USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalardaki olumsuz tempo delice Fed'le derinleşiyor

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta süresince meydana getirdiği delice yönlendirmelerle satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlerken, doğacak hafta ilkin ABD'de nema peyda etmek kabilinden gözler dip data gündemine çevril

Küresel piyasalardaki olumsuz tempo delice Fed'le derinleşiyor
23-04-2022 11:29
İstanbul

ABD'de küsurat pahalılık sonrası Fed üyelerinin derece derece şahinleşen yönlendirmeleri servet fiyatlarında oynaklığı artırmaya bitmeme ediyor.

Hafta süresince mangır politikasına bağlı görüşlerini dile getiren Fed üyelerinin kâffesi mayısta 50 temel puanlık repo artırımına müspet yaklaştıklarını belirtirken, Fed Başkanı Powell'ın ortak yahut hâlâ ortak tomar görüşmede 50 temel benek repo artırımına yeşil erke yakması riziko iştahını düşürdü.

Powell, hafta içerisindeki açıklamalarında enflasyonun halihazırda aşırı erdemli ve mangır politikasının ise eskiye mucibince hala müzahir bulunduğunu kaydederek, az buçuk hâlâ çabuk akıntı etmenin makul bulunduğunu bildirdi.

Şahin duruşuyla tanıdık St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed'in hâlâ kaba adımlar atması icap ettiğini vurgulayarak, 75 temel puanlık repo artışının hâlâ evvela yapıldığını ve bunun dünyanın sonu olmadığını dile getirdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası tahrif piyasalarında ilkgüz ayına derece yapılacak dört görüşmede da 50 temel puanlık repo artışına gidileceği fiyatlanmaya başladı.

Tahvil piyasalarında güçlenen adanmış baskısıyla az hâlâ dört başı mamur vadelerde Amerika tahrif faizleri kestirmece akıbet üç senenin en erdemli seviyesine çıktı.

Emtia tutarları da şahinleşen özek bankalarıyla baş başa adanmış baskısıyla erinç karşıya kalırken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzdelik 4,3 azalışla 106 dolara, altının ons fiyatı yüzdelik 2,1 düşüşle 1.932 dolara indi.

ABD'de firmaların çelimli karlılığı da adanmış baskısını engelleyemedi

ABD'de bu hafta yoğunlaşan dengelem sezonunda firmaların karlılıkları genellikle beklentileri geride bıraksa da, şahinleşen Fed'le kayar piyasaları yukarı fazladan üçüncü haftayı da düşüşle tamamladı. Gelecek hafta ise gözler özellikle perşembe haset açıklanacak 1. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) edinmek hemen hemen dip data gündemine çevrildi.

Analistler, Fed'in pahalılık dair dikkate almış olduğu en ehemmiyetli göstergelerden bir tanesi bulunan 5 salname pahalılık beklentilerinin 2014'ten buyana en erdemli seviyeye çıktığını bildirdi.

Yatırımcıların 2027 pahalılık beklentilerinin yüzdelik 2,6'ya derece yükseldiğini aktaran analistler, bahis konusu yükselişin halihazırda enikonu delice ortak vakfe sergileyen Fed'e mukabil gerçekleşmesinin yatırımcıları hâlâ da huzursuz etmeye başladığını anlatım etti.

Analistler, ABD'de açıklayan müşareket bilançolarında karlılıkların beklentileri genellikle geride bırakmasına karşın, Fed üyelerinin delice açıklamalarıyla baş başa bu gelişmelerin fiyatlamalar üstündeki etkilerinin geri planda kaldığını söyledi.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 59,7'ye çıkarken, görev piyasası PMI 54,7'ye düştü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,75, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,83 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,86 bedel kaybetti.

25 Nisan ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi ve Dallas Fed imalat endeksi, salı dayanabilen dünyalık siparişleri, Richmond Fed uran endeksi ve acemi ikametgâh satışları, çarşamba global stoklar ve muntazır ikametgâh satışları ile cuma namazı haset zatî gelirler, zatî masraflar ve Michigan mahveden itimat endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da ECB sene sonundan evvela repo artırabilir

Avrupa borsaları da evren genelinde eksilen riziko iştahıyla adanmış ağırlıklı ortak ilerleyiş izlerken, Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahinleşen duruşu kayar piyasaları düşüncesince gerçek riziko unsuru olmayı sürdürüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, hafta içre meydana getirdiği açıklamalarda bankanın sene sonundan evvela repo artırımına gidebileceğini kaydederken, servet alımlarının ise üçüncü çeyrek böylecene bitirilmesinin beklenen bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa ekonomileri ile Amerika ekonomisi ortada strüktürel farklılıkların bulunduğunu ve dü ekonominin değişik hızlarda akıntı ettiğini tamlayan Lagarde, repo artışına bağlı değişmeyen kabul etmek düşüncesince doğacak makroekonomik verileri izleme edeceklerini söyledi.

Hafta içre alanda açıklayan pahalılık verilerine mucibince Avrupa'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname bazda yüzdelik 7,4 arttı.

Avro/dolar paritesi azalış eğilimini yukarı fazladan üçüncü haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 0,2 bedel kaybıyla 1,0800'den tamamladı.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,24, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 0,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,12 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 2,3 bedel kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Ifo iş ortamı itimat endeksi, perşembe Avro Bölgesi'nde mahveden itimat endeksi ve Almanya'da TÜFE ile Avro Bölgesi'nde 1. çeyrek GSYH verileri izleme edilecek.

Asya'da gözler BoJ'a çevrildi

Asya tarafında, kayar piyasalarında bu hafta alengir ortak ilerleyiş izlenirken, doğacak hafta perşembe haset Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) mangır politikası yerleşmiş toplantısından çıkma neticeler yatırımcıların odağına yerleşti.

BoJ'un yöntem faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, değişmeyen metni ve derinti sonrası yapılacak lafla yönlendirmelerde akıbet 20 senenin en yükseğine çıkan dolar/yen paritesi, ülkede adım adım artmaya süregelen pahalılık ve şahinleşen küresel özek bankalarının peşi sıra gelecekteki mangır politikasına bağlı ipuçları aranacak.

Çin'de bitmeme fail acemi sima koronavirüs (Kovid-19) salgını gerçek riziko unsuru olmaya bitmeme ederken, piyasa beklentilerine mukabil Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) namus borcu ita oranlarında indirime gitmemesi Çin kayar piyasalarında adanmış baskısının kuvvetlenmesine faktör oldu.

Çin ekonomisi senenin önceki çeyreğinde yüzdelik 4,8 büyüyerek beklentileri geride bırakmasına mukabil Kovid-19 salgınında geçerli kısıtlamaların tutum üstündeki tesirleri dağınık satışlar verisi ile kendini gösterdi. Ülkede dağınık satışla martta salname yüzdelik 3,5 azalarak tahminlerin enikonu altında kaldı.

Haftanın ikinci yarısına akla yatkın Çin'de ortak süredir Kovid-19 salgını zımnında pratikte bulunan engellemeler adım adım da olsa gevşetilmeye başlanırken, hâlâ belli başlı sayıda ve rüçhan bulunan müşareket mensuplarının işe gitmelerine müsaade veriliyor.

PBoC'nin hafta içre meydana getirdiği toplantıdan namus borcu ita faizlerinde tenzilat sonucu gelmemesi yatırımcıları huzursuz ederken, Çinli yetkililerin iri yatırımcılara kayar almaları çağrısında bulunması kayar piyasalarındaki adanmış baskısını azda olsa de olsa törpüledi.

Analistler, Çin'deki bu gelişmelerin yatırımcıları huzursuz etmeye bitmeme ettiğini ve Çin piyasalarında adanmış baskısının sürmesine bozukluk bulunduğunu anlatım etti.

Dolar/yen paritesi yükseliş eğilimini yukarı fazladan yedinci haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 1,7 artışla akıbet 20 senenin en yükseği bulunan 128,6 düzeyinden tamamladı.

Hafta içre alanda açıklayan makroekonomik verilere mucibince Japonya'da TÜFE salname yüzdelik 1,2 artarak beklentiler paralelinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,04 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,3 bedel kazanırken, Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 3,87 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,09 bedel kaybetti.

25 Nisan ile süregelen haftanın data takviminde, salı Japonya'da işsizlik, çarşamba Çin'de uran karları, perşembe Japonya'da dağınık satışlar ve uran üretimi verileri izleme edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence zımnında bağlı olacak.

BIST 100 endeksinde üstün dereceli yenilense de yükseliş isteği sona erdi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi görmüş olduğu en erdemli seviyeyi 2.562,28 puana taşısa da, cuma namazı haset Amerika kayar piyasalarında güçlenen adanmış baskısının gayrimenkul içre de çarpıcı olmasıyla haftayı bedel kaybıyla tamamladı.

Analistler, bu hafta süregelen ve doğacak hafta yoğunlaşacak bulunan dengelem çağında müşareket karlılıklarına bağlı beklentilerin çelimli olduğuna dikkati çekerek, Borsa İstanbul'da müşareket bazlı oynaklıkların artabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe haset açıklanacak Enflasyon Raporu'nun da yatırımcılar kabilinden yakından izleme edileceğini aktaran analistler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) april vadeli BIST 30 endeksine alakalı kontratta önel sonunun yaklaşması zımnında yatırımcıların davranışlarında ölçülü olmasının yarayışlı olacağını bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 0,88 azalışla 2.472,50 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,73 bedel kazanarak 14,7427'ye çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uygulayım anlamda 2.400 puanın destek, 2.500 puanın dayanım namına izleme edileceğini kaydetti.

Gelecek hafta gayrimenkul içre pazartesi gerçek eğin itimat endeksi, yetenek kullanması ve sektörel itimat endeksleri, perşembe kazançlı itimat endeksi ve cuma namazı imalat uran PMI ile aut tecim dengesi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler