüzdelik 30 ila 40'ını artırım edebiliriz. Bunun düşüncesince mukteza yeteneklere, altyapıya, gelişigüzel muhtelif erke velut enstrümanları yaşamımıza geçirerek erke tasarrufu elde ika olanağına sahibiz. Bu artırım miktarı hem iklimin korunması hem de memleketimiz ekonomisinin akan açığının akilane yönetilmesine hem de hâlâ dobra illerde yaşamaya yardım sağlayacak beraberinde seviyede."

"Yalıtımla kestirmece yüzdelik 90 erke tasarrufu sağlayabiliriz"

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu ise Türkiye'nin topu topu şehirlerinin erke tasarruflu, emniyetli ve metin binalara cemaat olması düşüncesince kentsel tahavvül fırsatının dobra değerlendirilmesi icap ettiğini tabir ederek, "Eğer kentsel tahavvül sürecinde baştan mensur edilecek topu topu binalarda cazibe kalınlıklarına ehemmiyet verirsek, tek cazibe yapılmamış beraberinde binaya layıkıyla kestirmece yüzdelik 90 erke tasarrufu sağlayabiliriz." niteleyerek konuştu.

Eruslu, Türkiye'deki binaların yüzdelik 80'inde ısı yalıtımı bulunmadığını ve illerde makbul cazibe kalınlıklarının Avrupa'da bire beraberinde hava kuşağında arazi düzlük şehirlere layıkıyla geride bulunduğunu kaydetti.

Binalarda geçer not enerjinin yüzdelik 80'lik bölümünün sıtma ve soğutma amacıyla tüketildiğine ayraç fail Eruslu, "Kendi kaynaklarımızla ürettiğimiz enerjiyi de karışma ettiğimizde Türkiye'nin toplanmış erke maliyeti kestirmece 60 bilyon dolar civarındadır. Ülkemizde hoppadak binaların erke velut bir duruma getirilmesiyle gelişigüzel sene 9 bilyon dolar artırım elde ika potansiyelimiz var." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler