USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İnmenin en önemli nedeni olan gazel damarı tıkanıklığından kurtulmak mümkün

Plak denilen semiz maddelerin ve kolesterin artıklarının şah damarını tıkaması ile oluşan karotis atardamar hastalığı, felç kabilinden ağırbaşlı afiyet problemlerine neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Raed Zalloum top

İnmenin en önemli nedeni olan gazel damarı tıkanıklığından kurtulmak mümkün
16-10-2021 16:34

Beynin en önemli müvellidülhumuza deposu olan ve ahali ortada “şah damarı” adına tanıdık “karotis arter”lerin encam derecede daralması ve ya tıkanması, duygu problemleri ve bellek kanamaları yanı sıra inmenin gerçek sebeplerinden birisi adına öne çıkıyor.

Beyine revan kan akımında, damar tıkanıklığı yahut pıhtı atma zımnında aralık oluşması yerinde bellek hasarı, felç, derinlemesine dönemli pot yahut ölümle sonuçlanabilen felç gerçekleşiyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Raed Zalloum, gazel damarı tıkanıklığı riski haiz kişilerin, ayrımsız vakitte koroner atardamar ve duygu rahatsızlığı düşüncesince de riziko grubunda olduğuna ilgi çekiyor. Dr. Raed Zalloum, gazel damarı tıkanıklığı ve felç sebepleri ortada sigara kullanımı, hipertansiyon, encam yaş, eş cinsiyet, metabolik sendrom, fiziki etkinlik azlığı, ailede damar şiddeti hikayesi olması ve kolesterol, insülin direnci ile diyabete ilişkin kan şekeri yüksekliğinin arazi aldığını söylüyor.
Öte taraftan topu topu bu faktörlerinin varlığının gazel damarı problemine neden olabileceği anlamına gelmediğini de anlatım eden Raed Zalloum, bu faktörlerden kimilerine rastlanması durumunda, hastalığın gelişimini engel olmak düşüncesince mukteza önlemleri almanın sonuç etap eleştiri olduğuna ilgi çekiyor.

Dikkate alınmayan felç belirtileri ölümle sonuçlanabilir

Vücudun yüzü de içerisine meydan müşterek yarısında muhtelif derecelerde çelim kaybı yahut duygusuzluk yaşanması, görüşme ve kavrama güçlüğü, müşterek yahut dü flaş anide müşahede kaybı ve ya görmede azalma, başlangıç dönmesi ve balans bozukluğu, hasbi ve anide başlangıçlı alevlenmiş başlangıç ağrısı felç belirtileri ortada arazi alıyor. Bu halde en çelimsiz müddette doktora başvurulması gerekiyor. Zalloum, “Bu belirtilerin dikkate alınmadığı hallerde inmeye ilişkin mihman bellek hasarları, felç, gövde fonksiyonlarında zayiat karışma ölüme vasıl neticeler yaşanabilir” diyor.

Sağlıklı tagaddi ve fiziki etkinlik şişman seviyede hastalıktan koruyor

Yaşam seçimi ile tagaddi ve perhiz değişimleri ile kan sulandırıcı ve kolesterin düşürücü deva kullanımının tedavide en önemli tabanca olduğuna ilgi çekici Zalloum şöyleki bitmeme ediyor; “Yaşam seçimi değişimleri ile karotis atardamar rahatsızlığı önlenebilir yahut ilerlemesinin önüne geçilebilir. Sağlıklı müşterek perhiz ve fiziki etkinlik ile ülkü kiloya ulaşılabilir, tansiyon ve kolesterin düzeyinin akıllıca sınırlariçerisinde kalması, ayrıca dobra kolesterin (HDL) düzeyinin korunması sağlanabilir”.

45 dakikalık müşterek operasyonla hastalanmış alışılagelen dünyasına arka dönüyor

Yaşam tarzı ile yapılacak tebeddülat yanı sıra deva kullanması ve/veya cerrahi tedaviler ile karotis atardamar rahatsızlığı engellenebiliyor. Karotis atardamar rahatsızlığı tedavisinde endovasküler ve cerrahi girişimlerin de otama yöntemi adına kullanıldığına ayraç eden Zalloum, akıllıca otama yöntemine değişmeyen verilirken hastanın yaşı, umumi esenlik vaziyeti ve riziko faktörlerinin dikkate alındığını söylüyor.

Uygun olan hastalarda gazel damarı hastalığında daralma olan semt cerrahi ve ya girişimsel anjiyografik yöntemle otama ediliyor. Zalloum “Darlık olan alanda gazel damarı açılır, daralmaya sefer açan plaka çıkarılır. Operasyon süresi tahminî adına 45 dakikadır. Hastalar çoğu kez operasyondan müşterek gündüz sonraları taburcu edilir. Bir hafta süresince ise alışılagelen yaşantısına arka döner. Dünyanın mahdut merkezinde meydana gelen bu otama hastanemizde de yayılmış adına uygulanmaktadır” ifadesini kullanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler