USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Her yıl yaklaşık 3 bin çocuk kanser riskiyle karşı karşıya'

Türkiye'de değme yıl yaklaşık 3 bin dünkü çocukluk zamanı kanseri olayı geliştiğine dikkati çekici Prof. Dr. Murat Elli, “Çocukluk zamanı kanserlerinin bildik stabil ortak sebebi bulunmamaktadır. Ancak belirtileri ortada beklenmedik şişlikler, açıklanamayan halsizlik ve güçs

'Her yıl yaklaşık 3 bin çocuk kanser riskiyle karşı karşıya'
03-02-2022 11:25

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Hematoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Elli, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Elli, evren genelinde rastgele müşterek yıl 400 bin çocukta kanser geliştiğini belirterek, “Bu evlatların dörtte bir tanesi dünyanın iktisadi ve sosyoekonomik kendisine art eskimiş devletlerinde tanılama konamadan kaybediliyor. Çocuklarda kanser görülme sıklığı 15 gözyaşı altında milyonda 110-150 arasındadır. Tüm kanser olgularının yüzdelik 1 ila 5'i çocuklardadır. Türkiye'de rastgele müşterek yıl 2 bin 500-3 bin acemi çocukluk zamanı kanseri olayı bekleniyor. En müşterek tomar tanıdık çocukluk zamanı kanserleri ise lösemiler, beyin-omurilik tümörleri, lenfomalar, Nöroblastom, Wilms tümör, okşayıcı nesiç tümörleri, mızrap tümörleridir” niteleyerek konuştu.

“Enfeksiyonlar kanser riskini artırabilir”
Yetişkinlerdeki kanserin aksine, çocukluk kanserlerinin iri çoğunluğunun aşina müşterek sebebi olmadığına ayraç fail Prof. Dr. Elli, “Kanser rastgele müşterek yaştan kişilerde görülmekte ve bedenin rastgele müşterek bölümünü etkileyebilir. Tek tip müşterek dokuda hücrelerde kalıtım bilimi değişimle başlar, henüz sonradan bedenin gayrı kısımlarını kaplama fail ve otama edilmezse vücuda dokunca verip ve ölüme ne bulunan müşterek kesime (veya tümöre) dönüşür. Birçok düzentileme çocukluk kanserinin nedenlerini belirlemeye çalışmıştır, fakat çocuklarda müşterek tomar az kanser çevresel yahut ömür seçimi faktörlerinden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda kanser önleme çalışmaları, çocuğun müşterek mütekâmil yaşlarındaki önlenebilir kanser geliştirmesini engelleyecek davranışlara odaklanmalıdır. HIV, Epstein-Barr virüsü ve ısıtma kabilinden birtakımı süreğen enfeksiyonlar, çocukluk zamanı kanseri düşüncesince risk faktörleridir. Diğer enfeksiyonlar, müşterek çocuğun mütekâmil kendisine kansere yakalanma riskini artırabilir, bu yüzden aşı edinmek (karaciğer kanserini önlemeye asistan edinmek düşüncesince sarılık B'ye karşı ve döl yatağı ağzı kanserini önlemeye asistan edinmek düşüncesince insanoğlu papilloma virüsüne karşı) ve er kişileştirme kabilinden gayrı metodlar önemlidir. Mevcut veriler, kanserli kâffesi evlatların yaklaşık yüzdelik 10'unun kalıtım bilimi faktörler zımnında müşterek yatkınlığa ehil bulunduğunu göstermektedir. Çocuklarda kanser gelişimini etkileyen faktörleri yakalamak düşüncesince henüz müşterek tomar araştırmaya gerekseme vardır” açıklamasında bulundu.

Bu belirtilere dikkat
Prof. Dr. Murat Elli, çocukluk zamanı kanserlerinin en ehemmiyetli belirtilerine ilişkin, “Beklenmeyen yığın ve şişlikler, açıklanamayan halsizlik ve güçsüzlük, kendiliğinden geçersiz ve bereler, uzamış ve sebebi adsız sansız ateş, sabahleyin başlangıç ağrıları, ansız başlangıçlı menfez ve rüyet bozuklukları, müşterek tomar ve çabuk kilogram kaybı, mızrap mafsal ağrısı çocukluk zamanı kanserlerinin belirtileri arasındadır. Çocukluk zamanı kanseri, ateş, alevlenmiş ve asi başlangıç ağrıları, mızrap ağrısı ve kilogram kaybı kabilinden aileler ve eğitilmiş müşterek numara adım afiyet hizmeti sağlayıcıları çeşidinden belirleme edilebilen müşterek branş film film uyarma semptomu ile ilişkilidir. Bu endeks ve bulguların varlığında çabuk kendisine kanser araştırması gerçekleştirmek çoğu kez muktezi değildir. Bu endeks ve bulgular akla yatkın müşterek müddette geçmezse pediatrik onkoloji konsültasyonu istenmelidir” niteleyerek konuştu.

Erken tanılama sahn kurtarıyor
Çocukluk zamanı kanserlerinde er tanının önemini ise Prof. Dr. Murat Elli, şöyleki değerlendirdi: “Çocuklarda kanseri engel devam etmek çoğu kez belkili olmadığından, çocuklarda kanser yükünü indirmek ve neticeleri ıslah kılmak düşüncesince en can alıcı strateji, çabuk ve akilane tanıya ve arkası sıra insana hususi sponsor hizmet ile etkili, kanıta alakadar tedaviye odaklanmaktır. Erken kişileştirme edildiğinde, kanserin can alıcı tedaviye karşılık ödeme ihtimali henüz yüksektir ve henüz iri müşterek ölüm kalım ihtimali, henüz az biberli incizap ve çoğu kez henüz az fiyatlı ve henüz az dip otama ile sonuçlanır. Kanser er kişileştirme edilerek ve bakımda gecikmelerin önüne geçilerek kanserli evlatların yaşamlarında ehemmiyetli iyileştirmeler yapılabilir. Kanserli evlatları otama kılmak düşüncesince akilane kişileştirme müşterek tomar mühimdir zira rastgele müşterek kanser cerrahi, şua tedavisi ve kemoterapiyi içerebilen hususi müşterek otama diyeti gerektirir. Erken tanının 3 ehemmiyetli bileşeni vardır. Bunlar; ailelerin ve müşterek numara adım afiyet hizmeti sunucularının semptomların farkındalığı; akilane ve vaktiyle klinik değerlendirme, akilane teşhis; ve çabuk akilane tedaviye akilane müşterek merkezde, akilane müşterek kadro ile erişim. Erken teşhis, kâffesi ortamlarda mühimdir ve nice kanser düşüncesince sağkalımı iyileştirir. Erken ve akilane tanısı motivasyon etmeye müteveccih programlar, çoğu kez hükümetlerin, taharri memuru polis topluluğun ve taharri memuru polis maşer kurumlarının kuma çabalarıyla ve anne baba grupların oynadığı dirimlik rollerle, kâffesi iyilik seviyelerindeki devletlerde başarıyla uygulanmaktadır. Tarama, çoğu kez çocukluk zamanı kanserleri düşüncesince hayır değildir. Bazı seçme durumlarda, efdal riskli popülasyonlarda düşünülebilir. Örneğin, çocuklarda birtakımı menfez kanserlerine kalıtımsal müşterek değişinim ne olabilir, bu yüzden retinoblastomlu müşterek çocuğun ailesinde bu değişinim yahut dert belirleme edilirse, kalıtım bilimi müşavirlik sunulabilir ve kardeşlerin hayatın er dönemlerinde derneşik menfez araştırmaları ile takip edeni yapılabilir. Çocukluk zamanı kanserlerinin kalıtım bilimi nedenleri, kanserli evlatların sadece ıvır zıvır müşterek kısmıyla ilgilidir. Çocuklarda nüfusa alakadar tarama programlarını destekleyecek efdal kalitede tez yoktur.”

Türkiye'de yüzdelik 80'i başarıyla otama edilebiliyor
Prof. Dr. Murat Elli, çocukluk zamanı kanserlerinde otama başarısına bağlı ise şu detayları verdi: “Kapsamlı hizmetlerin umumi kendisine erişilebilir bulunduğu efdal gelirli ülkelerde, kanserli evlatların yüzdelik 80'inden dahası otama edilmektedir. Düşük ve itidalli gelirli devletlerde yüzdelik 30'dan öğütücü diş dişi otama edilir. Bizim vatanımızda ise bu kantite yüzdelik 80'e yakındır. Unutmamak geçişsiz ki memleketimiz çocuklarına müşterek tomar güzel imkanlar sağlıyor. Çok güzel yapılanmış çocuk onkoloji merkezlerimiz var. İşini müşterek tomar güzel bilen, güzel yetik takımlar var. Bilim müşterek tomar gelişti çalışan ilaçlar, acemi cerrahi teknikler, henüz çalışan şua tedavileri var. Modern hastanelerimiz var, dayanak noktası hizmetlerimiz müşterek tomar iyi. Bilinmesi icap eder ki kanser tedavisi ekipman işidir. Siz bu takımın müşterek üyesisiniz. Siz ve tığ afiyet mensupları ayrımsız taraftayız. İnanın ki tığ bu kanseri yeneriz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler