USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Karaciğer hastalığının ciltteki 8 belirtisine dikkat

Vücudun en iri ikinci organı bulunan karaciğerdeki problemlerin, bedenin en iri organı bulunan deride hasarlara kez açtığına dikkati çekici Prof. Dr. Onur Yaprak, “Karaciğerde müşterek hasar meydana vardığında ciltte sararma, kaşıntı, noktasal kızarıklıklar, saç dökülmesi v

Karaciğer hastalığının ciltteki 8 belirtisine dikkat
15-09-2022 15:03

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü'nden Prof. Dr. Onur Yaprak, ciltteki değişikliklerin uykuluk hastalıklarının belirtisi olabileceğini belirterek ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Toplumda bir aşırı insanoğlu ciltte oluşan sivilcelerin karaciğerde ortak sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını iptila ediyor. Konuya değgin açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Yaprak, sivilce ve uykuluk rahatsızlıkları ortada rastgele ortak alım satım bulunmadığını fakat uykuluk hastalıklarının ciltte kimi benzeşim mesail ile baş başa olabileceğini bildirdi.

Prof. Dr. Yaprak, derideki kimi değişikliklerin uykuluk hastalığının önceki karine olabildiğine dikkati çekerek, “Bu belirtileri tanımak, uykuluk rahatsızlıklarını er kişileştirme geçirmek düşüncesince aşırı önemlidir. Karaciğerin protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması, kolesterin sentezi, pıhtılaşma faktörlerinin sentezi, balast üretimi, toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması, vitamin depolanması da karışma kazanmak neredeyse yüzlerce icra ettiği fonksiyon vardır. Vücudun en iri ikinci organı bulunan karaciğerdeki problemler çoğunlukla bünyenin en iri organı bulunan deride kimi değişikliklere kere açar. Ancak cildimizde tanıdık değişiklerin aşırı az ortak oranının uykuluk rahatsızlıkları ile birlikteliği kurulabilir. Gebelikten tiroit bezi hastalıklarına, alerjik hastalıklardan çağ hastalıklarına, romatolojik ve otoimmun hastalıklara derece nice sistemik boyut ciltte benzeşim sorunlara kere açabilir. Karaciğer rahatsızlıklarına kere açan mesail süresince ilkin cilt bulgusu sağlayan ahval vakayiname alkolizm, sarılık C ve primer biliyer sirozlardır. Kronik içki kullanıcıların yüzdelik 43'ünün, alkole değgin siroz bulunan insanların ise yüzdelik 72'sinde ciltte kimi bulgular gelişir” niteleyerek konuştu.

“Sararma, kaşıntı, kızarıklıklar, morluklar oluşabilir”
Karaciğerin işlevlerinde bulunan bozulmaların ciltteki 8 belirtisini Prof. Dr. Yaprak, şöyle açıkladı:

Ciltte sararma
“Hiperbilirubineminin anne belirtisi bulunan sarılık, bir aşırı kez serum bilirubin seviyeleri 2.5 yahut 3.0 mg/dL'yi aştığında ayırt edilir. Bilirubin safraya sarı-yeşil rengi sağlayan maddedir. Safra atılımının bozulması cilt ve cezaevi akında sararma ile kendisini gösterir.

Kaşıntı
Karaciğer hasara uğrarsa uykuluk kabilinden salgı edilemeyen balast tuzları ve toksik maddelerin deride birikimi alevlenmiş kaşıntıya kere açar. Kaşıntı hapaz içi, el ve ayaklarda hâlâ fazladır.

Ciltte noktasal kızarıklıklar
Küçük kılcal haslet genişlemelerine değgin bulunan noktasal eritemler gözlenebilir. Bu kızarıklıklar bir aşırı kez beniz ve gövdede gelişir. Karakteristik kendisine merkezi haslet ve mütenazır kendisine yayılan terbiyeli ayrıntılar şeklindedir. Üzerlerine bası kullanıldığında solar, bası kaldırıldığında esasen görünür bir hale gelirler. Bu hale hastalık kendisine vücutta östrojen artışı mesul tutulmaktadır. Karaciğer rahatsızlıklarında östrojenin karaciğerde yıkılımının azalmasına bağlıdır. Bunun haricinde uykuluk hastalarında karaciğer gelişmesine değgin trombosit yıkılımı olur. Düşük trombosit rakamları da purpura adını verdiğimiz benzeşim cilt lezyonlarına kere açarlar.

Avuç içlerinde kızarma
Bu bulguya palmar eritem denilir. Yüksek prostosiklin ve nitrik oksit sebebi ile kaynaklı olup uykuluk sirozu bulunan hastaların yüzdelik 23'ünde gözlenir.

Saç dökülmesi ve keski biçim bozuklukları.

Ciltte kaşıntılı ve kaba nodüller
Sıklıkla kollarda, omuzlarda ve bacaklarda gelişir. Birkaç mm'den 1 santime derece mütebeddil çaplarda mümkün ve çoğunlukla sarılık C sirozu bulunan hastalarda saptanır. Nodüllerin bulunduğu meydan çizildiğinde yahut tırmalama olduğunda bunun mekanizma riski hâlâ yüksektir. Bu sebeple de cildini kaşıyan kişide nodüller hâlâ ortak tomar görülür.

Ciltte morluklar
Karaciğer hastalarında pıhtılaşma bozulmuş bulunduğu düşüncesince en küçük darbelerde deride morluklar oluşur.
Bunların haricinde Porphyria cutanea tarda isminde aşırı bulunmaz tanıdık kalıtım bilimi ortak metabolizma hastalığının uykuluk tutuluşunda ağrılı kabarcıklar, çıban izi, cilt renginde tadilat oluşur. Karaciğerde porfirin ismi maruz ve çağ dolaşımına giren ve teninize dokunca sağlayan proteinlerin birikmesinden kaynaklanır. Güneşe sunulan kalma yerinde bir aşırı kez eller, kollar, kulak, ağırlık ve beniz derece açıkta artan ciltte kabarcıklar, cilt renginde değişiklikler, ciltte kalınlaşma yahut incelme, kızarıklık, kaşıntı, süprüntü ile karakterizedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler