USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Milli Siber Güvenlik Zirvesi başladı

Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi'nin Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayesinde düzenlemiş olduğu "Siber Güvenlik Haftası" etkinlikleri, Milli Siber Güvenlik Zirvesi ve Fuarı ile başladı.

Milli Siber Güvenlik Zirvesi başladı
22-11-2021 13:25
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, açılış töreninde meydana getirdiği konuşmada, bugünün dünyasında teknolojiye ve veriye hükmedenin, veriyi sayısal ortamda üreten, kullanan ve koruyan kâffesi unsurlara da hükmedebildiğini söyledi.

Bu çerçevede "güvenlik" teriminin anlamının da dijitalleşmeyle beraberce şişman seviyede değiştiğini vurgulayan Demir, müşterek ülkenin güvenliği ve savunması düşüncesince sayısal platformun önemine ayraç etti.

Demir, işlev verdikleri Türk Silahlı Kuvvetlerinin, İçişleri Bakanlığının ve Milli İstihbarat Teşkilatının açık seviyede siber güvenlikle bağlanmış planlar yaptığını ve talepte olduğunu aktararak, bu talepleri istikbal etmek düşüncesince müşterek an önceki ürünleşmeye, yerlileşmeye ve millileşmeye gerekseme bulunduğunun altını çizdi.

Kamu özellikle edinmek az daha aşırı açık seviyede siber güvenlik ürünlerinin ecnebi kaynaklı olmasının menfaatlerini müşterek açıdan alarma atıf ettiğini ve müşterek an önceki hamle atılması ihtiyacını gündeme getirdiğini tamlayan Demir, bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetlerine ilgilendiren Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesi'ni yürüttüklerini bildirdi.

Demir, defans endüstrisine işlev edecek imtihan ve istimara altyapılarının geliştirilmesi, işletilmesi ve idamesi denli faaliyetlerin çalışan halde yürütülmesini iletmek az daha TRTEST Test ve Değerlendirme AŞ'yi kurmuş oldukları bilgisini paylaştı.

275’ten müşterek tomar verim ve 400’den müşterek tomar hizmet

Siber güvenlik kümelenmesinde 200'e yaklaşan şirketin arazi aldığını dile getiren Demir, şu halde bitmeme etti:

"Türkiye Siber Güvenlik Kümesi'nin ana hedefi; Türkiye’deki siber güvenlik firmalarının sayısını artırmak, üyelerinin teknik, yönetimsel ve mali açılardan gelişimine dayanak olmak, siber güvenlik ekosisteminin standartlarını geliştirmek, üyelerinin verim ve hizmetlerinin markalaşmasına asistan olmak, üyelerinin millî ve toptan pazarda rakiplik enerjisini artırmak, siber güvenlik alanındaki insanoğlu deposu sayısını artırmak, özelliklerini imar etmek ve etraflı toplumda siber güvenlik bilincini geliştirmektir. Çünkü siber güvenlik meselesinin merkezinde insanoğlu bilinci var."

Demir, dijitalleşmenin yaşama tesirleri ve buna huzur elbette teyakkuza geçileceğinin öğrenilmesinin önemini vurgulayarak, "Siber güvenlik, 'savunma' terimi ihtiva ettiği denli savunmanın ortamında gelişigüzel devir müşterek hücum unsuru da vardır. Bunu unutmamak lazım." dedi.

Kümelenme içerisinde bugüne denli evcil ve ulusal imkanlarla geliştirilen 275’ten müşterek tomar verim ve 400’den müşterek tomar hizmetin iç ve aut tüketicilere sunulduğunu kail Demir, "Tüm amme kurumları, haberleşme ve sayısal sistemle bağlanmış kâffesi birimler, data biriktiren ve özne kâffesi birimler, ulusal ve evcil sistemlere güvenmeli." ifadesini kullandı.

Demir, evcil ve ulusal mamüllerin geliştirilmesi ve kullanımına müteveccih verdiği dayanak düşüncesince Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletti.

Farkındalığın artmasıyla evcil verim sayısı ve bu mamüllerin kullanımının artmasını beklediklerine dikkati çekici Demir, "Bu açıdan bağımsızlığımızı dulda ve bitmeme ettirme amacında kararlılıkla yürüyeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Bir günde averaj 42 kat sayısal dünyaya kadem izimizi bırakıyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç da "Türkiye'deki müşterek bireyin averaj yerine günde data paylaştığı, etkileşimde bulunduğu aygıt yahut duyarga sayısı 42. Yani biz, 42 kat sayısal dünyaya kadem izimizi bırakıyoruz." dedi.

Yeni doğacak teknolojiler, 5G, nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojilerle, dek edilen aygıt sayısının şimdi da artacağını dile getiren Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Ne yapmamız gerekiyor? Tabii ki sayısal teknolojileri kullanacağız, zira hayatımızı kolaylaştırıyor. Dijital kadem izlerimizin, siber tehditlere huzur yüzeyini de artırdığını unutmamamız gerekiyor. Savaşta acemi savaş alanı ayırmak gibidir, acemi sayısal kadem izi bırakmak. Tüm paydaşlarla gerçekleştirmek istediğimiz en ehemmiyetli şeylerden müşterek tanesi, sayısal dünyada bıraktığımız kadem izinin bilincinde olmak."

Koç, siber güvenliğin eğer olmazsa olmazı bulunan kişilerde farkındalık yaratıldığında bu pik 1-0 önde başlandığını dile getirerek, "İnsanda farkındalık yaratıldıktan sonraları bu verileri, evcil ve ulusal verim ve yazılımlarla da korursak bu maçı banko alırız." diyerek konuştu.

Siber Güvenlik Haftası etkinlikleri 26 Kasım'a denli bitmeme edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler