USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla karıştı

Küresel hisse piyasaları, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla girdap ortak ilerleyiş izlerken, doğacak hafta dü yurt arasındaki gelişmelerin yanında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Küresel piyasalar Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla karıştı
26-02-2022 11:33
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması dünya malı tutarları üstünde başlangıç görevi oynadı.

Küresel hisse piyasaları, perşembe haset süregelen saldırının arkası sıra piyasalarda riskli tanıdık varlıklardan kaçışı kelle başa getirirken, ilkin ABD, Avrupa Birliği (AB) devletleri ve İngiltere kazanmak amacıyla nice iklim Rusya'ya müeyyide infaz sonucu aldı.

Özellikle Amerika ve Avrupa çeşidinden Rusya'ya dirlik müeyyide açıklamaları, jeopolitik risklerin sınırlanmış kalabileceği ve endamsız müddet süresince yeni baştan diplomasiye dönülebileceği beklentilerini artırırken, yatırımcıların da baştan borsalarda alıma yönelmelerini sağladı.

Analistler, Ukrayna'daki gelişmeler ve açıklamaların piyasaların yönü üstünde belirleyici olmaya bitmeme edeceğini belirterek, oynaklığın efdal olması dolayısıyla yatırımcıların davranışlarında ölçülü davranması icap ettiğini anlatım etti.

Öte yandan, hamle haberleriyle başlangıç başa tehlikesiz liman alımları ve hazırlık dair yaşanabilecek mesail dolayısıyla yükselen altın, yer yağı ve tağyir tutarları ise diplomasiye dönüleceği beklentisiyle haftalık bazda hasılatlarını şişman seviyede arka verdi.

Diplomasiye dönüleceği yönündeki açıklamaların piyasaları fazlalık etkileyeceğini aktaran analistler, erke ve dünyalık fiyatlarında düşüşün bitmeme etmesi yerinde hisse piyasalarındaki yükselişlerin kalımlı olacağını kaydetti.

Altının ons fiyatı, bu hafta Ocak 2021'den buyana görmüş olduğu en efdal kırat bulunan 1.950 dolara çıkmasının arkası sıra hasılatlarını arka vererek, haftayı yüzdelik 0,47 azalışla 1.888 dolardan tamamladı.

ABD'nin 10 salname tağyir faizi de hafta süresince yüzdelik 1,84'e derece gerilemesine rağmen hafta kapanışına benzeyen eksilen tağyir isteğiyle terfian haftayı yüzdelik 2'den kapattı.

Brent petrolün varil fiyatı ise hazırlık sorunları endişesiyle 102,1 dolarla 1 Eylül 2014 haftasından buyana en efdal seviyeye çıkmasının arkası sıra kazançlarının şişman tarafını arka vererek haftayı yüzdelik 1,8 artışla 93,8 dolardan tamamladı.

ABD'de ruzname enine boyuna dip olacak

ABD'de bu hafta hisse piyasaları haftanın geçmiş yarısında azalış eğiliminde akım etse de, perşembe ve cuma namazı haset Rusya'ya dirlik açıklayan yaptırımların jeopolitik riskleri azaltacağı beklentisiyle zayiat Dow Jones endeksi dışarı arka alındı.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya askeri harekat düzenleyerek mücadelesi seçtiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirterek, ağırlıklı adına Rus bankacılık sistemini ve ekonomisini maksat düzlük yaptırımları açıkladı.

Aralarında ülkenin en şişman ikinci bankası VTB'nin de bulunmuş olduğu 4 şişman Rus bankasına müeyyide getireceklerini duyuran Biden, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını da dondurduklarını aktardı.

ABD, akıbet adına Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih saldırısı dolayısıyla ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus düzenlilik yetkililerine müeyyide uygulayacağını açıkladı.

Gelecek hafta ise gündemin odağında Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin yanı sıra, Fed Başkanı Powell'ın çarşamba ve perşembe haset yapacağı izahat ile cuma namazı haset açıklanacak ekincilik dışı istihdam verileri bulunuyor.

Analistler, Powell'ın açıklamalarında yükselen jeopolitik risklerin itibar politikasına muhtemel etkilerine bağlı ipuçlarının aranacağını kaydederek, dip geniş konuşu data gündeminin de piyasalarda oynaklığı artırabileceğini anlatım etti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 0,82 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,08 bedel kazanırken, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,90 bedel kaybetti.

28 Şubat ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi küresel stoklar ve Dallas Fed imalat etkinlik endeksi, salı imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI, yapım masrafları ve ISM imalat endüstri PMI, çarşamba ADP istihdam tutanağı ve Fed'in Bej Kitap raporu, perşembe görev piyasası PMI, üretimevi siparişleri ve dayanaklı itibar siparişleri ile cuma namazı ekincilik dışı istihdam ve başıboşluk verileri izleme edilecek.

Avrupa'da riziko en fevk seviyede

Avrupa borsalarında küsurat jeopolitik risklerle satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlenirken, doğacak hafta da mevzuya bağlı gelişmeler yatırımcıların odağında bulunuyor.

Avrupa ülkelerinin erke tedarikinde Rusya'ya bulunan bağımlılıkları devletlerin henüz kaba önlemler almasını engellese de, Avrupa ülkelerinin az henüz hepsi Rusya'ya müeyyide sonucu aldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının arkası sıra Almanya, Kuzey Akım 2 projesinde ruhsatlandırma periyodunu durdururken, AB tarafından, Rusya Federasyonu, hükümeti ve Merkez Bankasına itibar gelmek yasaklandı.

AB devletleri Rusya'nın kapital piyasalarına erişimini engelleyecek akçasal yaptırımların da uygulanmasında uzlaşılırken, bu çerçevede, Rus bankacılık piyasasının yüzdelik 70'ini kapsayacak ve kamuya ilgili şirketleri de içerecek yaptırımların yaşama geçirilmesi kararlaştırıldı.

Ulaşım dalının de müeyyide kapsamına alınmasına değişmeyen verilirken, Rusya'nın bulunan ticari tayyare filosuna redif zerre ve takım satışına haram getirildi.

Rusya'nın çıpır denli ehemmiyetli teknolojilere erişimi de sınırlandırıldı.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ECB'nin, eder istikrarı ve Avro Bölgesi'nin akçasal sisteminde istikrarın sağlanması düşüncesince müstelzim değme şeyi yapacağını belirtti.

Avrupa'da küsurat jeopolitik gerilimle başlangıç başa april vadeli saf kavara kontratı haftalık bazda yüzdelik 27,8 artışla 93,1 avroya çıkarken, hafta süresince 143 avroyu imtihan etti.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin dünya malı fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, hassaten dünyalık fiyatlarındaki oynaklığın riskli yaratıklar üstündeki satı baskısını güçlendirebileceğini anlatım etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere layıkıyla Almanya'da Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 2021'in 4. çeyreğinde salname yüzdelik 1,8 ile beklentilerin üstünde büyürken, Avro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname yüzdelik 5,1 arttı.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,32, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 3,16, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,56 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 2,77 bedel kaybetti.

Gelecek hafta salı semt genelinde imalat endüstri PMI, çarşamba Almanya'da başıboşluk ve Avro Bölgesi'nde TÜFE, perşembe semt genelinde görev piyasası PMI ve Avro Bölgesi'nde başıboşluk ile cuma namazı Almanya'da aut tecim dengesi verileri izleme edilecek.

Asya'da Çin fazlalık ayrışmayı başardı

Asya hisse piyasaları da küsurat jeopolitik risklerle satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlerken, Çin'in bu yıl genişleyici makroekonomik politikaları duyurması dun taraflı baskıları törpüledi.

Japonya, Rusya'ya geçerli yaptırımlarda Amerika ve AB ülkelerine katılırken, Çin davranışlarında ölçülü duruşunu koruyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) zaman meydana getirilen oylamada, Ukrayna'daki saldırılarını kınayan değişmeyen tasarısı veto edilirken, Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri değişken kaldı.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası (PBoC) haftanın akıbet iş gününde piyasalara akışkanlık sağlaması ve Çin'in geniş konuşu politikalarda bu yıl müzahir müşterek davranış takınacağını duyurması riziko algısını azda olsa de olsa törpüledi.

Japonya'da hafta süresince açıklayan verilere göre, pahalılık şubatta yüzdelik 1 ile beklentilerin üstünde çoğalma kaydederken, iklim tarz bankasından meydana getirilen açıklamada, akıbet eder hareketlerine bağlı analizlerin, emlak içi ve emlak dışı pahalılık farklılıkları üstünde derinleştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay mürekkep endeksi yüzdelik 1,13, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,38, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 6,41 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2,48 bedel kaybetti.

Rusya'da RTS endeksi cuma namazı haset yüzdelik 26,1 bedel kazansa da, haftayı yüzdelik 32,7 azalışla tamamladı.

28 Şubat ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da perişan satışlar ve endüstri üretimi, salı Çin'de imalat endüstri PMI ve perşembe Çin'de görev piyasası PMI ile cuma namazı Japonya'da başıboşluk payı verileri izleme edilecek.

Yurt süresince gözler nema ve pahalılık verilerine çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel hisse piyasalarına koşut bedel kaybederken, doğacak hafta Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerle başlangıç başa pazartesi 2021 4. çeyrek GSYH ve perşembe TÜFE verileri izleme edilecek.

AA Finans'ın ümit anketine eklenmiş bulunan ekonomistler, GSYH'nin 2021 yılının 4. çeyreğinde yüzdelik 8,7 büyümesini bekliyor.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde çarpıcı olmayı sürdürdüğünü kaydederek, küsurat oynaklık yardımıyla davranışlarında ölçülü akım etmelerinin hayır olacağını söyledi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 3,94 azalışla 1.952,40 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 1,02 terfian 13,7954'e çıktı.

BIST 100 endeksinde uygulayım anlamda 2.000 puanın direnç, 1.870 puanın dayanak noktası konumunda bulunduğunu kaydeden analistler, 1 Mart'ın firmaların dengelem açıklamaları düşüncesince akıbet devir bulunduğunu hatırlattı.

Gelecek hafta emlak süresince ayrıca, pazartesi aut tecim dengesi, salı imalat endüstri PMI ve cuma namazı TÜFE bazlı gerçek nakit itibar döviz döşenmemiş verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler