USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi

ABD'de hisse piyasalarında dünyalık politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık düşme şevki bu hafta sonlanırken, doğacak hafta açıklanacak ekincilik dışı istihdam ilkin edinmek kabil dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Küresel piyasalarda gözler koyu data gündemine çevrildi
29-01-2022 11:54
Istanbul

Küresel kayar piyasaları, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumuyla satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlerken, doğacak hafta gözler İngiltere ve Avrupa biçim bankalarının siyasa kararları ve ABD'de ekincilik dışı istihdam özellikle iktisap etmek kabilinden dip data gündemine çevrildi.

Fed'in saygınlık politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın derinti sonrası meydana getirdiği izahat az henüz dört başı mamur el âlem malı fiyatlarında dalgalanmayı yanı sıra getirdi.

Fed, beklentiler dahilinde siyasa faizini değiştirmeyerek yüzdelik 0-0,25 aralığında çakılı bırakırken, faizlerin "yakında" artırılmasının akla yatkın olacağını belirtti.

Varlık alımlarının mart kocaoğlan başlangıcında sona erdirileceğini tabir fail Fed, dengelem kısıntı ilkeleri üstünde de anlaşıldığını ve dengelem azaltımının repo artımından sonraları başlayacağını duyurdu.

Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları derhal sonra meydana getirdiği konuşmada, bankanın mart ayındaki toplantısında repo rakamlarını açık açık tezyit niyetinde olduklarını belirtti.

Ekonominin beklentiler doğrultusunda gelişip gelişmediğini cankulağı izleyeceklerini kaydeden Powell, faziletkâr enflasyonun beklenenden henüz mihman bir duruma vürut riski de karışma iktisap etmek kabilinden risklere erinç titiz olacaklarını ve akla yatkın halde cevap vereceklerini dile getirdi.

Powell, Fed'in dengelem azaltımının ise repo artışının arkası sıra istikbaline ayraç ederek, bilançonun küçültülmesine bağlı zamanlama, gayret ve öbür teferruat dair değişmeyen alınmadığını, bunun doğacak toplantılarda görüşüleceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle birlikte, tahrifat piyasalarında Fed'in mart ayında 50 temel repo artışına gideceğine bağlı beklentiler güçlenirken, sene böylece siyasa faizinin minimum yüzdelik 1,25'e yükseltileceği kestirim ediliyor.

Rusya ile Ukrayna ortada bitmeme fail gerginlik de el âlem malı tutarları üstündeki tesirini sürdürüyor. Rusya Ukrayna'ya tehacüm niyetinde olmadıklarını belirtirken, Amerika Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın yerlere ve Belarus'a meydana getirdiği askeri yığınağını henüz da artırdığını söyledi.

Avrupa Birliği'nden Rusya'ya erinç Kuzey Akım 2 projesinin iptali karışma gelişigüzel seçeneğin masada bulunduğu açıklaması gelirken ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırdı.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tahrifat faizi yüzdelik 1,87 ile yüzdelik 1,71 ortada dalgalanmasının arkası sıra haftayı eski hafta kapanışının doğrudan üstünde yüzdelik 1,77 düzeyinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik sonrası emin liman varlıklardan altının ons fiyatı yükseliş eğiliminde akıntı etse de, Fed'in şahinleşen tutumuyla hasılatlarını art vererek, güzeşte hafta yüzdelik 2,42 düşüşle 1.790 dolara indi.

Brent petrolün varil fiyatı yükseliş eğilimini fevk üstüne üstlük altıncı haftaya taşıyarak 90,1 dolarla Ekim 2014'ten beri en faziletkâr seviyesine print ve haftayı yüzdelik 2,1 artışla 88,8 dolardan tamamladı.

Analistler, doğacak hafta data gündeminin dip bulunduğunu hatırlatarak, amma velakin evren genelinde açıklanmaya süregelen 2021 4. çeyrek müşareket mali tablolarının kayar bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekti.

ABD'de gözler dip data gündemine çevrildi

ABD'de kayar piyasalarında saygınlık politikasındaki belirsizliğin azda olsa azalmasıyla üç haftalık azalış şevki bu hafta sonlanırken, doğacak hafta cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam özellikle iktisap etmek kabilinden dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Fed'in bu haftaki delice açıklamalarına karşın, enflasyonunun yükselmeye bitmeme etmesi biçiminde elindeki araçları kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtmesi bu hafta açıklanacak verilerin önemini artırdı.

Analistler, Fed'in saygınlık politikasını belirlerken dikkate almış bulunduğu müşterek birlik tomar verinin açıklanacağı haftada, verilerdeki enflasyonist işaretlerin el âlem malı fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Bilanço sezonun ise doğacak haftadan itibaren gündemi henüz müşterek tomar çalışır etmesi bekleniyor. Bu hafta açıklayan bilançolara göre, ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın eş 2021'de 5,5 bilyon dolarla üstün dereceli seviyeye ulaştı.

ABD'li uygulayım bilimi devlerinden Apple'ın güzeşte senenin ekim-aralık devrinde elde etmiş bulunduğu gelir, hazırlık zinciri sıkıntılarına karşın salname yüzdelik 11 artışla 123,9 bilyon dolara ulaşarak üstün dereceli kaydetti.

Microsoft'un kemiksiz eş ise güzeşte senenin ekim-aralık devrinde müşterek eski senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 21 artarak 18,8 bilyon dolara yükseldi.

Makroekonomik data tarafında ise Amerika ekonomisi toy yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkisiyle 2020'de gösterdiği daralmanın arkası sıra güzeşte sene yüzdelik 5,7 ile 1984'ten beri en çelimli büyümeyi kaydetti.

New York borsası Fed'in şahinleşen tutumuyla satı baskısı altında kalsa da, haftanın akıbet muamelat gününde saygınlık politikasına bağlı mütenakıs belirsizliklerle baş başa riziko iştahının azda olsa de olsa güçlendiği görüldü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 0,77, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,34 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 0,01 bedel kazandı.

31 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, yapım masrafları ve ISM imalat uran PMI, çarşamba ADP istihdam raporu, perşembe misyon endüstrisi PMI, üretimevi siparişleri ve dayanabilen saygınlık siparişleri, cuma namazı ise başıboşluk verileri izleme edilecek.

Avrupa'da biçim bankaları haftası

Avrupa borsalarında riziko iştahı Fed'in şahinleşen duruşu ve Rusya ile Ukrayna ortada kalan tansiyonla gerilerken, doğacak hafta özellikle perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) siyasa faizi kararları iktisap etmek kabilinden dip data gündemi izleme edilecek.

Gelecek hafta ECB'nin siyasa faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, tahrifat piyasalarında BoE'nin yüzdelik 80 ihtimalle siyasa faizini 15 temel benek artıracağı fiyatlanıyor.

Öte yandan, bankaların el âlem malı alıntı programlarında değişiklere gitmesi ihtimali bulunurken, derinti sonrası başkanların yapacakları açıklamalarda saygınlık politikasının istikbaline bağlı ipuçları aranacak.

Rusya ile Ukrayna ortada kalan arbede ihtimali bu hafta da Avrupa gündemini çalışır etmeyi sürdürürken, alanda kalan kan basıncı riziko iştahını aksi etkilemeye bitmeme ediyor.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere uyarınca ise Almanya ekonomisi güzeşte senenin akıbet çeyreğinde çeyreklik bazda yüzdelik 0,7 daralarak beklentilerin üstünde küçülürken, Almanya'da Ifo beklentiler endeksi ise 95,2'ye yükseldi.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,37, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,45 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,83 bedel kaybetti.

Gelecek hafta Avrupa'da pazartesi Avro Bölgesi'nde 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), Almanya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), salı semt genelinde imalat uran PMI ve Almanya ile Avro Bölgesi'nde işsizlik, çarşamba Avro Bölgesi'nde TÜFE, perşembe semt genelinde misyon endüstrisi PMI ve cuma namazı Almanya'da üretimevi siparişleri izleme edilecek.

Asya piyasalarına Fed darbesi

Asya'da bu hafta kayar piyasalarında saygınlık politikasını sıkılaştıracağını duyuran Fed sonrası satı ağırlıklı meyil güçlenirken, kalan Kovid-19 olayları da bahis konusu seyri destekledi.

Bölge genelinde yayılmayı sürdüren Kovid-19 salgını kimi devletlerde önlemlerin artırılmasına etken olurken, Japonya'nın 16 eyalette uyguladığı bölümsel yılgı gayrimeskûn 34 eyalete genişletmeyi organize ettiği bildirildi.

Çin'de yakın toy sene tatili sayesinde kalan çabukluk virüsün yayılmasının henüz da hızlanacağı endişesiyle riziko iştahının azalmasında çarpıcı oldu.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ise saygınlık politikasını baş döndürücü hareketsiz tutmayı üstenme etti ve biçim bankasının ücretler yükselmeye başlamadan evvel enflasyonun çoğalma riskinin bilincinde bulunduğunu söyledi.

Çin'in emlak sektöründe yaşanmış olan krizi arama dibine kabul etmek düşüncesince Evergrande'yi bölmeyi değerlendirdiği gelişmeleri basına yansırken, Asya'da açıklayan makroekonomik verilere göre, Güney Kore ekonomisi güzeşte senenin dördüncü çeyreğinde salname yüzdelik 4,1 ile beklentilerin üstünde büyüdü.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,92, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 4,57, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 6,03 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 5,67 bedel kaybetti.

31 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi perişan satışlar ve uran üretimi ve salı başıboşluk payı verileri izleme edilecek. Çin borsaları hafta süresince toy sene tatili dolayısıyla boğunuk olacak.

Yurt zarfında gözler enflasyona çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi global kayar piyasalarıyla baş başa bedel kaybederken, doğacak hafta gözler açıklanacak TÜFE verilerine çevrildi.

Şahinleşen Fed'in global kayar piyasalarında oluşturduğu satı baskısı Borsa İstanbul'da da çarpıcı olurken, yoğunlaşacak dengelem devri kayar bazlı oynaklıkları yanı sıra getirebilir.

Öte yandan, haftaya açıklanacak TÜFE verileri yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans'ın ümit anketine dahil olan ekonomistler ocakta TÜFE'nin maaş bazda yüzdelik 10,09 artmasını bekliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 1,39 azalışla 1.983,18 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,41 artarak haftayı 13,5160'tan kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uygulayım manada 2.010 puanın direnç, 1.970 puanın dayanak noktası konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gelecek hafta yerleşme içinde, pazartesi dış tecim dengesi, salı imalat uran PMI, perşembe TÜFE ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve cuma namazı TÜFE bazlı gerçek nakit saygınlık döviz döşenmemiş verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler