USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Laboratuvar analizleriyle esas 'gök taşlarını' belirliyorlar

ÇOMÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvar Müdür Yardımcısı Emir, 'Bizim buradaki amacımız, halkımız dünya taşı sanıp da rastgele şeyi sektöre sunmasın. Doğru analizi, akilane bireylere ulaştırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Laboratuvar analizleriyle esas 'gök taşlarını' belirliyorlar
08-12-2021 13:35
Çanakkale

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ÇOBİLTUM) baş döndürücü sayıda analizin gerçekleştirilebildiği Arkeometri Laboratuvarı, ayrışık testlerle esas bulunduğunu belirlediği dünya taşlarını raporlandırıyor.

Laboratuvar Müdür Yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Ayça Aydoğdu Emir, AA muhabirine, ÇOBİLTUM bünyesindeki laboratuvarda dünya taşı analizi de yaptıklarını söyledi.

Laboratuvara koyu alaka bulunduğunu özetleyen Emir, merkeze günce 20'ye yaklaşan dünya taşı bulunduğu melhuz örnekler geldiğini, bu işi baş döndürücü dizgesel halde yaptıklarını belirtti.

Emir, "Gelen değme taş neticede bizim düşüncesince ortak dünya taşı olma özelliği gösterdiği düşüncesince numunelerimizin fotoğraflarını çekiyoruz, barkodluyoruz. İsim, bilgiler değme bilinçlilik eşya dibine alınıyor. Daha sonradan çözümleyici arkadaşımıza aktarıyoruz. Belirli kimi kimyevi ve fiziki analizler yapıldıktan sonradan da dalında bilirkişi bulunan ortak istişare kurulumuz var. Taşların üstüne toplantılar yapılıyor. İçeriği üstünden taşın karakterizasyonu belirleniyor." niteleyerek konuştu.

Emir, analizi meydana getirilen taşın ne bulunduğu dair lüzumlu bilgilendirmeleri ilgilisine yaptıklarını aktararak, şu halde konuştu:

"Bizim buradaki amacımız, halkımız dünya taşı sanıp da değme şeyi tüketicilere sunmasınlar. Doğru analizi, akla yatkın insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Bu mevzuda da iyi etkin ekibimiz var. Türkiye'de bu işi karşıcı eşsiz laboratuvarlardan ortak tanesiyiz. Güvenilir neticeler veriyoruz. Tereddütte kaldığımızda henüz etraflıca cihazlarla da analizler yapmış olup halkımıza neticelerini gönderiyoruz. İsterlerse taşlarını da ortak müddet saklıyoruz, isterlerse de kargoyla esasen taşlarını art gönderiyoruz. Bütün prosedürlerimiz mahremiyet esasına dayalıdır."

"Gök taşı niteleyerek çakıl düzlük kullanıcılarını duyduk"

ÇOBİLTUM'un namına doğruluk olmayan raporlar düzenlendiğine ayraç fail Emir, "gök taşı değildir" biçiminde verdikleri raporlar üstünde oynanarak, "bu ortak dünya taşıdır, şu fiyatlara satılır" biçiminde ifadelerin olduğunu, buna kendilerinin de hasbelkader emsal geldiğini anlatım etti.

Emir, laflarını şu halde tamamladı:

"Bizimle uygun iletişime geçerek taş gönderip yazanak almadıkları sürece kimesne bizim amblemimiz de olsa tek tutanağa güvenmesin. Yaklaşık 500 bin liralara 'gök taşı' niteleyerek çakıl düzlük kullanıcılarını duyduk. Çok üzücü, bunlar neticede bulunmaz taşlar. Maddi değil, tinsel şekilde kıymetli, henüz baş döndürücü müzelerde sergilenmesi müstelzim taşlar. Bunun bu derece ticari ortak şeye dönüştürülmesini düpedüz laboratuvar şekilde tek onaylamıyoruz. Bizim gayemiz bilime işlev buyurmak düşüncesince taşları analiz edip, dünya taşı datasına birer kip sağlamak."

Öğretim görevlisi Tolga Özak ise dünya taşı analizi düşüncesince laboratuvara gönderilen numunelerin kaydedildiğini aktardı.

Özak, "Belli ortak sıraya layıkıyla analiz işlemleri başlıyor. Öncelikle kimyevi mazruf analizi yapılıyor, henüz sonradan taşın fiziki özelliklerine bakarak, danıştığımız ortak bilgi yerleşmiş var. O heyet bunu değerlendiriyor ve dekoratif sahiplerine yazanak şekilde neticeleri sunuyoruz." dedi.

Özak, meteoritlerin ortak kol eşhas kabilinden altın sayıldığını ve ticaretinin yapıldığını belirterek "Bazıları da hilekârlık işine giriyor. Bizim yaptığımız analiz sonucunu ortak yerden bulup, üstüne değişik neticeler yerleştirerek 'bu taş meteordur' niteleyerek doküman düzenlenmiş. Vatandaşların bu janr vaziyetlere uyanıklık etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler