USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Kış rahatsızlıklarından korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirin

Kış aylarında yoğun yaşanılan hastalıklardan korunmak için çelimli müşterek bağışıklık sisteminin önemine aksan fail diyet uzmanı Banu Özbingül Arslansoyu, vitamin ve mineral takviyesinden, tam ve stabil tagaddi kriterlerine derece nice mevzuda önerilerde bulundu.

Kış rahatsızlıklarından korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirin
21-11-2021 10:16

Vücudumuzun defans mekanizması bulunan bağışıklık sisteminin, enfeksiyona sefer açabilecek virüs, bakteri, mantar, asalak üzere ecnebi maddelere üzerine vücudumuzu koruduğunu kail Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Merkezi Diyetisyeni Banu Özbingül Arslansoyu, metin ortak hayat için çelimli ortak bağışıklık sisteminin önemine özen çekti. Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, “Tek taraflı tagaddi yada yalnızca vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemi güçlendirilemez”

Güçlü ortak bağışıklık sisteminin tabii besinlerle desteklenmesi icap ettiğini kail Banu Özbingül Arslansoyu, kışın kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde, fevk teneffüs yolu enfeksiyonlarından korunmak yada rahatsızlığı şimdi çelimsiz müddette atlatabilmek için tam ve stabil beslenmenin öneminin iri bulunduğunu söyledi.
“Yeterli ve stabil tagaddi bağışıklık sistemini destekleyen, hayat standardını arttıran en ehemmiyetli faktörlerden biridir” diyen Arslansoyu, çıtırbom ve istikrarsız sönümsüz şahısların bağışıklık siteminin şimdi cılız bulunduğunu söyleyerek ortak kıta taraflı tagaddi yada yalnızca vitamin takviyeleri ile bağışıklık sisteminin güçlendirilemeyeceğini kaydetti. Arslansoyu, “Bağışıklık sisteminin çelimli olması tüketilen öğünlere, tahsil edilen karbonhidrat, protein, yağ miktarı, vitamin ve minerallere bağlıdır. Unutulmaması gereken, nazar boncuğu öğenin ortak kıta başına vücutta fariza yapamadığıdır. mesela birtakım minerallerin şimdi dobra emilimi için vitaminlere, birtakım vitaminlerin ise yağa gereksinimi vardır. Dolayısıyla bağışıklık sistemini yükseltmek için birtakım yemeklere yada vitamin takviyelerine kalkınmak namına tam ve stabil ortak tagaddi programı oluşturmalı, günce beslenmede hepsi gıda gruplarına arazi verilmelidir. Et grubu, mazot grubu, semere ve göveri grubu ile nan grubunda arazi meydan besinler gelişigüzel çağ tagaddi listelerinde arazi almalıdır. Böylece bağışıklık sisteminin çelimli olmasını sağlayıcı hepsi öğeler besinler eliyle gücenmiş olur” ifadesini kullandı.

Hangi vitamin ve mineral ne işe yarar

C vitamininin gelişigüzel çağ tam oranda alınmasının bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ehemmiyetli gösteriş oynadığını tabir fail Arslansoyu, C vitamini dendiğinde akla önceki gelenin portakal olduğunu, gelişigüzel çağ tüketilen ortak portakal ile günce C vitamini ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Banu Özbingül Arslansoyu, günce tüketilecek ortak porsiyon kivi, mandalina yada brokoli ile gene günce ihtiyacın karşılanabileceğini belirtti. “C vitamini er kayba uğrayan kırılan ortak vitamindir” diyen Arslansoyu, meyveleri kesip beklettikçe, eroin bıçaklarla dilimledikçe yada suyunu sıktıkça C vitamini değerinin azaldığını, o sebepten dolayı semere ve sebzelerin dilimledikten sonradan bekletmeden tüketilmesi icap ettiğini tabir etti.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ehemmiyetli gösteriş oynayan A vitaminin ise en aşırı balık, karaciğer, süt, testis sarısı, ıspanak, yeregeçen üzere besinlerde bulunduğunu kail Arslansoyu, ortak ıvır zıvır destan patatesin günce A vitamini ihtiyacını istikbal etmek için tam bulunduğunu belirtti. Arslansoyu, vitaminlere bağlı “Bu aylarda güneşin tesirinin de çıtırbom olması hasebiyle D vitamini alımı azdır. D vitamini, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde iri ehemmiyet taşır. Eksikliğinde hastalıklara üzerine direncimiz düşer. Somon, tuna, ateş balığı üzere semiz balıklar, testis ve uykuluk D vitamini içeren besinlerdir. Fakat hiçbiri ensesi kalın pınar değildir. Günlük tagaddi ile D vitamini eksikliğini bertaraf etmek imkânsızdır. En ehemmiyetli pınar güneştir. Ancak güneşten az faydalanılabilen bu dargın günlerde eksikliğine kesif rastlanmaktadır. B vitamini de bağışıklık sistemini güçlendiren öteki vitaminlerdendir. Tahıl ürünlerinde, mazot ve mazot ürünlerinde, yeşil yapraklı sebzelerde, et ve balıkta bulunur. E vitamini sebebi ile ensesi kalın ceviz, fındık, badem, ayçiçek hasım ve zeytinyağının da gelişigüzel çağ tam miktarlarda katılması gerekmektedir. Gün içinde boşluk öğünlerde tüketilecek ceviz, fındık, badem üzere semiz tohumlar bağışıklık sistemine müspet el sağlamaktadır” açıklamasını yaptı.

Minerallerden çinkonun, bağışıklığı güçlendirmede ehemmiyetli görevi bulunduğunu, bire ortak biçimde demir, bakır ve selenyumun da bağışıklık sisteminin dobra emek vermesi için gerekliliğini vurgulayan Arslansoyu, hava, toprak, ürünün incelmemiş yada kâmil oluşu, ürünü kaydetme yöntemi, taşıma, ambarlama ve bize ulaşana denli sabık devir vb. faktörlerin vitamin ve mineral kayıplarına sefer açabildiğini, zımnında metin beslenmenin yanında, belli başlı yıllarda hekim kontrolünde türlü vitamin takviyelerinin kullanımına lazım duyulabildiğini bildirdi.

Pişirme yöntemleri, gıda değerinin artırılması yada azalmasında etkilidir

Besinlere meri istihzar ve pişirme yöntemlerinin, gıda değerinin artırılmasına yada azalmasına sebep olabileceğini tabir fail Arslansoyu, besinlerin istihlak yöntemleri ile ilişik şu önerilerde bulundu:
“Sebze ve meyveleri jale tüketin. Kabukları yenilebilir olanları soymayın. Eğer soyulması gerekiyorsa muhtemel olduğunca müeddep soyun. Birçok vitamin ve mineral, göveri ve meyvelerin başta aut yapraklarında, kabuklarında yahut kabuğun elden altındaki kısmında bulunur. Taze sebzeleri evvela ayıklayın, cari bereketli su altında ortak güzel yıkayın, sonradan doğrayın ve az suda pişirin. Yeşil yapraklı sebzelerin su payı öteki sebzelere layıkıyla şimdi yüksektir. Bu sebeple nazar boncuğu su koymadan yahut az su ile pişirin. Sebzeleri yıkarken derinlemesine müddet suda bekletmeyin. Sebzeleri pişirmeden elden evvela ve iri parçalar biçiminde doğrayın. Sebzeleri dirilikleri korunacak biçimde çelimsiz müddette pişirin. Pişirme suyu dökülürse ve akıllıca sıfır ısı koşullarında pişirilirse, C ve birtakım B vitaminleri üzere gıda öğeleri kolay kayba uğrayacaktır. Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını boğunuk tutun. Böylece pişme süresini kısaltacak ve gıda öğesi kayıplarını en örgen indireceksiniz.”

Bağışıklık sisteminin yükseltmek için evde hazırlayabileceğiniz çay tarifi

Kış Çayı

Yeşil çay, zencefil, bal, sulu zırtlak ve karabiberle hazırlanacak nebat çayı ile bağışıklığın güçlendirilmesine dayanak noktası olunabilir. Siyah çayın doğada temiz ve işlenmemiş ıssız yeşil çaydır. Bu sebeple yapısında aşırı ortak tomar mineral bulunmaktadır. Çaya eklenecek bal ile hem çayın lezzeti tıpkı zamanda antioksidan tesiri arttırılabilir. Zencefil de bal üzere dobra ortak antioksidandır. Toz namına tazesini değerlendirmek şimdi ortak tomar kazanım sağlamaktadır.

Hazırlanışı

Yarım litre pınar suyun içine 1 kemirmek kaşığı yeşil çay, 1 fındık denli zencefil, 2-3 iri kıta karabiber ilave edip 4 dakika süresince demlemeye bırakınız. İçerisine 1 lezzetli kaşığı bal ve 2-3 inme sulu zırtlak ilave edip tüketiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler