USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde neşe bereketi yaşıyor

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, "Kentte ağırbaşlı açıdan gezgin akını görmekteyiz. Otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e girmek üzere. Avrupa ülkelerinden ağırbaşlı rezervasyonlar almış bulunmaktayız." dedi.

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde neşe bereketi yaşıyor
03-05-2022 12:24
Diyarbakir

Tarihi yapıları ve erkincilik turizmindeki değerleriyle sonuç yılların en ehemmiyetli çekicilik merkezlerinden Diyarbakır ve Mardin'de Ramazan Bayramı'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor.

Binlerce senedir muaddel medeniyetlere beşiklik eden, zamanı ve gezinsel mekanlarıyla ön plana çıkan kadim kentler, bayramda evcil ve ecnebi turistlerin gözdesi oldu.

Farklı ülkelerden ve Türkiye'nin ayrı ayrı bölgelerinden baş döndürücü sayıda kişi, bayramda rotasını Diyarbakır ve Mardin'e çevirdi.

Kovid-19 tedbirlerinde sağlanan normalleşmeyle hareketliliğin yaşandığı zamanı illerde şetaret zımnında kesafet oluştu.

Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde toprak düzlük zamanı surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif'i onama edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı, Mardin'deki zamanı çıkmaz ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasımiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastırı denli baş döndürücü sayıda zamanı ve kültürel mekan, evcil ve ecnebi turistlerle doldu taştı.

"12 bin salname gün burada tamamı misafirlerini bekliyor"

Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Veysi Kaya, AA muhabirine, şetaret tatilini punt bilici turistlerin, şehrin zamanı mekanlarını gezdiğini söyledi.

Kaya, "Kentte ağır manada gezgin akını görmekteyiz. Diyarbakır'da şu anda otellerimizde ayırtma yüzdelik 100'e sokulmak üzere. Kent açıkça iklim müzesi gibi. 12 bin salname gün burada tamamı misafirlerini bekliyor." dedi.

Salgın sürecinde evcil ve ecnebi gezgin sayısının ağır miktarda düştüğünü hatırlatan Kaya, salgının tesirinin azalmasıyla, sabık yılın geçmiş çeyreğinde 102 bin evcil gezgin ağırlayan şehirde bu yılın bire birlikte devrinde sayının 129 bin 700'e çıktığını aktardı.

Geçen sene müstevli şartlarına karşın kente 3 bin 200 ecnebi gezgin geldiğini özetleyen Kaya, bu sene ise şimdiden gezgin sayısının 9 bin 300'ü geçtiğini bildirdi.

Kaya, şunları kaydetti:

"Bu yılın ikinci çeyreğinde öngördüğümüz evcil 400 bin, ecnebi ise minimum 70 bin turist. Mayısta öteki aylara göre canlı eyyam bekliyoruz. Çünkü bu ayda ekin turlarının sayısının ağır manada arttığını görüyoruz. Yabancı turistlerin de pandeminin etkisinden firar yardımıyla ayırtma yaptıklarını görüyoruz. Almanya ve İsveç ilkin edinmek neredeyse Avrupa ülkelerinden ağır rezervasyonlar almış bulunmaktayız. Diyarbakır'da misafirlerimizi ağırlamaktan cümbüş duymaktayız. Lütfen 12 bin salname kadim şehri görün."

Amerika'dan kenti ziyarete geldi

Amerika'dan mevrut Heather Caveney, dostlarının tavsiyesi dair Diyarbakır'ı görüşme ettiğini söyledi.

GAP turu kapsamında geldiği kenti 2 gündür gezdiğini özetleyen Caveney, "Planlanmış gezilerimiz var. Şu anne denli gördüklerim mükemmel. Özellikle Diyarbakır'da tanım edemeyeceğim hisler içerisindeyim. İçimdeki duygunun 'Mutlaka birlikte çağ gene buralara geleceksin.' söylediğini hissediyorum." ifadelerini kullandı.

Samsun'dan ailesi ve dostlarıyla mevrut Filiz Adıbelli ise Diyarbakır'ın kültürel zenginliğiyle baş döndürücü elleme birlikte site bulunduğunu belirtti.

Adıbelli, "Çok mesut kaldık. İlk kat geliyorum. Herkese gelmesini referans ediyorum. İnsanlar o denli elleme ve saygılı ki... Kültürel açıdan baş döndürücü ensesi kalın birlikte memleket. Her şeyini baş döndürücü beğendik. Arkadaşlarıma 'Buraya yerleşebilirim.' dedim. O denli beğendim." biçiminde konuştu.

Erdoğan Bayrak da Samsun'dan ailesiyle şetaret tatilini eylemek düşüncesince Diyarbakır'a geldiğini söyledi.

"Medeniyetler şehri Diyarbakır bizi şaşırttı. İnsanların bizlere yaklaşımı ve hevesi oldukça güzel. Memnun kaldık." diyen Bayrak, her insana Diyarbakır'ı görüşme etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Mardin

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, bu sene turistlerin koyu biçimde kenti görmeye geldiğini belirtti.

Demirtaş, "Şu an doluluk oranının yüzdelik 100 bulunduğunu kıymetlendirmek bizleri baş döndürücü bahtiyar ediyor. Esnafımızın yüzü gülüyor. Esnafımız halden baş döndürücü memnun. İnşallah artık hâlâ da elleme olacağız." dedi.

Turizm acentesi yetkilisi İsmail Sincar da 15 senedir bu sektörde olduklarını dile getirdi.

Bu şetaret baş döndürücü elleme birlikte kesafet yaşandığını kaydeden Sincar, "Çifte şetaret kutluyoruz. Mardin'de turizm açısından geçmiş kat bu denli koyu eyyam yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Burada olduğumuz düşüncesince baş döndürücü mutluyuz"

Bayram tatilini Mardin'de eylemek düşüncesince Mersin'den mevrut Ali Özkan, zamanı şehirden baş döndürücü etkilendiğini anlatarak, "Mardin baş döndürücü elleme birlikte yer. Herkese referans ederim. Her noktayı birbirinden güzel." diyerek konuştu.

Gamze Zeybek ise Adana'dan turla baş döndürücü iptila ettikleri Mardin'e geldiklerini belirterek, "Çok beğendim, gene başlamak isterim. Tarih kokan birlikte yer. Burada olduğumuz düşüncesince baş döndürücü mutluyuz. Tarihi bölgeleri görmek, duymak baş döndürücü güzel. İyi ki gelmişiz. Herkesin gelip görmesi gerekir." dedi.

İstanbul'dan mevrut Sena Nur da Güneydoğu turu kapsamında geldikleri Mardin'in hem hücre bununla birlikte gönüllere seslenme ettiğini, geziden baş döndürücü mesut kaldıklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler