USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel ekonomide 2021'in gündemi 'enflasyon' oldu

Kovid-19 salgınının hastalık bulunduğu konuşu durgunluğun arkası sıra toparlanma sürecine giren global ekonomi, 2021'de şişkinlik şokuyla üzerine karşıya kaldı.

Küresel ekonomide 2021'in gündemi 'enflasyon' oldu
24-12-2021 11:23
Washington

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) salgınının hastalık bulunduğu dip hesaplı gerilemenin peşi sıra toparlanmaya sabık toptan ekonomide 2021'e yükselen mal şişkinliği damgasını vurdu.

Tedarik zincirinde Kovid-19 salgınından meydana gelen sıkıntılar, hesaplı normalleşmeyle kalan mahveden talebini karşılayamayınca evren genelinde bedel artışlarını körükledi.

Salgınının hastalık bulunduğu ekonomik şokun peşi sıra devletler toparlanmalarını sürdürürken, faziletkâr mal şişkinliği ekonomilerin en ehemmiyetli özellik başlıklarından birisi durumuna geldi.

Enerjiden gıdaya sonuç devirde hızlanan bedel artışları, müşterek eşsiz tomar ülkede son kullanıcıların dirim maliyetini kayda bedel miktarda artırdı.

Enflasyon elden büyümekte bulunan devletlerin problemi olmaktan çıktı

Küresel tutum 2021'de mal şişkinliği şokuyla dirlik karşıya kalırken, faziletkâr mal şişkinliği elden büyümekte bulunan devletlerin müşterek problemi olmaktan çıktı, mütekâmil ekonomilerde de zamanı seviyelere yükseldi.

Arz darboğazları, iş gücü piyasalarındaki sıkıntılar, baz tesiri ve ekonomilerin baştan normalleşmesinin peşi sıra mevrut çelimli mahveden talebi, ABD ve Avrupa müdahale evren genelinde enflasyonist baskıların nedenleri kendisine öne çıktı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, iri ekonomilerinin çoğunda salname mal şişkinliği oranlarının zamanı seviyelere çıktığını, toptan mal şişkinliği şokunun sonuç aylarda şiddetlendiğini belirtti.

ABD'nin mütekâmil ekonomiler ortada mal şişkinliği oranıyla öne çıktığına dikkati çekici Fitch, büyümekte bulunan ekonomilerde de acı mal şişkinliği artışlarının yaşandığını kaydetti. Büyük Asya ekonomilerinde ise mal şişkinliği umumi kendisine düşüt seyretti.

ABD'de 40 senenin zirvesini zorladı

Dünyanın en iri ekonomisi Amerika düşüncesince Kovid-19 salgınının hastalık bulunduğu şokun peşi sıra süregelen toparlanma sürecine enflasyonla savaş haremlik etti.

Salgın zımnında 2020'de ABD'de ehemmiyetli seviyede azalış kaydeden enflasyon, ekonominin normalleşmesiyle baş başa benzer yepyeni müşterek yükseliş eğilimine geçti.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Ağustos 2020'de açıklamış bulunduğu toy mülk politikası stratejisi sonrası enflasyon verisinin önemi artarken, bankanın averaj yüzdelik 2 enflasyonu hedefleyeceği duyurulmuştu. Ülkede enflasyon, 2021'de Fed'in hedefinin nispeten üstünde müşterek ilerleyiş izledi.

Kovid-19 salgınından ilkin Aralık 2019'da yüzdelik 2,3 seviyesinde bulunan salname enflasyon, salgının hararetli halde hissedilmeye başlandığı Mart 2020 bakımından düşüşe eskiden Mayıs 2020'de yüzdelik 0,2'ye denli gerilemişti.

Salgına dirlik tahsil edilen önlemlerin gevşetilmesi ve işletmelerin baştan açılarak ekonominin normalleşmeye başlaması kararı Haziran 2020 bakımından toparlanma şevki yayınlayan salname enflasyon, 2021'de zamanı seviyelere yükseldi.

Çalışma Bakanlığının sonuç verileri, Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) salname bazda yüzdelik 6,8 ile 39 senenin en faziletkâr artışını gösterdiğini ortaya koydu.

Fed, mal şişkinliği düşüncesince "geçici" değerlendirmesinden vazgeçti

Yetkililer etraflıca müşterek müddet enflasyonun "geçici" bulunduğunu savunurken, mevrut veriler bu görüşe saha kari nitelikteydi.

Kovid-19 salgınının toy varyantlarla sürdüğü ve toptan hazırlık zincirindeki sıkıntılarının bitmeme etmiş bulunduğu müşterek ortamda, bedel baskılarının ekonomide beklenenden henüz etraflıca müddet can alıcı olabileceğine ilişikli endişeler de arttı.

Ülkede mahveden itimatı mal şişkinliği endişeleriyle 10 senenin en düşüt seviyelerine gerilerken, yükselen mal şişkinliği Biden yönetimini bedel artışlarını dizginlemek düşüncesince müşterek kol önlemler almaya zorladı.

Bu senenin sonuç Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının peşi sıra yayımladığı değişmeyen metninden enflasyonun "geçici" bulunduğu değerlendirmesini çıkaran Fed ise Amerika ekonomisinde doğacak yıllardaki enflasyona bağlı tahminlerini de fevk cepheli güncelledi.

ABD'de bu yıla bağlı mal şişkinliği tahmini yüzdelik 4,2'den 5,3'e yükselten Fed, 2022 düşüncesince yüzdelik 2,2'den yüzdelik 2,6'ya ve 2023 düşüncesince yüzdelik 2,2'den 2,3'e çıkardı. Banka, 2024 yılı mal şişkinliği tahminini ise yüzdelik 2,1 kendisine belirledi. Para politikasında da sıkılaşma periyodunu başlatan Fed, yabancılar malı alımlarını kısıntı hızını artırırken, 2022'de 3 ürem artışı öngördü.

Avrupa, avronun kurulmasından bu yana en faziletkâr enflasyonla dirlik karşıya kaldı

Son devirde erke ve besin ürünleri özellikle peyda etmek kıl payı yaşanmış bulunan umumi bedel artışı, Avrupa vatandaşlarını da erinçsiz bedel duruma geldi.

Ekonomistlere göre, Avro Bölgesi yegâne mülk biriminin 20. asrın böylece kurulmasından bu yana en faziletkâr enflasyonuyla dirlik karşıya kaldı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) sonuç verilerine göre, Avro Bölgesi'nde teşrinisani ayında salname mal şişkinliği erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzdelik 4,9'a ulaşarak verilerin toplandığı sonuç 25 senenin en faziletkâr seviyesine çıktı. Avrupa Birliği'nde ise ilk teşrin ayında yüzdelik 4,4 bulunan salname enflasyon, kasımda yüzdelik 5,2'ye ulaştı.

Bu dönemde, Avro Bölgesi'nde salname mal şişkinliği artışına en müşterek tomar ulama yüzdelik 2,57 ile erke mamüllerinden kaynaklandı. Enerjiyi, yüzdelik 1,16 ile hizmetler, yüzdelik 0,64 ile erke dışı uran ürünleri ve yüzdelik 0,49 ile gıda, içki ve esrar ürünleri izledi.

Almanya'da mal şişkinliği 30 senenin zirvesinde

Almanya'da salname enflasyon, kasımda kısaca 30 senenin en faziletkâr seviyesine ulaştı. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya'da ilk teşrin ayında yüzdelik 4,5 bulunan salname enflasyon, erke tutarları ve salgının etkisiyle kasımda yüzdelik 5,2'ye yükseldi.

Uzmanlar, ülkede salname enflasyonun zirveye ulaştığını kestirim ederken, doğacak ay KDV indirimlerinin baz tesirinin ortadan kalkacağı ve tutarları yukarıya çekici hazırlık darboğazlarının azalacağını öngördü.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkede enflasyonun görünümünü “belirsiz” kendisine nitelendirerek, ülkede AB mevzun enflasyonun bu sene düşüncesince yüzdelik 3,2, doğacak sene düşüncesince de yüzdelik 3,6 olmasını kestirim etti.

Almanya'da mahveden düşüncesince alışılmamış derecede faziletkâr mal şişkinliği müşterek güzel hissedilirken, bedel artışlarının Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ve iktisatçıların çoğunun savunduğu kıl payı "geçici" olabileceği görüşüne ilişikli şüpheler de gelişigüzel sabık güneş artmaya bitmeme etti.

Üretici tutarları enflasyonun gelişimi düşüncesince mürşit müşterek belirtke kendisine görülürken, Almanya'da yetiştirici tutarları da aceleci müşterek artma gösterdi. Son verilere göre, ülkede yetiştirici tutarları kasımda da 1951’den bu yana en faziletkâr artışı kaydetti. Almanya'da uran ÜFE kasımda, ilk teşrin ayına nazaran yüzdelik 0,8, Kasım 2020’ye gereğince ise yüzdelik 19,2 yükseldi. Kasım ayındaki artış, Kasım 1951’den buyana en faziletkâr salname artışa ayraç etti.

İngiltere'de salname mal şişkinliği 2011'den bu yana en faziletkâr seviyesinde

Brexit sonrası hazırlık zincirinde mesail canlı İngiltere de yükselen enflasyonla dirlik karşıya kaldı.

Ülkede ilk teşrin ayında yüzdelik 4,2 bulunan salname enflasyon, yer yağı ve çul fiyatlarında acı artışının etkisiyle kasımda yüzdelik 5,1'e yükseldi.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi’ne (ONS) göre, özellikle yer yağı ve çul ürünleri peyda etmek kıl payı türlü istihlak malları ve hizmetlerinden mevrut bedel baskısı enflasyondaki artışa katkıda bulundu.

Enflasyonun faziletkâr erke tutarları ve Kovid-19 ile ilişik hazırlık darboğazları zımnında bu sene toptan kendisine yükselmesi dikkati çekerken, İngiltere’de Brexit sonrası tecim ve nitelikli iştirakçi gereksinimi düşüncesince barhana sorunları da enflasyonu körükledi.

Yıllık enflasyonun yüzdelik 5’in üstüne çıkması, Omicron varyantı vakalarının hesaplı çoğalma üstündeki gizil etkisine karşın İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yükselen enflasyonu gemlemek düşüncesince siyaset faizini 15 baz benek artırarak yüzdelik 0,25'e çıkarmasına etken oldu. Ayrıca, kasacı enflasyonda erek seviyesini yüzdelik 2'de tutmaya bitmeme etti.

Ülkede hazırlık sıkıntısının maliyetleri artırmasının etkisiyle yükselen mal şişkinliği oranlarına bağlı endişeler bitmeme ederken, İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, yükselen mal şişkinliği oranlarının salt İngiltere’nin problemi olmadığını belirterek, İngiliz hükümetinin ülkede enflasyonun satın kabul etme enerjisini negatif tesirini dengelemek düşüncesince icraat yaptığını vurguladı.

İtalya ve İspanya'da da mal şişkinliği zamanı seviyeleri gördü

Avro Bölgesi’nin üçüncü iri ekonomisine eş İtalya'da da ekimde yüzdelik 3 bulunan salname enflasyon, erke fiyatlarının etkisiyle kasımda yüzdelik 3,7'ye terfian sonuç 13 senenin en faziletkâr seviyesine ulaştı.

İspanya'da ise TÜFE kasımda eskiden senenin ayrımsız ayına gereğince yüzdelik 5,6 arttı. Art arda 11 aydır yükseliş yayınlayan TÜFE, 1992 yılından bu yana en faziletkâr seviyeye ulaştı. Enflasyondaki artışın asliye sebebi natürel gaz, fuel oil ve canlılık fiyatlarında acı artma oldu.

Enflasyon büyümekte bulunan devletlerde yükselişini sürdürdü

Enflasyon, 2021'de Çin, Rusya, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika kıl payı büyümekte bulunan devletlerin de gündeminde olmaya bitmeme etti.

Dünyanın en iri ikinci ekonomisi Çin'de veriler, üretimlik depar belgesi fiyatlarının ilk teşrin ayında 26 senenin en faziletkâr hızıyla arttığını gösterdi. Çin'de fiyatlar, bu sene toptan mal fiyatlarındaki ralli ve abuhava genelindeki erke krizinden ötürü aceleci müşterek yükseliş gösterdi. Ülkede mal şişkinliği teşrinisani ayında ise müşterek hacim yavaşlama kaydederken, Ulusal İstatistik Bürosu kabilinden açıklayan sonuç veriler, Çin'de mahveden bedel endeksinin kasımda sabık senenin ayrımsız zamanına gereğince yüzdelik 2,3, yetiştirici bedel endeksinin ise ayrımsız devirde yüzdelik 12,9 arttığını ortaya koydu.

Çin'de enflasyonda yaşanmış bulunan yavaşlama, hükümetin sonuç biraz aydır yükselen mal fiyatlarını ehlileştirme ve canlılık kesintileriyle başa çıkacak çabalarının can alıcı bulunduğunun müşterek göstergesi kendisine yorumlandı. Fiyat baskılarının azalmaya bitmeme etmesi biçiminde biçim bankasının arttırma teşvikleri düşüncesince henüz müşterek tomar saha sağlayabileceği kaydedildi.

Çin Komünist Partisi'nin fevk dozaj yetkilileri, ülkede doğacak sene düşüncesince mihrak noktalarının makroekonomik şartları istikrara sarmak olduğuna ayraç etti.

Rusya'da da 2020'nin sonlarında süregelen mal şişkinliği artışı bitmeme ederken, sonuç veriler Rusya'da salname enflasyonun 29 Kasım bakımından müşterek eskiden haftaya nazaran yüzdelik 8,05'ten yüzdelik 8,38'e çıktığını gösterdi. Enflasyondaki artışın anne sebebi kendisine besin ürünlerinin fiyatlarındaki artma gösterilirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, enflasyonun ağır müşterek dava olduğuna dikkati çekti.

Ürünlerin fiyatlarındaki toptan artışın birtakımı mütekâmil devletlerin baş döndürücü güzel mülk politikaları zımnında yaşandığını tamlayan Putin, enflasyona dirlik çalışan önlemler katılması icap ettiğini vurguladı.

Son verilere göre, gayrı büyümekte bulunan ülkelerden Brezilya'da mal şişkinliği yüzdelik 10,7, Meksika'da yüzdelik 7,4, Güney Afrika'da yüzdelik 5,5 ve Türkiye'de yüzdelik 21,3 seviyelerine yükseldi

Asya'da mal şişkinliği umumi kendisine yüzdelik 5'in altında kaldı

ABD ve Avrupa'daki yükselen enflasyona dirlik Asya ülkelerinin ise mal şişkinliği ile sunma sorunları yaşamadan Kovid-19 salgınından çıkışa dikkati çekti.

Genel kendisine Asya ülkeleri, dünyanın gayrı bölgelerinde yaşananın bilakis mal lojistiğindeki açıkça mesail ve yükselen enflasyonla karşılaşmadı.

Uzmanlar bu durumun nedenini, alanda mahveden talebinde aniden müşterek artma getirecek etraflıca vadeli karantinaların olmamasına bağladı.

Bölgede mal şişkinliği umumi kendisine yüzdelik 5'in altında kalırken, elden Kırgızistan, Pakistan, Moğolistan, Özbekistan, Türkmenistan, Sri Lanka, Kazakistan, Tacikistan ve Bangladeş'te bu oranın üstünde seyretti.

Asya ekonomisinin öne çıkan ülkelerinden Japonya'da mal şişkinliği payı yüzdelik 0,1 olurken, Malezya'da yüzdelik 2,9, Güney Kore'de yüzdelik 3,7 ve Hindistan'da yüzdelik 4,91 oldu.

Türkiye'de ise mahveden tutarları teşrinisani ayında yüzdelik 3,51 artarken, salname mal şişkinliği yüzdelik 21,31'e yükseldi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler