USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İhraç ürünü ahşap oyuncakları dünkü nesillere öğretiyorlar

Kayseri'de kurmuş oldukları atölyede bitirdikleri ahşap oyuncakları iklim dışına ihraç fail dü canlı mühendis, okul öncesi yetişek müesseselerinde da birileri Osmanlı zamanına saf oyuncakları çocuklarla hazırlıyor.

İhraç ürünü ahşap oyuncakları dünkü nesillere öğretiyorlar
05-12-2021 14:24
Kayseri
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İhraç ürünü ahşap oyuncakları acemi nesillere öğretiyorlar

Kayseri'de dü güre girişimci, atölyelerinde ürettikleri anadan görme ve çağdaş ahşap oyuncakları hem ülke dışına ihraç ediyor bununla beraber Osmanlı devri oyuncakların yapımını hususi evlat yuvası ve anne okullarında ufaklıklara öğretiyor.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Serdar Çıraklı ile cazibe elektronik mühendisi Ahmet Köseoğlu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) 100 bin teklik otomobil ve donatı desteği ile kestirmece 2 sene önce Affan Dede Oyuncak Atölyesi'ni kurdu.

Oyuncaklara kıstak verici dü mühendis, Osmanlı devrinde "Eyüp Oyuncakçılığı" sanarak aşina ahşaptan mamul anadan görme oyuncakları baştan tasarlayıp CNC tezgahlarda üretiyor.

Genç mühendisler, ok, ahenk ağacı, hacı yatmaz kabil ürünleri Almanya, Fransa, İngiltere ve Kanada'nın da ortamında bulunmuş olduğu 15'e benzeyen ülkeye ihraç ediyor.

Girişimci Serdar Çıraklı, AA muhabirine, darülfünun okurken Ankara'da geçmiş el ahşap oyuncakları gördüğünü ve bunların örneklerinin Kayseri'de bulunmadığını ayırt ettiğini söyledi.

Ortağı Köseoğlu ile senelerce ayrıntılar düşüncesince tiyatrolar düzenlediklerini ve evlatları baş döndürücü sevdiklerini özetleyen Çıraklı, Ankara'dan geçmiş oyuncak örneklerini alarak ortak okulda işlik emek vermesi yaptıklarını ve bu eğitimin ufaklıklara tesirini bebek gelişimcilerle değerlendirerek ahşap oyuncak atölyesi kurmaya değişmeyen verdiklerini aktardı.

KOSGEB desteğiyle, tasarladıkları makineleri aldıklarını tamlayan Çıraklı, "Biz oyuncağa ve oyuncağın evlatların gelişimindeki etkisine kıstak verdik. Japonya'da 3 yaşından itibaren evlatların eline tahta, başlı ve çekiç veriyorlar. Çocuklar üretime müteveccih öğrenimden geçiyor. Üniversiteye derece arama kalemini, tornavidayı elimize almamıştık. Buradaki açığı doldurmaya çalışıyoruz, bunu da evlatların en sevilmiş olduğu nesne bulunan oyuncakla hazırlamaya çalışıyoruz." sanarak konuştu

Oyuncaklar çabucak saat geçirsin sanarak yapılmamış

Çıraklı, Türkiye'deki oyuncakçılığın geçmişini incelediklerini, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden kimi bilgilere ulaştıklarını dile getirerek, şöyleki bitmeme etti:

"Affan Dede, Osmanlı periyodunun akıbet oyuncak ustası. 1600'lü zamanlarda Eyüp yöresinde 300 oyuncak dükkanı olduğu için gır ediliyor. Osmanlı padişahları dolgun sünnet törenleri gerçekleştiriyor, törenden sonradan da ufaklıklara oyuncak dağıtıyorlar. Bir ahşap oyuncak piyasası var. Biz de buradan mevrut oyuncak örneklerini çocuklarımıza öğretiyoruz. Oyuncağın tarihimizdeki yerini ufaklıklara hikayeleriyle aktarmaya çalışıyoruz. Mesela 'kaynana zırıltısı' sanarak ortak oyuncak var. Anneler bu oyuncağı sokaktaki çocuğuna veriyor. Ses uzaklaştıkça evlatların evden uzaklaştığını anlıyorlar. Amaca müteveccih oyuncaklar var, çabucak saat geçirsin sanarak değil pedagojik yanı bulunan oyuncaklar varmış zamanında."

Şehzade oyuncakları

"Şehzade oyuncakları" yerine aşina oyuncaklar da üretildiğini özetleyen Çıraklı, bunların mekanik bulunduğunu tabir etti.

Ahşap oyuncakları atölyede kesip zımparasını yaptıktan sonradan ufaklıklara verdiklerini tamlayan Çıraklı, onların da terbiyeli zımparasını yapmış olup boyadıklarını ve modüler ise gözyaşı gruplarına mucibince montajladıklarını kaydetti.

Çocukların hazırdan mavera öz el emekleriyle ortak şeyler yapmalarını sağladıklarını vurgulayan Çıraklı, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Geçen ay 2 bine benzeyen öğrenciye ulaştık. Oyuncakçıdan tahsil edilen oyuncak hâlâ iyi başkalık olsa çocuklar, öz yaptıklarını hâlâ baş döndürücü seviyor. Bunun nedeni hem bitirdikleri oyuncakların ortak hikayesi olması bununla beraber evlatların kendilerinin yapması. Üretimimizi daima kendimiz yapıyoruz, makineleri de kendimiz tasarlayıp yaptık. Türkiye'de ortak ahşap oyuncak piyasası oluşmamış olsa da ülke dışından iri arzu var."

Çocuk gelişimi uzmanı Fatma Nur Yılmaz da evlatların bu eğitimlerde "ben yaptım" duygusunu yaşadığına ayraç ederek, "Gerçekten ortak şeyler başardıklarını görüyorlar. Biz de gelişimlerini gördükçe bahtiyar oluyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler