USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü

Hint Okyanusu, Büyük Okyanus'un garp kısımları ile Kızıldeniz'de yaşayan, Süveyş Kanalı üstünden Akdeniz'e 1990'lı senelerde antre özne aslan balığı, akıbet kendisine Edremit Körfezi'ne ulaştı.

İstilacı aslan balığı Kuzey Ege'de de görüldü
11-11-2021 12:44
İzmir

Denizlerdeki istilacı türlerle alakadar icraat yürüteç Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın, bitmeme fail projesi kapsamında, toptan istinas ve hava değişikliğiyle bu arada Akdeniz'de derin kendisine tanıdık aslan balığını Ayvalık açıklarında pırtı dibine alarak arsıulusal birlikte yazı yayımladı.

Aydın, AA muhabirine, dirim bilimsel istilanın bu zamanın en ehemmiyetli problemlerinden biri bulunduğunu belirterek, yerli sıfır türlerin toy ekosistemlere girmesinin biyoçeşitliliği ve ekosistem bileşenlerini gözdağı fail birlikte öge özelliği taşıdığını söyledi.

Biyolojik istilaların çabucak ekolojik değil, iktisadi ve toprak arsa keyif problemlerine da dokunca verdiğini anlatım fail Aydın, bilhassa Süveyş Kanalı ve Cebelitarık Boğazı iktisap etmek üzere, değme sabık gündüz küsurat insanoğlu etkilerinin Akdeniz'e antre önleyen yerli sıfır istilacı türlerin sayısını arttırdığını söyledi.

Bu devirde Akdeniz Havzası'nda yerli sıfır türlerin sayısının 1100'ü aştığını dile getiren Aydın, "Ülkemiz sularına da dağılma fail bu türler değme sabık gündüz güncellenmektedir. Orta ve Kuzey Ege Denizi balıkçılığı üzerinde bitmeme etmekte bulunan araştırmalarımız kapsamında icap istilacı gerekse henüz başlangıçta belirleme edilmemiş nice adalet ilişik toy bilgiler bilgi yaşamına kazandırılmıştır. Bunlar içinde bilhassa palavra balıkları ve aslan balığı üzere bulundukları ekosistemin dinamiklerine ehemmiyetli etkisinde bırakır yapabilen türler de bulunmaktadır." dedi.

Kayalıklarda egemenlik kuruyor

İstilacı türlerden aslan balığının mutedil sularda neşeli birlikte aktif olduğunu, kendisinden ıvır zıvır balıkları yediğini, bilhassa kayalıklarda egemenlik kurarak bambaşka türlere taayyüş şansı vermediğini özetleyen Aydın, bu türün ağılı olması dolayısıyla hem ekosistemi aynı zamanda plonjon turizmi alanlarını gözdağı ettiğini anlatım etti.

Bu türün avcısı bulunan orfoz ve lagos üzere türlerin azalması dolayısıyla de aslan balığının çabucak yayılmasının önüne geçilemediğini aktaran Aydın, şunları söyledi:

"Aslan balığı öbür istilacı türlerden değişik kendisine aşırı birlikte tomar işitme içermekte zorla bunun beraberinde ticari birlikte kıymeti de bulunduğu gözükmekte, tüketilebilmekte. Gitgide Süveyş Kanalı'ndan geçtikten sonraları Akdeniz'de yayılarak ülkemizin sularına girmeye başladı. Aslan balığına bağlı Antalya ve Muğla'nın peşi esna henüz kuzeyde Seferihisar, Kuşadası, Karaburun üzere alanlarda de kayıtları verildi. Biz de gerçekleştirdiğimiz tetkikat sırasında ilk önce Dikili Körfezi henüz sonraları da Edremit Körfezi'nde aslan balığını pırtı dibine aldık. Burada da ıvır zıvır ölçekli balıkçılarla araştırmalarımız kapsamında buna rastladık. Önümüzdeki senelerde orada da Akdeniz'de bulunduğu denli çoğalır mı bilmiyoruz fakat artma ihtimali aşırı efdal görünüyor. Uyum terazi gücü aşırı efdal birlikte tür, huysuz birlikte tür. O bölgedeki balıkçılığı ve ekonomiyi elbette etkisinde bırakır gelecek günlerde göreceğiz."

Aslan balığının kıyıda düzen ile avlanabildiği düşüncesince nazarıitibar edilmesi gerektiğine ayraç fail Aydın, bu istilacı türün çöpe atılmasını istemediklerini belirtti.

"Ticaretinin yapılması uğraş düşüncesince ehemmiyetli birlikte araç"

Aslan balığı ve bunun üzere birlikte aşırı istilacı türün Akdeniz'e girmesinin en ehemmiyetli sebebinin suların ısınması bulunduğunu anlatım fail Aydın, şunları belirtti:

"Özellikle Akdeniz'in bağlı birlikte bölge oluşu suların henüz birlikte tomar ısınmasına hastalık olmakta. Bu da mutedil sularda bulunan türlerin rastgele birlikte araç ile toy besinler bulmak neredeyse huruç etmesine hastalık oluyor. Aslan balığı da bunlardan birlikte tanesi. Özellikle Akdeniz Bölgesi'nde aslan balıklarının dikenleri kesildikten sonraları etinin tüketilebildiğini öğrendik. Balık pazarlarında da arıtılmış gayrimeskûn kilosu 30-35 liralık yöresinde alıcı bulabilmektedir. Bu istilacı türlerle uğraş düşüncesince ehemmiyetli birlikte anahtar zira rastgele birlikte türün ticari oluşu balıkçının onu avladığında çıkar sağlayabilmesi anlamına gelmektedir. Bu anlamda aslan balığı ha sakıncalı ve ağılı fakat ekonomiye kazandırılabilecek birlikte tür. Bu günahsız bulunduğunun birlikte işareti değildir. Ama uğraş düşüncesince birlikte tek tomar kozumuzun bulunduğunu söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler