USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi karaciğer nakline başlıyor

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde meydana gelen önsezi ve akciğer nakillerine ortak yenisi henüz eklenerek, muktezi prosedürleri tamamlanan karaciğer nakline Mart 2023'te başlanılması planlanıyor.

Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi karaciğer nakline başlıyor
24-12-2022 14:09
İstanbul

Kartal'daki hastanede önceki aktarım 7 Eylül 1989'da "Türkiye'de etraflıca yaşamlı önceki his nakli operasyonu" şekilde da tanımlanan his transplantasyonu ile başladı. O tarihten itibaren hastanede 243 his nakli gerçekleştirildi. Ardından akciğer nakillerine de başlanılan hastanede 2012'den bugüne 150 aktarım yapıldı.

Nakil süreci ve sonrasına müteveccih senelerdir edinilen bilim birikimi, bitki nakli düşüncesince lüzumlu altyapıya eş olunması ve hazım bilimi cerrahisi yetişek kliniğindeki uzmanların aktarım işlemlerinde mükemmellik kazanması kararında karaciğer nakli operasyonlarına başlanılması düşüncesince lüzumlu prosedürler de tamamlandı.

Böylelikle İstanbul'daki makul amme hastaneleri ile hususi esenlik kurumlarında meydana getirilen karaciğer nakillerinin Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de Mart 2023'te başlaması planlanıyor.

Hastanedeki karaciğer nakilleri, Gastroenteroloji Cerrahisi Eğitim Kliniğinde 2 profesör, 4 doçent, 1 bilirkişi ve umumi cerrahi uzmanlarından oluşan taraf art asistanlarının arazi almış olduğu 15 şahsiyet grup çeşidinden yapılacak.

"Geçmişte değerli karaciğer nakilleri yapıldı"

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Duman, AA muhabirine, Koşuyolu'nun cerrahi ve dahili hizmetlerin beraberinde senelerdir uzuv naklinde de Türkiye'nin en ehemmiyetli hastanelerinden birisi şekilde gösterildiğini söyledi. Duman, Koşuyolu'nun, Türkiye'nin en baş döndürücü his ve akciğer nakli meydana getirilen hastanesi bulunduğunu da vurguladı.

Duman, asistanlık yıllarında kurulan hazım bilimi cerrahisi kliniğinde o çağda de karaciğer nakillerinin başarıyla yapıldığını güçlükle bunu meydana getiren hekimlerin Ankara'ya gitmesi dolayısıyla ara verildiğini anlattı.

Hastanede karaciğer naklinin baştan başlamasına elbette değişmeyen verildiğinden bahseden Duman, meslektaşı ve grup arkadaşı Doç. Dr. Mürşit Dinçer'in Malatya'da aktarım eğitimi aldığını, peşi esna lüzumlu Sağlık Bakanlığı prosedürünü tamamladıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Duman, "Mayısta ruhsatımızı aldık. Şu an enfrastrüktür çalışmalarımızı tamamlıyoruz. Yurt haricinde fazladan yetişek desteği alacağız. Mart üzere başlayacağımızı düşünüyorum." dedi.

İlk etapta kadavradan uzuv nakli

Toplumda karaciğer yetmezliği canlı nice parasız olduğuna dikkati çekici Duman, "Aslında nakil, hususi kurumlar, vakıf üniversiteleri, amme ve darülfünun hastaneleri üzere nice yerde yapılıyor. Ancak İstanbul baş döndürücü iri ortak kent. Nüfusun ehemmiyetli ortak esenlik yükünü de İstanbul taşıyor zira il dışından gelenler de var. İstanbul'da karaciğer nakli açısından kamuda da ortak açıkça var, özne bölgeler mevcut yekta tam değil. Biz de bunu desteklemiş olacağız." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Duman, aktarım dair deneyimli olmalarını avantaja dönüştüreceklerini belirtti. Duman, dip bakımların aktarım hastalarına bakmaya makul bulunduğunu ve bununla ait yetişkin elemanların arazi aldığını tabir etti.

Nakil düşüncesince başvurunun elbette yapılacağına müteallik de bilim verici Duman, "Nakil talibi hastaları değerlendirecek ortak grup de kurduk. Hastalar hazım bilimi ve hazım bilimi cerrahisi kliniğine başvuracaklar, uzuv yetmezliği aktarım icap ediyor mu niteleyerek değerlendirilecekler. Sonra tedarik listesine alınacaklar. İlk ilkin kadavradan nakille başlayacağız. Belli ortak müddet sonradan canlı, ayrılmış karaciğer dokusuyla nakle de başlayacağız." niteleyerek konuştu.

"Kadavradan uzuv bağışında dünyada 50. sıralardayız"

Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mürşit Dinçer, dirimlik ciddiyete eş karaciğerin, vücutta hazım sistemiyle ait bireşim fonksiyonlarının beraberinde toksinlerin atılmasıyla ilgili da ehemmiyetli işlevleri bulunduğunu anlattı.

Karaciğer yetmezliğine ve nakile sebep bulunan esenlik problemlerinden bahseden Dinçer, eskiden de münteşir tanıdık viral hepatitlerin alkole müteallik karaciğer yetmezliğine illet bulunduğunu güçlükle çağ viral hepatitlerin gerilediğini, karaciğer yağlanmasına müteallik yetmezlik ve aktarım endikasyonlarının öne çıktığını tabir etti.

Dinçer, aktarım muntazır parasız sayısının rastgele güzeşte gündüz arttığını güçlükle uzuv bağışı sayısının buna baş döndürücü ortak tomar karşılık veremediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Canlıdan canlıya uzuv bağışında evren birincisiyiz. Kadeverik doğrusu ölen birinin organını affetme dair 50. sıralara denli gerilerdeyiz. Kadavradan armağan niçin önemli; canlıdan canlıya aktarım yaptığımızda, ortak insanoğlunun yaşamını kurtarırken, ağız ağıza metin bulunan bambaşka ortak insanoğlunun yaşamını riske atıyoruz. Bunun önüne geçebilmek düşüncesince kadeverik uzuv bağışını artırmamız lazım. Kadeverik uzuv bağışı düşüncesince ortak hastanın bellek ölümü gerçekleştikten ahir çağda yakınlarının rızasını sağlamamız lazım."

Türkiye'de uzuv bağışı muntazır baş döndürücü sayıda isim bulunduğunu aktaran Dinçer, ülkede uzuv nakli başladığı senelerden Kasım 2022'ye denli meydana getirilen averaj 20 bin karaciğer naklinden 4 bin kadarının kadavradan tahsil edilen organla yapılabildiğini, doğrusu nakillerin yüzdelik 75-80 oranında canlıdan bağışlarla gerçekleştiğini tabir etti.

"Özel bu sahanın başını çekmiş olduğu ortak yerde kamunun geride tükenmek düşüncesince bu işi enerjik şekilde yapması önemli"

Doç. Dr. Mürşit Dinçer, karaciğer nakline başlamış olacak olmalarına müteallik meydana getirdiği değerlendirmede, şifahane yönetiminin nakile ehemmiyet verdiğini, akciğer ve his naklinin de hastanelerinde enerjik şekilde yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'da amme kuruluşunda akciğer, his ve karaciğer naklinin ortak arada yapıldığı yegâne tarz konumunda şu anda bizim hastanemiz mevcut. İlerisi düşüncesince hastanenin uzuv nakli merkezi yönünde ağırbaşlı projeleri, düşünceleri var. Karaciğer naklini oturttuktan sonradan öz kliniğimiz hesabına böbrek, edepli bumbar ve pankreas üzere gayri organların naklini de bünyemize katmayı planlıyoruz. İstanbul'da karaciğer naklinin dip şekilde yapıldığı merkezler hususi hastaneler. Nakil, büyüklük çeşidinden ağız ağıza karşılanan ortak obje yekta çabucak ameliyatla bulunan ortak yontu şekilde geçmiyor. Nakilin, önceleri hazırlıkları, sonrasındaki kontrolleri, olabilecek, öngördüğünüz yekta vazgeçtiğiniz neticeleri olabiliyor. Bunlar da müşterilerini maddi, içsel yıpratabiliyor. Böyle etraflıca ortak sürecin amme kuruluşunda yapılması, büyüklük ağız ağıza bunları ifa kapsamına almış olduğu düşüncesince müşterilerini hem maddesel şekilde ortak sıkıntıya düşürmüyor bununla beraber hususi bu sahanın başını çekmiş olduğu ortak yerde kamunun da geride kalmaması hesabına bu işe ön fut olup enerjik şekilde yapmaları ehemmiyetli niteleyerek düşünüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler