USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde,"Temel besin kalemlerinde KDV oranının yüzdelik 8’den 1’e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği düşüncesince indirimin müspet tesiri mahveden değer endeksine küçük ay ve mart aylarında yansıyacaktır." dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti yayımlandı
24-02-2022 16:35
İstanbul

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 20 Ocak'taki toplantısına ilişikli ekspoze yayımlandı. Özette, hanuman ayında mahveden fiyatlarının yüzdelik 11,1 arttığı, salname enflasyonun 12,61 benek yükselişle yüzdelik 48,69 namına gerçekleştiği hatırlatıldı.

Gıda grubunda eder artışlarının genele yayıldığı, sonuç çağda elan midi seyreden taravetli ürün ve göveri fiyatlarının hanuman ayında menfi ayrıştığı kaydedilen özette, "Uluslararası finans fiyatlarındaki erdemli ilerleyiş ve tedbir problemlerine ilişikli namına müstahsil tutarları salname enflasyonu kayda bedel müşterek halde yükselmiştir. Bu görünüş altında, B ve C göstergelerinin salname enflasyonlarındaki ve andıran fasıl anne eğilimlerindeki yükseliş hanuman ayında sürmüştür." ifadeleri kullanıldı.

Gıda ve alkolsüz meşrubat fiyatlarının ocakta yüzdelik 10,90 arttığı ve ekip salname enflasyonunun 11,81 benek terfian yüzdelik 55,61 bulunduğu tamlanan özette, "Temel besin kalemlerinde KDV oranının yüzdelik 8’den 1’e indirilmesi ay ortasında gerçekleştiği düşüncesince indirimin müspet tesiri mahveden eder endeksine Şubat ve Mart aylarında yansıyacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Özette, arsıulusal erke finans tutarları ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki gelişmelerin öne çıkmış bulunduğu kaydedilerek, "Uluslararası idmansız dünya yağı fiyatlarındaki yükseliş ve ÖTV miktarlarının artırılması kararı fuel oil fiyatlarında yüzdelik 23,35 oranında artma olmuştur. Ocak ayında, ev çarpıcılık ve doğalgaz tarifelerinde yüzdelik 69,96 ve yüzdelik 21,35 oranlarında; kanalizasyon suyu fiyatlarında yüzdelik 11,87 oranında artma gözlenmiştir.

Tüpgaz tutarları ise yüzdelik 11,28 oranında yükselmiştir. Bu çağda mahveden tutarları üstünde özellikle çarpıcılık iktisap etmek neredeyse erke maliyetlerindeki artışların tali etkilerinin de izlendiği değerlendirilmektedir. Şubat ayında fuel oil fiyatlarındaki artışlar bitmeme ederken, ev çarpıcılık tariflerine getirilen kademelendirmenin yapısındaki ayrım ve kanalizasyon suyunda meydana getirilen indirimler andıran fasıl düşüncesince erke fiyatlarını müspet yönde etkileyecektir." denildi.

Ayrıca, "Temel mangır grubu salname enflasyonu Ocak ayında 7,94 puanlık artışla yüzdelik 48,49 seviyesine ulaşmıştır. Dayanıklı mangır tutarları bu zamanda yüzdelik 6,43 oranında yükselmiş, ekip salname enflasyonu 7,31 benek artışla yüzdelik 56,24 olmuştur. Beyaz pırtı ve möble kalemleri erdemli eder artışlarıyla öne çıkarken, matrah düzenlemesinin katkısıyla makine tutarları elan hudutlu artma sergilemiştir. Diğer esas mallarda genele yayılan eder artışları izlenirken, salname şişkinlik yüzdelik 51,23 seviyesine yükselmiştir. Giyim ve pabuç ast grubunda mevsim indirimlerinin bu sene enikonu hudutlu gerçekleşmesiyle salname şişkinlik aşamalı artma eğilimini sürdürmüştür." yorumuna arazi verildi.

"Kira enflasyonundaki yükseliş isteği belirginleşti"

Hizmet fiyatlarının ocakta yüzdelik 29,56 namına gerçekleştiği dökme özette, salname enflasyondaki yükselişin ekip geneline yayılırken, icar ve tanıtma dışındaki ast gruplarda artışın elan bariz bulunduğu bildirildi.

Özette, lokanta-otel ast grubunda fiyatların yüzdelik 8,45 artarak, salname enflasyonun yüzdelik 50,40 seviyesine eriştiği belirtilerek, "Bu çağda öne çıkan müşterek başka ekip bulunan eriştirme hizmetlerinde ise fiyatlar yüzdelik 16,88 yükselmiş, salname şişkinlik yüzdelik 39,31 olmuştur. Son fasıl fuel oil eder gelişimleri ve enflasyonda oluşan erdemli seviyeleri takiben, yönetilen kent içi erişim ve demiryoluyla geçici taşımacılığı fiyatlarının yanı esna kargo ve karayolu-havayolu geçici taşımacılığı ücretlerinde bariz artışlar gerçekleşmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Diğer hizmetler içinde, geçmişe çevrik fiyatlama davranışı ekspozisyon isteği erdemli bulunan afiyet hizmetleriyle beraberce bakım ve onarım, coşku ve hars ile sigorta hizmetlerinin tutarları yukarıya çekici başka kalemler bulunduğu tamlanan özette, sezonluk etkilerden arındırılmış verilerin icar ast grubunda yükseliş eğiliminin hızlandığına ayraç etmiş bulunduğu kaydedildi.

Özette, alkollü içecekler ve duman grubunda fiyatların ocakta yüzdelik 21,90 yükseldiği aktarılarak, güzeşte senenin ikinci yarısında oluşan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışının götürü vergilere yansıtılırken, alkollü içeceklerde müstahsil tutarları kaynaklı artışların da gerçekleştiği bildirildi.

Bu gelişmelerle ekip salname enflasyonunun yüzdelik 45,34 seviyesine yükseldiği kaydedilen özette, alkollü meşrubat ve duman ürünlerinin ocakta salname polis enflasyondaki artışa katkısının 1,21 benek bulunduğu belirtildi.

Özette, Piyasa Katılımcıları Anketi'nin Şubat kocaoğlan sonuçlarına gereğince akan sene sonu şişkinlik beklentisinin 4,31 benek artışla yüzdelik 34,06’ya yükseldiği, doğacak on dü ayak tabanı ilişikli şişkinlik beklentisinin ise 0,54 benek düşüşle yüzdelik 24,83’e gerilediği hatırlatılarak, "Öte yandan, levent boylu vadeli şişkinlik beklentilerindeki fevk taraflı güncellemeler gücük ay ayında da bitmeme etmiş ve doğacak iptidai yıla ilişikli şişkinlik beklentisi 0,13 benek artışla yüzdelik 9,05’e yükselmiştir." ifadeleri kullanıldı.

"Üretici salname enflasyonu artma eğilimini koruyor"

Öncü göstergelerin, toptan ekonomideki çelimli toparlanmanın hudutlu müşterek ivme yitirilmesine mukabil bitmeme ettiğine ayraç etmiş bulunduğu tamlanan özette, toptan kazançlı faaliyette yaşanmış bulunan toparlanma ve ilkah oranlarındaki artışa mukabil salgında varyantlar ve kalan jeopolitik risklerin, toptan kazançlı çalışkanlık üstündeki alçak taraflı riskleri aktif tuttuğu ve belirsizliklerin artmasına defa açmış bulunduğu anlatım edildi.

Küresel talepteki toparlanma, finans fiyatlarındaki erdemli seyir, erke özellikle iktisap etmek neredeyse bazısı sektörlerdeki bildirme kısıtları ve transport maliyetlerindeki erdemli seviyelerin arsıulusal ölçekte müstahsil ve mahveden fiyatlarının artmasına defa açmış bulunduğu bildirilen özette, şunlar kaydedildi:

"Yüksek toptan enflasyonun, şişkinlik beklentileri ve arsıulusal mali piyasalar üstündeki tesirleri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, ümranlı diyar özek bankaları kalan erke tutarları ve arz-talep uyumsuzluğuna ilişikli namına enflasyonda tanıdık yükselişin beklenenden levent boylu sürebileceğini değerlendirmektedir. Bu çerçevede, kazançlı faaliyet, işgücü alanı ve şişkinlik beklentilerinde devletler ortada farklılaşan görünüme ilişikli namına ümranlı diyar özek bankalarının mangır politikası iletişimlerinde ayrışma gözlenmekle birlikte, özek bankaları sponsor akçasal duruşlarını halen sürdürmekte, servet alıntı programlarına bitmeme etmektedir.

Gelişmekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarında sonuç çağda tanıdık toparlanma bitmeme etmektedir. Ancak, ümranlı devletlerde levent boylu vadeli değiştirme faizlerindeki oynaklık ve toptan mali koşulların seyri büyümekte bulunan devletlere yönelen portföy akımlarına ilişikli riskleri aktif tutmaktadır. Söz konusu risklerin Türkiye’ye müteveccih portföy trendleri aracılığıyla yaratabileceği etkilerin, emlak haricinde yerleşiklerin portföy pozisyonlanmalarındaki bulunan seviyeler dikkate alındığında elan hudutlu kalabileceği değerlendirilmektedir.

Enflasyonda andıran çağda gözlenen yükselişte; konuşu temellerden ırak fiyatlama oluşumları, toptan enerji, besin ve zirai finans fiyatlarındaki artışlar ile tedbir süreçlerindeki aksaklıklar neredeyse bildirme taraflı unsurlar ve arzu gelişimleri sansasyonel olmaktadır."

Özette, ocakta müstahsil salname enflasyonunun artma eğilimini koruduğu kaydedilerek, eder artışlarının genele yayıldığı, dünya yağı ve anne maden dışarı imalat endüstri fiyatlarının eğiliminin yükseldiği vurgulandı.

Yıllık enflasyonun, erke ve boşluk mallarında elan bariz iktisap etmek neredeyse topu topu anne endüstri gruplarında artma kaydedildiği dökme özette, "Aylık bazda en bariz eder artışı ise dayanabilen istihlak mallarında gerçekleşmiştir. Enerji özellikle iktisap etmek neredeyse finans fiyatlarındaki menfi görünüş ve tedbir zincirlerinde başlamış bulunan aksamalar ile erdemli transport maliyetleri müstahsil tutarları üstünde bası yaratıcı unsurlar olmuştur. Özellikle erke ve erke dışı finans (başta maden ve ekincilik iktisap etmek üzere) fiyatlarının Ocak ayında Amerika doları bazında erdemli müşterek artma göstermesiyle aut eder baskıları çelimli seyretmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Ocaktaki saf taş yağı lambası lambası kesintisinin tesiri hudutlu kaldı

Özette, sığa yararlanma seviyeleri ve başka kılavuz gemisi göstergelerin emlak zarfında kazançlı faaliyetin, aut ilginin de müspet etkisiyle çelimli seyrettiğine ayraç etmiş bulunduğu belirtilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

" Sanayi Üretim Endeksi (SÜE) Aralık ayında zaman ve takvim etkilerinden arındırılmış namına müşterek eski ayak tabanı nazaran yüzdelik 1,6 oranında artmış, çeyreklik bazda ise yüzdelik 4,3 oranında terfian senenin dördüncü çeyreğinde üretimdeki artma eğiliminin güçlenerek bitmeme ettiğini göstermiştir. 2021 yılı genelinde endüstri üretimi artışı yüzdelik 16,4 namına gerçekleşmiştir. Aralık ayında endüstri iş hacmi endeksleri hem emlak dışı bununla beraber emlak içi ilginin sonuç çeyrekte donanımlı olduğuna ayraç etmektedir. Söz konusu çağda perişan satı miktar endeksi maaş bazda düşme kaydetmekle beraberce çeyrek genelinde donanımlı gerçekleşerek eğiliminin üstünde seyretmiştir.

Yüksek frekanslı veriler hanuman ayının sonuç on gününde geçerli doğalgaz ve çarpıcılık kesintilerinin istihsal ve aut tecim göstergeleri üstündeki tesirinin hudutlu olduğuna ayraç etmektedir. Öte yandan, hanuman kocaoğlan itibarıyla, imalat endüstri firmalarının doğacak on dü maaş çağa ilişikli envestisman eğilimleri erdemli seyretmektedir. Son çağda hikâye rakamlarındaki artışa mukabil aşılamanın maşer geneline yayılması salgından menfi etkilenen hizmetler ile gezim ve irtibatlı sektörlerin enerjisini korumasına ve kazançlı faaliyetin elan muvazeneli müşterek bileşimle sürdürülmesine imkân tanımaktadır. Nitekim, hanuman ayında salgından elan aşırı etkilenen fariza sektörlerinde kartla meydana getirilen masraflar eğilimin üstünde seyretmeyi sürdürmüştür.

İşgücü piyasasındaki iyilik kazançlı çalışkanlık görünümüyle ahenkli namına bitmeme etmektedir. Aralık ayında mevsimsellikten arındırılmış namına avarelik oranı yüzdelik 11,2 düzeyinde gerçekleşmiştir. İstihdamdaki artma sektörler geneline yayılırken, işgücüne paydaşlık oranı yükselmiştir. Anket göstergeleri ve erdemli frekanslı veriler, istihdam görünümündeki iyileşmenin ve işgücü piyasasındaki müspet seyrin sürdüğüne ayraç etmektedir."

Son çağda erke ithalatındaki donanımlı seyrin akan işlemler dengesindeki iyilik eğilimini sınırladığı tamlanan özette, "Cari işlemler dengesi Aralık ayında 3,8 bilyon dolar açıkça verirken, 2021 senesinde akan işlemler açığı 14,9 bilyon dolar namına gerçekleşmiştir." denildi.

Özette, senenin sonuç çeyreğinde müspet seyreden aut arzu koşullarının yardımı ile ihracatın enerjisini koruduğu aktarılarak, kazançlı faaliyetin çelimli seyri yanında, özellikle erke tutarları iktisap etmek neredeyse finans fiyatlarındaki yükselişe ve kalan erke isteklerine ilişikli namına ithalatın arttığının altı çizildi.

Fiyat tesirleri dışarı bakılınca ise aut ticaretteki gerçek dengelenmenin sürdüğü kaydedilen özette, "Geçici aut tecim verileri, ocakta ithalatta erke kaynaklı artışın sürdüğüne ayraç etmektedir. Dış tecim dengesindeki bu görünüme karşın, fariza gelirlerindeki müspet ilerleyiş akan işlemler dengesini desteklemeye bitmeme etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Özette, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin oranı artarken, akan işlemler dengesinin 2022 senesinde müşterek tomar vermesinin öngörüldüğü vurgulanarak, akan işlemler dengesindeki iyilik eğiliminin güçlenerek bitmeme etmesinin eder istikrarı hedefi düşüncesince ehemmiyet bildirme ettiği, kurulun, bu amaca erişmek düşüncesince levent boylu vadeli Türk lirası envestisman kredilerinin ehemmiyetli müşterek gösteriş oynayacağını değerlendirdiği anlatım edildi.

Kurul, dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörüyor

Para politikası duruşunun, şişkinlik görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mangır politikası ile ne seviyede arama dibine alınabileceğine ilişikli değerlendirmeler dikkate alınarak, davranışlarında ölçülü müşterek yaklaşımla sürdürülebilir eder istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği anlatım edilen özette, şunlar kaydedildi:

"Kurul, sürdürülebilir eder istikrarı ve mali istikrarın tesisi düşüncesince atılmış ve kararlılıkla sürdürülmekte bulunan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bu çerçevede Kurul, yöntem faizinin çakılı tutulmasına değişmeyen vermiştir.

Alınmış bulunan kararların birikimli tesirleri yakından strateji ediliyor ve bu zamanda eder istikrarının sürdürülebilir müşterek zeminde baştan şekillenmesi amacıyla TCMB’nin topu topu yöntem araçlarında sürekli liralaşmayı isteklendirme fail enli şümullü müşterek yöntem çerçevesi gözden nakil süreci yürütülmektedir. Bu süreçte, yöntem araçlarının Türk lirası plasman gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının güvence yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, mangır takası (swap) miktarının aşamalı halde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanılacaktır. Kurul, mangır politikasında sürdürülebilir eder istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri de gözeten liralaşma odaklı müşterek yaklaşım sergilemeyi sürdürecektir."

Özette, bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanmış bulunan gelişmelerin plasman ve güven fiyatlamaları üstündeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin şişkinlik beklentileri üstündeki rötarlı etkileri, düzem korumalı plasman ürünlerine müteveccih gelişmelerin elverişsiz mangır ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve eder istikrarı üstündeki etkilerinin çözümleme ediliyor ve lüzumlu yöntem tedbirlerinin oluşturulmaya bitmeme ediliyor bulunduğu bildirildi.

TCMB'nin, eder istikrarı esas maksadı doğrultusunda enflasyonda sürekli düşüşe ayraç fail çelimli göstergeler oluşana ve midi vadeli yüzdelik 5 hedefine ulaşıncaya denli elindeki topu topu araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edeceği dökme özette, "Fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak istikrar, diyar riziko primlerindeki düşüş, elverişsiz mangır ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artma eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin sürekli namına gerilemesi vasıtasıyla makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, istihsal ve istihdam artışının dosdoğru ve sürdürülebilir müşterek halde devamı düşüncesince makul döşeme oluşacaktır." ifadeleri arazi aldı.

Özette, kurulun, eder istikrarının sağlanması için, çelimli müşterek yöntem koordinasyonuyla topu topu paydaşları içeren totaliter müşterek büyük yöntem bileşimi oluşturulmasını desteklediği belirtilerek, "Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve data odaklı müşterek çerçevede almaya bitmeme edecektir." değerlendirmesinde bulunuldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler