USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kasım ayı indirim çılgınlığında dijital reklamların rolü

Kasım ayında meydana gelen indirimlerin asıl olup olmadığı, fenomenlerin ve reklamların vatandaşları ne kadar etkilediği için Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kotan Türkden açıklamalarda bulundu. Türkden, “Son senelerde başta Kasım ayında daim indirim konuşuyoruz. Biz bahsetmek istemesek

Kasım ayı indirim çılgınlığında dijital reklamların rolü
20-11-2021 11:49

Kasım ayı ilkin edinmek az daha ayrımlı devir dilimlerinde topu topu medyayı tesiri dibine meydan indirim furyası ince pop bir vaziyete geldi. Kasım ayı ve indirimin taraf yana gelmesinin en asliye nedenini Amerika'da ‘Black Friday' şekilde tanıdık ve herhangi ortak sene 23-29 Kasım haftasına emsal mevrut iskontolu alıntı satım çılgınlığı şekilde değerlendiren İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Duygu Kotanlı Türkden, “Çılgınlık diyorum zira bu sürede topu topu dizge satın kabul etme veya satın aldırma motivasyonuyla çalışıyor. Sosyal iletişim araçları kullanımının artması, e-ticaret alışverişinin yaşantımızda henüz baş döndürücü arazi etmesiyle bundan sonra Türkiye'de de Kasım, indirim ayı oldu” dedi.

Sosyal medyanın dü asliye tesiri bulunduğunu kail Dr. Öğr. Üyesi Türkden, “İlk tesiri bambaşka kullanıcı deneyimlerini görebiliyor olmamız hassaten influencer tavsiyeleri satın kabul etme kararını hızlandırıyor, ikincisi ise markaların/satış platformlarının dijital platformlarda uyanıklık alanlarımıza müteveccih kişiselleştirilmiş reklam içerikleri sunabiliyor olması. Düşünün, Google'da ortak kuşak aramışsınız, sonra aradığınız kuşak indirim mesajlarıyla sonsuz Youtube'da, Instagram'da önünüze çıkıyor. Bence ortak kısmet verirsiniz” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğr. Üyesi Türkden, toplumsal medyada makul takipçi sayısına nail ve takip edenleri üstünde el gücü bulunan eşhas şekilde tanımlanan influencer/fenomenlerin bundan sonra piyasaya marketing uzlaştırıcı bulunduğunu belirtti.

“Sistemin haricinde kalacaklarını düşünüyorlar”

Türkden ayrımsız sürede görüngü ve influencerların tüketiciler üstünde yaptığı satın kabul etme tesiri kendince da, “Onların tanıttığı ürünleri takip edenleri elden satın kabul etmek ve sınamak istiyor. Zaten dizge satın aldırtma davranışı ilişkin kurulu. Bir baş döndürücü toplumsal iletişim araçları kullanıcısı salt ortak görüngü -influencer salık ediyor niteleyerek gereksinimi olmasa başkalık o ürünü kabul etmek istiyor. Çünkü satın almazlarsa, o ürünü kullanmazlarsa sistemin haricinde kalacaklarını düşünüyorlar” dedi.

Reklamları salt toplumsal iletişim araçları şekilde sınırlamamak icap ettiğini kail Türkden, “Aslında dijital reklam yatırımları herhangi ortak güzeşte çağ henüz baş döndürücü artıyor. Bunun asliye sebebi erek kesime kişiselleştirilmiş mesajlarla idrak imkanı. Dijital platformun veriye ait yapısı buna olanak veriyor. Bir de yapmış olduğunuz reklam yatırımının arka dönüşünü aceleten görüyorsunuz. Tüketici mesajınıza elden yanıt veriyor; satın almaktadır veya almıyor. Dolayısıyla markalar hassaten gailesiz erek kesime iktiran etmek düşüncesince dijital reklama henüz baş döndürücü envestisman yapıyor şayet hakkıyla bütçeleri var ise televizyonu sponsor ortak yatak şekilde kullanıyor” biçiminde konuştu.

“Yıl süresince alabileceğimiz fiyatlar uygulanıyor”

İndirim oranlarının başlıca olup bulunmadığı akıbet zamanların sık sık tartışılan konusu bulunduğunu dile getiren Türkden, “Dev reklam bütçeleri harcanan indirim dönemlerinde başkalık genellikle ‘dağ sıçan doğuruyor'. Belli çivi kategorilerde gene anlaşılan çivi beş altı üründe kayda bedel indirim oluyor. Diğerlerinde genellikle sene süresince alabileceğimiz fiyatlar uygulanıyor. Ama burada tüketicide açılan idrak ‘fırsatı kaçırmamalısın, elden satın almalısın, tez etmezsen sana kalmayacak.' Bir takım tüketicide bu çarpıcı olmaktadır fakat akıbet yıllarda vaziyeti ayırt fail şuurlu son kullanıcıların sayısı da küçümsenmeyecek ölçüde” niteleyerek konuştu.

Fiyat artışlarının arz-talep birlikteliği bulunduğunu dile getiren Türkden, “Özellikle etkileşimi ve el gücü efdal fenomenlerin sundukları mahsulat çabucak tükeniyor. Piyasada verim sorunu olmaya başlayınca fiyatlar yükseliyor. Ama ortak bambaşka boyut henüz var. Bir fenomenin tanıttığı, tüketiciyle buluşturduğu markalar, tüketicinin zihnindeki konumlarını ve yanında fiyatlarını yükseltebiliyor. Çünkü bundan sonra onları fenomenler yeğleme ediyor” dedi.

“Pazarlama iletişimi ilmiahlak bilimi olmalı ve denetlenmeli”

Ticaret Bakanlığı'nın indirimler kendince uyarma durumunda izah yapmasını da değerlendiren Türkden, “Ticaret Bakanlığı namına gıcırı bükme sayımsız dilekçe, meydana getirilen sayımsız müracaat ve ilişkin meydana getirilen tetkikat böylecene bu açıklamayı yapıyor. Zaten nice forum, mahveden yakınma platformu ayrıca toplumsal iletişim araçları hesaplarında da görüntülük görüntüleri ve linklerle bu hediye aldatmacalarının paylaşıldığını görüyoruz. Bu da bizlere ortak defa henüz gösteriyor ki, marketing iletişimi ilmiahlak bilimi olmalı ve denetlenmeli fakat tüketicinin şuurlu ve tetik olması da ortak o denli önemli” ifadelerini kullandı.

“Satın almaya ihtiyacımız olduğuna inandırılıyoruz”

Son şekilde da zamlar zımnında son kullanıcıların istedikleri herhangi ortak şeyi almalarının cins olmadığını kail İstanbul Arel Üniversitesinden Dr. Duygu Kotanlı Türkden, “İnsanların alıntı gücünün çoğalması her insanın isteği. Ama buradaki esas maslahat mahveden neyi sebep satın kabul etmek istiyor. Sosyal medyanın en baş döndürücü tetiklediği obje dört dörtlük da bu. Sürekli ifna ihtiyacı. Sürekli ortak şeyler almalıyım duygusuyla akım ederiz ve en kötüsü buna ihtiyacımız olduğuna kendimizi inandırıyoruz” niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler