USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Karagöz ve Hacivat ile ufaklıklara değerler eğitimi verilecek

Bursa'da hazırlanmakta olan gölge oyunu senaryolarıyla perdeye çıkma Karagöz ile Hacivat ve kadro arkadaşları, beşinci sınıf düzeyindeki ufaklıklara değerler eğitimi verecek.

Karagöz ve Hacivat ile ufaklıklara değerler eğitimi verilecek
31-12-2021 11:50
Bursa

Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARAKUM) çeşidinden hazırlanmakta olan plan kapsamında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde arazi meydan Karagöz, bu el değerler eğitimi düşüncesince perdeye çıkacak.

Bu çerçevede pedagogun da arazi almış olduğu müşterek senaryo kadrosu çeşidinden Karagöz'ün ve Hacivat'ın dilinden mizahla değerler eğitiminin anlatıldığı müşterek kol oyun hazırlanıyor.

Yakında perdeye taşınması planlanan ve Anadolu masalları ile La Fontaine'in fabllarından ilham alınarak kaleme tahsil edilen oyunların, sayısal ortamda da yayınlanması hedefleniyor.

"Ramazan kocaoğlan ile hudutlu kalmasın"

KARAKUM Müdürü ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü Ana Sanat Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Öztahtalı, AA muhabirine, tiyatronun eğitim maksadı haiz aşırı ehemmiyetli müşterek misyona cemaat bulunduğunu söyledi.

Hazırladıkları projeyle küçüklere değerler eğitimini Karagöz ve takım dostlarıyla gerelti önünden vermeyi planladıklarını tamlayan Öztahtalı, şu detayları paylaştı:

"Çocukların zihninde aşırı ağırbaşlı müşterek arazi edineceğini düşündüğümüz plan kapsamında değerler eğitiminin küçüklere beşinci sınıf 1. sınıftan 4. sınıfa denli Karagöz, Hacivat ve öbürü tiplerle anlatılmasını istiyoruz. Karagöz, evlatların zihninde aşırı ağırbaşlı arazi ediniyor. Üstelik aşırı yüzü sıcak müşterek tip. Karagöz ve Hacivat'ın hoppadak kullanıcılarını eğlendirmek üzere ramazan kocaoğlan çerçevesine sınırlandırılmasını müşterek tarafa koyup bebek eğitiminin aşırı ehemmiyetli müşterek ara bulucu yerine kullanılmasını dilek ediyoruz. Bunun düşüncesince de kollar düşüncesince değerler eğitimini bundan sonra Karagöz ve takım arkadaşları, perdeden verecek."

Öztahtalı, saygı, sevgi, müsamaha derece insanı insanoğlu işleyen aşırı ehemmiyetli değerler bulunduğunu vurguladı.

Bunların sahn boyu zihinlerden tek çıkmaması icap ettiğini özetleyen Öztahtalı, şöyleki bitmeme etti:

"Bu değerlerin beşinci sınıf evlatlarının zihinlerine birer harf yerine yerleştirilmesi, başta perdede Karagöz'ün, Hacivat'ın ve öbürü tiplerin kip birer cibilliyet olarak, türlü oyunlarla bu kavramları küçüklere anlatması aşırı önemli. Bu nedenden değerler eğitimiyle ait müşterek kol oyun hazırlıyoruz. Bu oyunların müşterek imla kadrosu var. Ekibin içre müşterek eğitimci da var. Dolayısıyla evlatların düzeylerine uygun, akılda kalabilecek, bu değerleri evlatların kodlarına yerleştirebilecek müşterek senaryo kadrosu var. Bu senaryo ekibi, hoşgörüyü, saygıyı, sevgiyi ve öbürü kavramları evlatların anlayabileceği biçimde işin içerisine humor da katarak belletmeyi hedefliyor."

Dr. Öğr. Üyesi Öztahtalı, adalet, alçakgönüllülük, özgüven, çalışkanlık, dostluk, iyi ahlak, dürüstlük, iyilik, sabır, sevgi, sorumluluk, hürmet değerlerinin işleneceği oyunların projenin müşterek ahir evresinde bambaşka dillere de çevrilebileceğini belirtti.

Sabırlı olmayı müşterek ağacın yetiştirilmesi kurgusuyla aktaracaklar

Senaryo imla ekibinde arazi meydan imgesel ve betim imal ustası Nevzat Çiftçi ise dayanak üzerine müşterek oyun üstünde çalıştıklarını, amut yetiştirme senaryosuyla bu mevzuyu işlemeyi planladıklarını aktardı.

Her dünkü senaryoda oyuna değişik karakterlerin müdahale olduğuna yer veren Çiftçi, "Olayın geçmiş olduğu yere ilişkin yerine oradan müşterek tipleme koyuyoruz. Bizde aşina müşterek lokanta karakteri vardır. Bunun yanına kasap, gezgin vandöz derece tiplemeler koyuyoruz." dedi.

Çocukların beğenisini başta Karagöz karakterinin çektiğini dile getiren Çiftçi, şöyleki konuştu:

"Çocukların Karagöz ile özdeşleşme vaziyeti var. Öğretmendir Hacivat, sokaktaki arkadaşındır Karagöz. Çocuk, Karagöz ile eşleştiğinden onu elan aşırı onama etmeye, Karagöz'ün söylediklerini dikkate almaya, Karagöz'ün söyledikleriyle akıntı etmeye başlıyor. Bu da o çocuğun aşırı ağır öğreneceği, haydi haydi çözemeyeceği müşterek şeyi Karagöz ile çözmesi demek. Bu nedenden elan aşırı hikayeyi Karagöz'ün adına yüklüyoruz. Bazen Karagöz'ün halleri, yetişkinlere aksi derece gözükse de esasta kollar çeşidinden aşırı natürel görünüyor."

Gölge oyununda aşırı da metne ilişkin kalmadan, küçüklere yazdırım etmeden, çocuklarla oynayarak, oyunu geliştirmenin önemine yer veren Çiftçi, oyunun oynadıkça geliştiğini, izleyiciyle yazıldığını laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler