USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kovid-19'un beyni ağırbaşlı ve sürekli etkilediğine ilişkin endeks yok

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, "Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer kabil gayrı organlara layıkıyla az buçuk şimdi bahtlı bulunduğu yönünde." dedi.

Kovid-19'un beyni ağırbaşlı ve sürekli etkilediğine ilişkin endeks yok
18-03-2022 12:03
Ankara

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, beynin Kovid-19'dan gayrı organlara mucibince elan az etkilendiğini belirterek, "Bugüne derece baş döndürücü fenomen gördük. Eğer akıl üstünde kesif görülen, hepimizi korkutacak başlıca birlikte etkilenim olsaydı şimdiye derece belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yok." dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı da bulunan Topçuoğlu, Beyin Farkındalık Haftası zımnında AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, bu haftada beyinle ilişik emraz dair maşeri farkındalığı artıracak çalışmalara ciddilik verdiklerini anlattı.

Toplumlarda hayat süresinin uzamasının da etkisiyle nörolojik rahatsızlıkların görülme sıklığının arttığına ayraç fail Topçuoğlu, alzaymır, parkinson, migren, ALS, SMA kabil rahatsızlıkların en kesif tanıdık nörolojik emraz içinde arazi aldığını belirtti.

Beyin sağlığını koruma, beyinle ilişik hastalıklara gönül rahatlığı er canlandırma ve tedavinin önemi gönül rahatlığı bilim sağlayan Topçuoğlu, "Beyin gayrı organlardan az buçuk farklı. Beynimizde mevcut 86 bilyon nöronun birbiriyle çapraz kurduğu baş döndürücü güzel ilişki, bizi de tığ yapıyor. Yürümenin, konuşmanın haricinde sevgi, üzülme kabil duygularımız, doğacak planlarımız başkaca his atışı, soluk kabul etme kabil otonomik fonksiyonların hepsi akıl kabilinden gerçekleştiriliyor." sanarak konuştu.

"Beyin check-up"ını boşlama etmeyin

Prof. Dr. Topçuoğlu, bu fonksiyonların adına getirilebilmesi düşüncesince akıl ve ilkin akıl damarlarının sağlığına özen edilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şöyleki dedi:

"Beyin damarlarının sağlığı düşüncesince en ehemmiyetli eleman ferdin paylarını bilmesi. Herkes kilosu, boyunu bilgili fakat tansiyon değerini, kan şekerini, güzel ve çirkin kolesterin düzeylerini, günce sodyum klorür istihlak miktarını, rejimde tahsil edilen kaloriyi, meni etrafı kalınlığını, günce temaşa süresini aşina olmak de ehemmiyet taşıyor. Ayrıca sigara kullanmamak baş döndürücü önemli."

Özellikle karşılama yaşlarda yapıt okumak, bulmaca çözmek, içtimai aktivitelere eklenmek kabil faaliyetlerin sürdürülmesinin de akıl sağlığını koruduğunu aktaran Topçuoğlu, herkes bu unsurları ezcümle "beyin check-up"ı başlığı altında tanımladıklarını ve bunun boşlama edilmemesi icap ettiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Topçuoğlu, insanların dalgınlık, unutkanlık, vücutta anlaşma kabil başlangıçta sıfır belirtilerin ortaya çıkması yerinde da doktora başvurmasının ehemmiyet taşıdığını anlatım etti.

"Beyin nöronlarında Kovid-19'un girişini sağlayacak reseptörler yok"

Prof. Dr. Topçuoğlu, Kovid-19'un akıl üstünde derinliğine dönemli tesirleri olup olmadığına müteveccih de değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-19'u ağırbaşlı nâkil hastalarda etraflı gövde kabil beynin de bu süreçten etkilendiğini fakat değişik alevli hastalıklarda da ayrımsız durumun görülebildiğini tamlayan Topçuoğlu, "Beynimizdeki 86 bilyon nöron içinde Kovid-19'un içeriye girişini sağlayacak reseptörler bulunmuyor. Fakat virüs, bu bölgedeki damarlar ve dayanak noktası hücrelerinde bulunabiliyor. Dolayısıyla akıl indirekt halde etkileniyor fakat akıl iltihabı ve gayrı açılardan birlikte tahassüs bahis konusu değil." dedi.

"Beyin Kovid-19 açısından gayrı organlara mucibince elan şanslı"

Özellikle ağırbaşlı olgularda dert sonrası "beyin sisi" kendisine bilinen bağ toplaşımı eksikliği, ide süreçlerinin kilo vermesi kabil şikayetlerin ortaya çıkabildiğine dikkati çekici Topçuoğlu, bunların eğreti ahval bulunduğunun altını çizdi.

Topçuoğlu, Kovid-19'un akıl üstünde derinliğine dönemli, temelli hasarlara kez açıp açmayacağının tababet çevrelerince hala tartışıldığını, kesin birlikte kanıya daha varılamadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Şu anda ibre, Kovid-19 açısından beynin, akciğer kabil gayrı organlara mucibince az buçuk elan bahtlı olduğu, beynin bu süreçten elan düşüt kurda etkilendiği yönünde. 2 senedir pandeminin uğultusu altında yaşıyoruz, bugüne derece baş döndürücü fenomen gördük. Eğer akıl üstünde kesif görülen, hepimizi korkutacak başlıca birlikte etkilenim olsaydı şimdiye derece belirtileri de olağandan görülürdü. Çok şükür bu yönde belirtiler yok."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler