USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'İstanbul Fashion Connection' apiko giyimcinin 23 bilyon dolar dış satım hedefiyle başlayaca

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Gültepe, ''İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nı 9-11 Şubat 2022'de düzenleyeceğiz. 2022’de yüzdelik 15’lik çoğalma ile 23 bilyon dolar dış satım hedefliyoruz." dedi.

'İstanbul Fashion Connection' apiko giyimcinin 23 bilyon dolar dış satım hedefiyle başlayaca
07-12-2021 13:39
İstanbul

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı'nı (IFCO) 9-11 Şubat 2022'de düzenleyeceklerini belirterek, "Şubat ayında İstanbul’a 4 kıtadan doğacak binlerce toptan alıcının yaratacağı sinerjinin de katkısıyla 2022’de yüzdelik 15’lik artma ile 23 bilyon dolar dış satım hedefliyoruz." dedi.

İHKİB ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) teşrikimesai ile arsıulusal ölçekte önce yol planlı İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın lansman toplantısı, İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç'in katılımıyla yapıldı.

İHKİB’in, dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden bir tanesi yapmayı düşündüğü İstanbul’da önce yol düzenleyeceği arsıulusal kodifikasyon 9-11 Şubat'ta İstanbul Fuar Merkezi'nde Türk müheyya giysi firmalarını 4 kıtadan binlerce toptan müşteri ile buluşturacak.

Tanıtım toplantısında mütekellim İHKİB Başkanı Gültepe, müheyya giysi ve konfeksiyonun; eklenmiş kıymetli üretimi, istihdama katkısı, ihracatı ve açık döviz girdisi ile Türkiye’nin mühim sektörlerinden bir tanesi bulunduğunu vurguladı.

Toplam müheyya giysi ihracatının kısaca yüzdelik 70’ine İHKİB üyelerinin imza attığını bildiren Gültepe, "Salgında hazırlık zincirinin kırılması ve toptan markaların DOĞRU coğrafyalardan alımı yeğleme etmesi dolayısıyla Türkiye’nin ve müheyya giysi sektörümüzün önüne şişman birlikte vesile çıktı. Yoğun birlikte ısmarlama isteğiyle erinç karşıyayız. Ülkemize kalan dikkat sebebiyle 7 sene aradan sonradan ihracatta önce yol şişman birlikte sıçrama yakaladık. 11 ayda 18,4 bilyon dolara ulaştık. 2014’teki 18,7 bilyon dolarlık rekorumuzu bu sene 20 bilyon doların ilişkin çıkararak yenileyeceğiz. Ülkemizin akan açığının kapatılmasına 18 bilyon dolar ulama sunacağız." sanarak konuştu.

Bu sene yakaladıkları ivmeyi ayrımsız çabucak bitmeme yol açmak istediklerini aktaran Gültepe, şu şekilde bitmeme etti:

"Şubat ayında İstanbul’a 4 kıtadan doğacak binlerce toptan alıcının yaratacağı sinerjinin de katkısıyla 2022’de yüzdelik 15’lik artma ile 23 bilyon dolar dış satım hedefliyoruz. Ham maddeye ve dünkü envestisman düşüncesince finansmana erişimde yaşadığımız hastalıkların aşılması yerinde gayesi tutturmamızın uğrunda birlikte bariyer göremiyorum. Orta vadede ise 33 bilyon dolarlık ihracatla ülkemizi toptan ligde en mafevk sıralara boşaltmak düşüncesince var gücümüzle çalışıyoruz."

"İstanbul’u toptan ölçekte birlikte moda merkezi yapacağız"

Mustafa Gültepe, İHKİB kendisine 33 bilyon dolarlık gayeye erişmek düşüncesince bu piyasanın dijitalleşmesine, sürdürülebilir, dizayn odaklı, eklenmiş kıymeti yüksek, markalı üretimini artırmasına kösemenlik ettiklerini söyledi.

Türk moda endüstrisinin; hızı, kalitesi ve AB standartlarında kurumsal toplumsal günah standartlarıyla rakiplerinden ayrıştığını tamlayan Gültepe, "Yıllardır çalıştığımız ortaklarımız bizi biliyor. Ancak kendimizi kâffesi dünyaya aşırı hâlâ dobra tanıtmamız, İstanbul’un dünyanın en ehemmiyetli moda merkezlerinden bir tanesi bulunduğu algısını birlikte güzel yerleştirmemiz gerekiyor. İHKİB’in birlikte markası bulunan Fashion Week Istanbul ile bu mevzuda aşırı ehemmiyetli birlikte etap attık." dedi.

Hem mevhum tıpkı zamanda fiziksel ortamda gerçekleştirecekleri fuarlar ile dünkü birlikte atılım hâlâ yaptıklarını anlatım fail Gültepe, şunları kaydetti:

"Firmalarımızı sayısal platformda dünyanın ciharıyek yanından binlerce müşteri ile buluşturan mevhum fuarımız cemaziyelevvel başladı. Sektörün senelerdir hayalini kurduğu fiziksel ortamda gerçekleştireceğimiz IFCO düşüncesince de hazırlıklarımız eksiksiz hızıyla bitmeme ediyor. Tedarik zincirinin kırılması, geri hizmet ve navlun maliyetlerinin 4-5 kıvrım artarak çoğalması dolayısıyla hassaten Avrupalı markaların gözü Türkiye’de. Bu süreçte İstanbul’da arsıulusal birlikte fuarın dört dörtlük tarihi bulunduğunu düşünüyorum.

Lojistikte yaşanmış bulunan krizi bu fuarla avantaja dönüştüreceğiz. 300’ü epey firmamızın katılımını beklediğimiz fuar düşüncesince AB, Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ilkin kazanmak neredeyse dünyanın ciharıyek yanından binlerce kalifiye müşteri İstanbul’a gelecek. İstanbul Fuar Merkezi’ndeki organizasyonumuzda ihracatçılarımız ecnebi müşteriler ile dünkü iş birliklerine imza atarken, zeki giysiler, beceri tekstil, sürdürülebilir istihsal ve dizayn kadar mevzularda deneyimlerini de paylaşma olanağı bulacaklar."

Gültepe, toptan ticaretteki bulunan şartları fırsata çevirmek, toptan markalarla dünkü iş birliklerine imza alaşağı buyurmak talip kuruluşların fuar dalında yerlerini almalarını beklediklerini söyledi.

"IFCO, Türkiye markasına dönüşüyor"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç de İstanbul Fashion Connection Hazır giysi ve Moda Fuarı’nın, Türklerin modadaki kılavuz kaptan geleneğinin bugüne yansıması bulunduğunu anlatım etti.

Hazır giysi firmalarının İstanbul Fuar Merkezi salonlarında ziyaretçilerini ağırlayacağını bildiren Avdagiç, şu şekilde konuştu:

"Türkler, 5 bin salname tarihleri süresince albenili giysileri ile insanlığa esin deposu oldu. Modada 21. yüzyılda ulaştığımız sonuç evreyi İHKİB özümleme ediyor. İHKİB’in düzenlemiş bulunduğu İstanbul Fashion Connection Hazır giysi ve Moda Fuarı, Türk moda markalarını, tasarımcılarını ve tedarikçilerini bir tanesi araya getiriyor. Onların kreasyonlarını alıcılarla buluşturuyor. Böylece IFCO, hem sayısal tıpkı zamanda fiziksel ortamda birlikte Türkiye markasına dönüşüyor. Bu fuar, Türkiye’nin müheyya giysi üretiminde bulunduğu kadar tasarımda da iddiasını ortaya koyması açısından ehemmiyet taşıyor. Türk tasarımcılığı ve istihsal yeteneğini sayısal ve fiziksel ortamda düz yazı fail İHKİB ölçüm edilecek adımlar atıyor."

Avdagiç, Türk müheyya giysi ve konfeksiyon dalının müstevli devrinde büyümeye bitmeme ettiğini aktararak, "Ocak-kasım devrinde müheyya giysi ihracatımız, 2020’ye gereğince yüzdelik 19,3 artışla 18,4 bilyon dolara yükseldi. 2019 ile karşılaştırdığımızda yüzdelik 12,7’lik birlikte artma görüyoruz. Türkiye, nitelik ve tasarımdan edim vermeden kâffesi dünyayı giydiriyor. Hedefimiz, müheyya giyimin yekûn ihracatta yüzdelik 9,1 bulunan payını hâlâ mafevk boşaltmak olmalı." değerlendirmesinde bulundu.

İhraç ürünlerinde, "Made in Turkey" ibaresi hesabına "Made in Türkiye" kullanılmasıyla ait Cumhurbaşkanlığı genelgesinin Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlatan Avdagiç, "Bugün devletimiz bu sonucu almışsa bu kararın peşinde müheyya giysi ve konfeksiyon sektörümüzün ortaya koyduğu şişman başarım var. Sektörün tanınmayan kahramanlarını huzurlarınızda birlikte yol hâlâ kutlama kartı buyurmak istiyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler