USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Bilim kullanmakta olanları SARS-CoV-2'nin Omikron varyantı ile ilgilendiren hazırladıkları raporda, tılsım alınmaması durumunda, 1 ay böylecene KKTC'de günce Covid-19 vaka sayısının 2 bine ulaşabileceği uyarısı yaptı.

KKTC’ye Omikron uyarısı: Günlük vaka sayısı 2 bine ulaşabilir
04-01-2022 16:44

Son haftalarda eksiksiz dünyayı tesiri dibine düzlük SARS-CoV-2'nin toy varyantı Omikron, Covid-19 pandemisinde toy müşterek çağa girildiğine ayraç ediyor. Dünya Sağlık Örgütü kabilinden düşünce donör değişke yerine sınıflandırılan Omikron'un yayılmaya başlaması ile baş başa eksiksiz dünyada bulunduğu denli KKTC'de de Covid-19 olayları tırmanışa geçti. KKTC Sağlık Bakanlığı, 31 Aralık 2021'de ülkede, pandemi sürecinin en erdemli vaka sayısı yerine kayda sabık 666 zait vaka belirleme edildiğini açıklamıştı.

Yakın Doğu Üniversitesi bilgelik insanlarınca hazırlanmakta bulunan “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nda ise 1 ay böylelikle KKTC'deki günce vaka sayısının 2 bine ulaşılabileceği uyarısı yapılarak katılması müstelzim önlemlerle ek önerilerde bulunuldu.
KKTC Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile de paylaşılan raporda, Covid-19'a ne bulunan SARS-CoV-2'nin toy varyantı Omikron ile ek ehemmiyetli tespitler arazi alıyor. Omikron'un, müşterek bir çok çok muafiyet sisteminden kaçabilme potansiyeline eş ve bulaşıcılığı elan erdemli 50'ye benzeyen ast mutasyona eş bulunduğu vurgulanan raporda, “Omikron, bugüne derece tanımlanan varyantlardan enine boyuna değişik müşterek varyanttır. Diğer varyantlara gereğince ayda kestirmece 3,3 kıvrım elan müşterek tomar değişinim avantaj sayısı ile iptidai kıvrım elan müşterek tomar değişinim oranına sahiptir” ifadesi arazi alıyor.

1 ay sonraları KKTC'de günce vaka sayısı 2 bine ulaşabilir

Pandeminin önce gününden itibaren, Covid-19'a ne bulunan SARS-CoV-2'yi eksiksiz varyantları ile baş başa strateji fail Yakın Doğu Üniversitesi, Omikron varyantının etkilerini de strateji ve çözümleme etmeyi sürdürüyor. Üniversitenin hazırladığı “Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu” Omikron varyantı ile ek sağlam aşırı detayı gözler önüne serdi. Raporun en nazarıitibar çeken bölümünde ise Omikron varyantı ile ek can alıcı müşterek uyarı yapıldı. Raporda, “Son 14 güne ilgilendiren veriler kullanılarak yapmış olduğumuz kestirim analizleri sonucunda, 30 devir sonraları Omikron kaynaklı vakalardaki artışın tek ilaç alınmadan bitmeme edilmesi durumunda, Kuzey Kıbrıs'taki günce SARS-CoV-2 PCR zait vaka sayısının kestirmece 2000 olabileceği ve vakaların minimum yüzdelik 66'sında Omikron varyantının saptanacağı tahmine edilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Omikron varyantı ile hastalarda viral ağırlık 10 kıvrım arttı

Raporda arazi düzlük can alıcı neticelerden birisi de Omikron varyantı ile enfenkte bulunan hastalardaki viral ağırlık artışı ve aşılama etkinlikleri ile ilgili. Omikron varyantına dirlik aşılama etkinliğinde eksilme görüldüğü anlatım edilen raporda, “Omikron varyantı ile münasebetli enfeksiyonun ciddiyetine bağlı bulunan veriler çıtırbom olsa da, bugüne kadarki kanıtlar, bulunan aşıların Omikron'a karşı, ilkin ağırbaşlı dert ve ölüme dirlik müşterek hacim himaye sağladığını, ancak SARS-CoV-2 enfeksiyonuna dirlik aşılama etkinliğinde ehemmiyetli müşterek eksilme olabileceğine ilişikli endişeler uyandırıyor. Omikron varyantı ile elan az enfeksiyon/hastalık sertliği yerinde bile, Omikron varyantının ne bulunduğu vakalardaki dik, üstel müşterek artışın ağırbaşlı hastalığa eş vakaların sayısının artmasıyla sonuçlanabileceğini gösteriyor” değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, SARS-CoV-2 Omikron varyantı ile enfekte insanların viral yüklerinin belirlenmesi hedefi ile Yakın Doğu Üniversitesi Kit Üretim Laboratuvarı'nda geliştirilen Uniplex-Q SARS-CoV-2 QRT-qPCR Tanı Kiti meydana gelen analizlerinden neticeleri da arazi alıyor. Omikron varyantı ile enfekte bulunan hastalarda viral iyon 10 kıvrım elan erdemli bulunduğu vurgulanan raporda, bu durumun Omikron varyantının aşılama yahut natürel yollarla kazanılan bağışıklıktan kaçabildiğine ayraç etmiş bulunduğu vurgulanıyor. Raporda, “Kuzey Kıbrıs'ta Omikron varyantı ile enfekte insanların viral yüklerininin kısır kısır döngü eşik kıymeti (Ct değeri) regresyon analizi korelasyonu üstünde yapmış olduğumuz araştırı kararında ise, viral iyon Omikron varyantı bulaşı ile 10 kıvrım arttığını (p-değeri=0.01), bunun sebebinin ise Omikron'un bulunan aşılardan kazanılan ve/veya natürel bağışıklıktan kaçabileceğini göstermektedir (Şekil 3)” değerlendirmesi yapılıyor. Raporun son kısmında ise “Omikron değişke yayılmasını tavsatmak ve COVID-19 ile ek afiyet ve dert yükünü güdülebilen avlamak düşüncesince içtimai mesafe, peçe takma, hijyen, aşılama pasaportları ve PCR tarama testleri denli pandemi önlemlerin aceleci müşterek biçimde baştan gözden geçirilmesi, akıllıca tanılama testleri ile tespiti ve şuan günce meydana getirilen imtihan sayısına gereğince hesaplandığında ~5% bulunan SARS-CoV-2 PCR zait vakıa oranının alışılagelen değerlere düşürülmesi düşüncesince önlemlerin katılması ivedidir” uyarısı arazi aldı.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Omikron varyantının etkilerini de strateji ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz”

“Yakın Doğu Üniversitesi olarak, çelimli altyapımız ve olgun kadrolarımızla, SARS-CoV-2'nin öteki varyantlarında bulunduğu denli Omikron varyantının etkilerini de strateji ve çözümleme etmeyi sürdürüyoruz” diyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Üniversitemiz içerisinde hazırlamış olduğumuz ‘Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu'nu da toplumumuza ve devletimize duyduğumuz sorumluluğun müşterek gereği yerine ek kuruluşlar ve halkoyu ile paylaşmayı müşterek fariza yerine biliyoruz” açıklaması yaptı.


Yaptıkları çalışmaların, Omikron varyantına dirlik aşılama etkinliğinin, öteki varyantlara gereğince elan az bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Omikron varyantının bulunan yayılım trendinin bitmeme etmesi halinde, KKTC'de günce vaka sayısının 1 ay böylelikle 2 bine ulaşabileceğini öngörüyoruz” dedi.

Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören: “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, dert sertliği ve ahiret yolculuğu oranında icra ettiği tebeddülat Covid-19 ile mücadelede geçerli stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor.”

“Kuzey Kıbrıs'ta SARS-CoV-2 Omikron Varyantı Gözetim ve Risk Değerlendirme Teknik Bilgilendirme Raporu”nu hazırlayan Yakın Doğu Üniversitesi Covid-19 PCR Tanı ve Kit Üretim Laboratuvarları sorumlularından Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören ise Omrikon varyantı ile birlikte, Covid-19 pandemisini toy müşterek çağa girdiğini vurgulayarak, “Omikron varyantının; aşılama etkinliği, virüsün çıkma hızı, dert sertliği ve ahiret yolculuğu oranında icra ettiği tebeddülat Covid-19'la mücadelede geçerli stratejilerin baştan gözden geçirilmesi icap ettiğini ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.

KKTC'de gözlenen önce Omikron vakasını, 17 Aralık'ta Londra'dan mevrut müşterek hastada saptadıklarını anlatım fail Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, “Laboratuvarımızda SARS-CoV-2 değişinim tayinini, Dünya Sağlık Örgütü standartlarına akıllıca yerine S geni muvaffakiyetsizliği prensibine isnaden yapıyoruz ve virüsün 6 mutasyonunu da belirleme edebiliyoruz” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler