USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İlkokul öğrencisi, ALS hastaları düşüncesince hayat dayanak aparatı tasarladı

Gaziantep'te oturan 9 yaşındaki Ela Ersönmez, ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalarının yaşamını kolaylaştırmaya müteveccih "Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı" geliştirdi.

İlkokul öğrencisi, ALS hastaları düşüncesince hayat dayanak aparatı tasarladı
13-10-2021 13:44
Gaziantep

Anaokulundan itibaren kodlama derslerimizi düzlük Ersönmez'in geliştirdiği aparat, ceninisakıt baş sendromu, yutkunma ve enformasyon sorunu canlı hastaların dimdik avlu sürmeleri namına boyunlarını sarp biçimde konumlandırıp enformasyon kurabilmesini, menfez teması ile başını istediği yöne çevirebilmesini sağlıyor.

Özel ortak kolejin 4. sınıfında okuyan Ela Ersönmez, AA muhabirine, akıl ve omurilikteki kasların akıntı etmesini sağlayıcı asap hücrelerinin hasar görmesi kararı ortaya çıkan ALS rahatsızlığına yakalananların yaşamını kolaylaştırmak istediğini söyledi.

Teknolojiye düşkün bulunduğu düşüncesince kodlama ve yazılım derslerimizi aldığını dile getiren Ersönmez, ikinci sınıftan buyana TEKNOFEST'e hazırlandığını anlatım etti.

Annesi ve plan danışmanı Neriman Ersönmez ile yarışmaya hazırlandığını, meydana getirdiği tetkikat kararında ALS hastalığının dikkatini çektiğini dile getiren Ersönmez, şöyleki konuştu:

"Sağlıklı ortak insanoğlu akıntı buyurmak istediğinde beyninin ait bölümünden doğan ikaz omuriliğine harcama ve akıntı ettirilebilecek ait parçaya ulaşır. Fakat omurilikteki en önemsiz hasar, azda olsa ve ya ağız ağıza devamlı adale rahatsızlığına bozukluk olabilir. Yaptığımız aparatla hastaların çakılı durmasını değil de kalabalık olmasını sağladım. Teknolojiyi gelişigüzel devir enteresan bulmuşumdur. İkinci sınıftaki projemden yola çıkarak buraya denli geldim. TEKNOFEST 2021'de "İnsanlık Yararına Teknolojiler Sağlık ve İlkyardım İlkokul-Ortaokul" kategorisinde Türkiye üçüncülüğü aldım. Büyüyünce bilgi hanımı edinmek istiyorum. Yaşıtlarıma araştırmalarını, çalışmalarını referans ederim."

Proje danışmanı Neriman Ersönmez ise plan odaklı pedagoji bilimi verdiklerini, öğrencilerinin TEKNOFEST ve TÜBİTAK denli yarışmalarda toprak almasının baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Öğrencileri uygulayım bilimi yarışmalarına hazırladıklarını dile getiren Ersönmez, aleti okulda baş başa yaptıklarını, malzeme, laboratuvar denli kâffesi olanakların okulda bulunan bulunduğunu belirtti.

Ela'nın küçüklükten buyana teknolojiye hevesi bulunduğunu dile getiren Ersönmez, şunları kaydetti:

"Bu sektörde olduğum düşüncesince evimizin içinde daim namına robotik kodlama ve yazılım mevzuları gündemde. Ela, sabık yıl de TEKNOFEST'e hazırlandı. Ama finale çıkamadı. Vazgeçmedi. Çalışmaya, araştırmaya bitmeme etti. İnternette araştırı yaparken sağ esen ait çalışmalara yöneldi. Sağlığın insanoğlu yaşamı düşüncesince önemini bilici ortak çocuk. Bu sebeple buna teknolojik hal çıkmak istedi. ALS hastaları düşüncesince piyasada aparatlar mevcut. Fakat bunların kalık yanlarını ayırt etti. Boyun aparatları, hastaların boynunu çakılı markajcı ortak aparat. Biraz duygudaşlık kurması gerekti. Hastalar elhak tekerli sandalyede çakılı duruyor. Boyunlarının çakılı durmasını istemedi. Hareketli ortak aparat düşsel kurduk ve gerçekleştirdik. Bu ortak numara prototipimizdi. İkinci ilk örnek düşüncesince şöyleki ortak görüntü kurdu. 'ALS hastalarının kâffesi kaslarının namevcut olması yerinde çabucak menfez kasıyla akıntı ettirebilir miyim?' diyerek düşündü. Sonra çabucak menfez hareketlerini izleme ederek sorumluluk aparatını arama edebilen manzume geliştirerek projesini şimdi da geliştirdi."

Ersönmez, sistemin dü değişik emek vermek yöntemi bulunduğunu anlatarak, "Birinci yöntemde bireyin kafasının yukarı bölümüne balya mevrut balans ve ivme sensörüne mevrut bilgiler bireyin kafasının konumunu vermektedir. Bu bilgiler işlenerek bireyin kafası, öne, arkaya, sağa ve ya sola düşmesi yerinde arkadaki dizge yoluyla olması müstelzim kayran pozisyona özerk biçimde getirilmektedir. Diğer emek vermek yöntemi ise bireyin kaslarının tamamının kullanılamama vaziyeti düşüncesince tasarlandı. Bu yöntemde bireşimli zeka kullanıldı. Kişinin menfez hareketleri izleme edilerek değiştirmek istediği konumu menfez bebeğiyle arama etmesi sağlandı." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler