USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Konutta dayanaklık etmek paketlerinin sahası canlandırması ve arzı çoğaltması bekleniyor

Konutta dayanak paketlerinin önce defa ev sahibi iktisap etmek isteyenlere ehemmiyetli ortak punt sunduğunu tamlayan dal temsilcileri, kampanyalar yardımıyla bu sektörün canlanacağını ve hane arzının artacağını kaydetti.

Konutta dayanaklık etmek paketlerinin sahası canlandırması ve arzı çoğaltması bekleniyor
10-05-2022 12:36
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabin toplantısı sonrası müjdesini verdiği ikametgâh sektörüne bağlı 3 dayanak noktası paketiyle ön konutunu borç vatandaşların akıllıca değerli cüret imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, gücük inşaatların bitirilerek ikametgâh arzının artırılması ve dayanak noktası düzlük kuruluşların ikametgâh fiyatlarını çakılı tutması amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikametgâh alım-satımını kolaylaştıracak üç toy paket açıkladıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu ikametgâh dayanak noktası paketlerinin bilgileri mahsus oldu

Bu çerçevede ön ve müşterek tane konutunu borç vatandaşlar, fiyatı 2 milyon liraya derece bulunan müşterek numara el konutlar için, 10 yıla derece vadeli, maaş yüzdelik 0,99 faizli ikametgâh kredisi kullanabilecek.

İkinci paket kapsamında ikametgâh değerinin minimum yüzdelik 50'si 1 Nisan'dan ilkin küşade döviz yatırım hesaplarının (DTH) veya hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) satımıyla karşılanması şartıyla maaş yüzdelik 0,89 faizli ikametgâh kredisi sağlanacak. Uygulama el değmemiş ve ikinci el konutlarda muteber olacak.

İnşaat sektörüne müteveccih dayanak noktası çerçevesinde ise minimum yüzdelik 40'ı tamam ve yüzdelik 50'si yığımlık planların tamamlanması düşüncesince 20 bilyon teklik pınar aktarılacak. 1 sene süresince ikametgâh adanmış fiyatlarını çakılı tutmayı üstlenme fail firmalar bu destekten yararlanabilecek.

"Konutta bildirme problemininin çözümü düşüncesince ön kıvılcım"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine dayanak noktası paketlerine bağlı icra ettiği değerlendirmede, "Sektörümüzün sorunlarının çözümü düşüncesince Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu paketin kapsamı, ikametgâh kabul etmek isteyenlere punt sunarken, ikametgâh arzının artmasında da ön çıngı olacak." dedi.

Açıklanan seçenekli dayanak noktası paketleri sebebiyle ikametgâh gereksinimi olanların getiri yükünün azaltılacağını, maliyetlerden çevre bedel artışı canlı ikametgâh fiyatlarına erişiminin kolaylaşacağını dile getiren Durbakayım, bire müşterek sürede döviz ve giranbaha kabilinden değişmez yatırımların gerçek ekonomiye kazandırılması noktasında ehemmiyetli müşterek atılım olacağını vurguladı.

Durbakayım, nice oyuncunun şartlardan çevre çekilmiş bulunduğu bu sürede tahsil edilen köklü kararlarla bu sektörün gene canlanacağını kaydederek, "Küçük ve mutedil ölçekli ikametgâh üreticilerinin, idmansız konu tutarları çakılı bulunduğu sürece, gerekseme mahsus ikametgâh arzına ulama sağlayabilmek düşüncesince metrekare ünite fiyatlarını sabitlemeye herhangi müşterek devir müheyya bulunduğunun altını resmetmek isteriz." sanarak konuştu.

Bürokratik kanalların devreye girmesi ve finansman yardımı ile ateşlenen kıvılcımın meşaleye dönüşeceğini aktaran Durbakayım, desteklerden tüketicilere derinliğine yıllarını vermiş fakat sonuç dönemdeki gelişmeler zımnında finansal yapısı yoz kuruluşların da faydalanabilmesi hesabına müstelzim düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu.

"Piyasa hareketlenecek, bunun örneğini artık ilkin gördük"

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da maliyet artışlarından ve fiyatlardaki yükselişlerden bahsederek, bu nedenlerle nice projede satışların matlup seviyeye gelemediğini söyledi.

Akkuş, "Açıklanan bu paketi, iç piyasayı hareketlendirmek düşüncesince tahsil edilen durumunda müşterek tedbir şekilde değerlendiriyoruz. Konut cüret getiri oranlarının ruh bilimsel münteha bulunan yüzdelik 1'in dibine düşürülmesi sektöre akım getirecektir. İpotekli satışlarda üst taraflı akım başlayacaktır. Konut cüret getiri oranlarının yüzdelik 1’in dibine indirilmiş bulunduğu zamanlarda bunun yararını gördük." sanarak konuştu.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise ön kat ikametgâh borç yurttaşlar düşüncesince aşırı ehemmiyetli ve avantajlı müşterek kampanya açıklandığını kaydederek, bu desteğin müşterek numara el ikametgâh satışlarına tesirinin müspet olacağını, derinliğine zamandır hakeza müşterek kampanyanın çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Özellikle giranbaha ve dövizini bozduranların yüzdelik 0,89 kabilinden düşüt maliyetle cüret kullanabileceğini dile getiren Bahadır, kentsel dönüşüme müteveccih desteklerin depremin beklendiği İstanbul düşüncesince aşırı ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

"Piyasayı hareketlendirecektir"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise konutun enflasyona dirlik en tehlikesiz liman bulunduğunu belirterek, getiri oranları yüzdelik 1,5 seviyelerinde izlerken bile adanmış rakamlarında düşme görülmediğini anımsattı.

Son 10 yılda ev sahipliği oranındaki düşüşlerden bahseden Taş, "Dolayısıyla artık ilkin de vurguladığımız az daha ön evini bölgeye motivasyon verilmeliydi. Bu bölgede atık etap ve içtimai ikametgâh projeleri düşüncesince TOKİ'ye 30 bilyon teklik para sağlanması piyasayı hareketlendirecek." ifadelerini kullandı.

"Konut fiyatlarının kontrolsüz artışına fren tesiri yapacak"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da açıklayan toy paketlerin koşulları akıllıca bulunan ve ikametgâh kabul etmek talip kesimi harekete geçireceğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Konut cüret faizlerinin yüzdelik 1'in dibine düşmesi icap ettiğini devir kurnaz vurguladık, demin bu talebimiz yaşama önceki oldu. Ayrıca minimum yüzdelik 50'si yığımlık yapım projeleri düşüncesince 20 bilyon teklik müşterek pınar ayrıldı. Bu da satışı çıtırbom planlara iri dayanak noktası sağlayacak. Kentsel inkılap düşüncesince sağlanacak akıllıca cüret ve destek sunar de ikametgâh arzını artıracaktır. Bu da ikametgâh fiyatlarının kontrolsüz artışına fren tesiri yapacaktır."

"Yarım eskimiş planların tamamlanması hesabına aşırı önemli"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de desteklerin bölüm düşüncesince müspet bulunduğunu belirterek, ilkin akça yetersizliği zımnında yarıda eskimiş planların tamamlanması noktasında ehemmiyetli ulama sunacağını söyledi.

Özgün, "Konut sahibi olabilmek düşüncesince düşüt ölçülü kredilerin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu biz biliyoruz. Verilecek destekle bildirme artacak ve düşüt ölçülü kredilerle ön kat ikametgâh kabul etmek isteyenlere dayanak noktası sunulacak. Böylece 250 civarındaki madun bölüm de canlanacak." sanarak konuştu.

"Fırsatçılık yapılmamalı"

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan ise ön ikametgâh alanlara hususi getiri indirimi kampanyasına kâffesi projeleriyle katılacaklarını belirterek, "Satışları harlatmak ve vatandaşın konuta erişimini iletmek hesabına 2 milyon tikel rakamlarla aşan fiyatlarda tenzilat yapılmalı." ifadesini kullandı.

Benzer kampanyaların bitmeme etmesi, tüketicilere bulunan inancın pekiştirilmesi ve yurt dalının kâffesi paydaşlarında güvenlik ortamı oluşturulması düşüncesince el birliğiyle çalışılması icap ettiğini özetleyen Karaarslan, "Öte taraftan bu paketler kötüye kullanma edilmemeli. Bu cins kampanyaların arkası sıra firmalarımız hediye artışı yapmamalı." çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler