USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Hipertansiyon, kalp aksesi ve kalp yetersizliğini tetikler'

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Gönen, ''İlerleyen yaşlarda hipertansiyon behemehâl arama dibine alınmalıdır. Çünkü hipertansiyon, kalp krizi, aort doğa yırtılması, bellek kanaması ve kalp yetersizliği üzere en dirimlik hastalıkların tetikleyicisidir'' dedi.

'Hipertansiyon, kalp aksesi ve kalp yetersizliğini tetikler'
20-10-2021 12:39
Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Erhan Gönen, 65 gözyaşı ve üstü bireylerde elan mıhlı müşterek kalbe eş iktisap etmek düşüncesince önerilerde bulundu. Yapılan çalışmalarda 2030 senesinde evren nüfusunun 3'te 1'i 65 gözyaşı ve boyun olması beklendiğini tamlayan Dr. Öğretim Üyesi Erhan Gönen, ''İlerleyen yaşlarda hipertansiyon behemehâl arama dibine alınmalıdır. Çünkü hipertansiyon, kalp krizi, aort huy yırtılması, akıl kanaması ve kalp yetersizliği kabilinden en dirimlik hastalıkların tetikleyicisidir'' dedi.

Hipertansiyonun hassaten 65 gözyaşı üstü şahısda aşırı erdemli müşterek miktarda görüldüğünü aktaran Dr. Öğretim Üyesi Gönen, ''Pek aşırı faktöre ilişkin değişmekle beraberce averaj 65 gözyaşı üstündeki kimselerin yüzdelik 65'inde, 75 gözyaşı ve üstündeki kimselerin ise yüzdelik 75'inde hipertansiyon gelişmektedir'' halinde konuştu.

''Yılda müşterek defa behemehâl hekim kontrolü yaptırın''

Dr. Gönen, laflarını şu şekilde sürdürdü: ''Her gözyaşı grubunda bulunduğu kabilinden 65 gözyaşı üstü hastalarda da umumi kalp rahatsızlıkları riziko faktörleri bulunan olmakla beraberce 65 gözyaşı üstü insanlara hususi kimi hallerde bulunmaktadır. Bu ahval ise; beylerde 45 hanımlarda ise 55 veya er menopoz, karı öyküsü (birinci basamak akrabalardan bayda 55, hanımda 65 yaşından ilk koroner arter rahatsızlığı bulunması, sigara içiyor olmak, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, ceninisakıt HDL-kolesterol değeri, şeker rahatsızlığı müşterek riziko faktörü olmanın yanı sıra, koroner kalp rahatsızlığı varlığına eşdeğer müşterek riziko taşıdığından riziko değerlendirmesinde ayrı müşterek noktayı vardır.

Bunlara ek namına yaşlanmaya ilişkin namına dejeneratif ( yıpranmaya bağlı) kap rahatsızlıkları da 65 gözyaşı üstü hastalar düşüncesince riziko oluşum etmektedir. Bu nedenden dolayı bu riziko faktörleri bulunmasa fark behemehâl yılda 1 defa kalp doktorunu görüşme etmeleri ve müstelzim testlerin yapılması önerilmektedir.

''Hipertansiyon kalbin en iri düşmanı''

Pek aşırı faktöre ilişkin değişmekle beraberce averaj 65 gözyaşı üstündeki kimselerin yüzdelik 65'inde, 75 gözyaşı ve üstündeki kimselerin ise yüzdelik 75'inde hipertansiyon gelişmektedir. Genel namına hipertansiyonun yüzdelik 95'i esansiyel kısaca sebebi adsız sansız hipertansiyon oluşturmaktadır. Bunlarında kalıtım bilimi nedenlere ilişkin bulunduğu düşünülmektedir. Ancak yaşlanmaya ilişkin gelişen tansiyonda ise sabit hayat tarzı, böbrek fonksiyonlarındaki bozulmalar, aort ve arter duvarındaki kemikleşme hastalık olmaktadır. Hipertansiyon behemehâl arama dibine alınmalıdır. Çünkü hipertansiyon, kalp krizi, aort huy yırtılması, akıl kanaması ve kalp yetersizliği kabilinden en dirimlik hastalıkların tetikleyicisidir.

''Hipertansiyonunuz var ise azaltmak düşüncesince sulu zırtlak ve sarımsak tüketmeyin''

Limon ve sarımsak sağlığımız düşüncesince enikonu yarayışlı gıdalardır. Bunların tansiyon düşürücü tesirleri de bulunmaktadır. Ancak hipertansiyon tedavisinde kullanılmaları banko hata müşterek yaklaşım oluşturur. Çünkü bu ajanların düze ayarlaması ve hasiyet süreleri ölçüm edilemediği düşüncesince hastalar rastgele muhtelif tansiyona ilişkin komplikasyonlara bariz bir duruma gelirler. Bunların adına günce ölçün ilaçları kullanarak menfaatlerini 24 zaman güvenlik dibine alabilirler.

Hipertansiyon hastaları ilk herşeyden ilk olarak beslenmelerine ilgi etmelidirler. Kilo alımında, tansiyon kontrolü bozulur ve çare dozunu yahut sayısını tasarruf etmek gerekir. Ayrıca müşterek tomar sodyum klorür ve sert yağ kullanımından sakınılması gerekmektedir. Yağları müşterek tomar erdemli bulunan tansiyon hastalarının huy ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar görülür. Bu da tansiyon tedavisini güçleştirir. Hipertansiyon hastaları derneşik ilkin tempolu gidiş iktisap etmek neredeyse idman yapmalıdırlar. Bu hem biçimsiz kolesterin düzeyini hem de huy direncini düşürür.

''Yüksek kolesterin kalp krizine çağrılık çıkarır''

Yüksek kolesterole ilişkin huy duvarında kalınlaşma ve çetinlik artar. Damar duvarında arazi meydan plakların yağ yükü artar ve aşırı bedava yırtılır bir duruma varidat ki bu da hipertansiyonlu hastalarda kalp aksesi ve inmeye çağrılık çıkarır. Ayrıca böbrek fonksiyonlarında bozulmayı gündeme getirir. Yapılan klinik çalışmalarda biçimsiz kuşkulu namına aşina yağlardan LDL düzeyindeki düşmelerin kalp aksesi yahut benzer huy problemlerinde ehemmiyetli azalmalara tarz açmış bulunduğu gösterilmiştir. Bu düşme ilaçların yanı esna derneşik idman ve tagaddi alışkanlığı ila sağlanması iri ciddiyete haizdir. Bunlar LDL'yi düşürürken bire müşterek vakitte huy duvarındaki yağları uzaklaştıran dobra kuşkulu kolesterin bulunan HDL'yi de artırırlar. ''

Sağlıklı kalp düşüncesince neler yapılmalı?

Kalp sağlığı düşüncesince önerilerde bulunan Dr. Gönen, ''Sigaradan ırak durun, mıhlı beslenmeye ihtimam gösterin, gidiş ilkin iktisap etmek neredeyse derneşik idman yapın, emanet sağlığınızı toplumsal ve can kuşu bilimsel dayanaklık etmek ile koruyun, derneşik namına kalp huy testlerini yaptırın, tansiyonunuzu behemehâl andıran takibe alın, tansiyonunuz erdemli seyrediyorsa behemehâl en çelimsiz müddette doktorunuza başvurun'' sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler