USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Her sene 1 milyonu fazla ad viral hepatitlere ilişkin hastalıklardan yaşamını kaybediyor

KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, "Ülkemizde de bir çok elan teşhis almamış 3,5 milyon Hepatit B hastası, 750 bin Hepatit C hastası bulunduğu kestirim ediliyor." dedi.

Her sene 1 milyonu fazla ad viral hepatitlere ilişkin hastalıklardan yaşamını kaybediyor
27-07-2022 17:03
İstanbul

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine mucibince hepsi dünyada viral sarılık bulunan 354 milyon kişiden kısaca 300 milyonunun Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte bulunduğunun bilincinde olmadığını bildirdi.

​​​​​​​Dernekten meydana getirilen açıklamada, hepatitin muhtelif bulaşan virüslerin ve ajanların illet bulunduğu müşterek uykuluk iltihabı bulunduğu belirtildi.

Viral hepatite neden bulunan 5 anne virüsün hepsinin uykuluk sorununa köken olduğu, sirayet yolları, hastalığın şiddeti, coğrafi çözülüm ve dehalet yollarının ayrımlılık gösterdiği kaydedilen açıklamada dünyada rastgele sene kısaca 1 milyondan müşterek tomar bireyin viral hepatitlere ilişkin siroz ve uykuluk kanseri zımnında yaşamını yitirdiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine arazi sunulan KLİMİK Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Demirtürk, Hepatit B ve C'nin süreğen hastalığa neden bulunan ve evren çapında tahminî 354 milyon insanı enfekte fail en ehemmiyetli dü aktif fiil bulunduğu belirtildi.

Demirtürk, Türkiye'de süreğen sarılık B ve C enfeksiyonlarının uykuluk nakillerinin en kesif nedenini oluşturduğunu kaydederek, "Günümüz koşullarında, Hepatit B düşüncesince çalışan müşterek aşının varlığı, süreğen Hepatit C enfeksiyonu düşüncesince ise kusursuz kür sağlayıcı çalışan müşterek tedavinin varlığı bu rahatsızlıkların arama dibine alınabilmesi dair elimizi güçlendiren dü ehemmiyetli silah. Ancak ne eyvah ki Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine mucibince hepsi dünyada viral hepatiti bulunan 354 milyon kişiden az daha 300 milyonu Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte bulunduğunun bilincinde değil. Yine rastgele çağ Hepatit B yahut Hepatit C ile enfekte kısaca 3 bin isim enfeksiyon yahut komplikasyonları zımnında yaşamını kaybediyor. Ülkemizde de bir çok aşırı elan teşhis almamış 3,5 milyon Hepatit B hastası, 750 bin Hepatit C hastası bulunduğu kestirim ediliyor." ifadelerini kullandı.

"Takip dibine katılması baş döndürücü önemli"

Prof. Dr. Neşe Demirtürk, viral hepatitlere dikkati tefriş etmek ve farkındalığı çoğaltmak üzere 28 Temmuz'un "Dünya Hepatit Günü" namına belirlendiğini aktardı.

Risk gruplarından başlayarak topluluğun rastgele kesimine testlerin yapılmasının enfekte bireylerin bulunması ve strateji dibine katılması düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Demirtürk, Türkiye'de 2016 senesinde arka ifa kapsamına tahsil edilen aracısız can alıcı antiviral ilaçların süreğen Hepatit C tedavisinde kullanıma girmesinin viral infeksiyonların tedavisinde müşterek inkılap bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Demirtürk, bu ilaçlarla averaj 8 haftalık ağızdan otama ile hastaların Hepatit C’den ağız ağıza kurtulabildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Üstelik ehemmiyetli müşterek taraf tesiri sıfır ve kullanması da sonuç adım hazırlop bulunan ilaçlar bunlar. Ülkemizde 2016 yılından beri yüzlerce süreğen Hepatit C hastasında, bu tedavilerle kusursuz kür sağlandı. Hem kendileri hastalığın negatif neticelerinden kurtuldular bununla beraber bulaştırıcılıkları ortadan kalktı. Kronik Hepatit C hastalarının saptanabilmesi bu yüzden baş döndürücü önemli, riziko gruplarındaki taramalarla hastalar bulunup otama edilebilirlerse dokunmabana ve siroz olmaktan suhulet kurtulabiliyorlar. Viral sarılık eleme hedeflerine yetişebilmek düşüncesince vatanımızda de Sağlık Bakanlığı çeşidinden geçtiğimiz yıl, 2018-2023 yılları arasını hedefleyen 'Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programı' yayınladı. Bu izlence çerçevesinde, topluluğun viral hepatitlerin bulaş yöntemleri ve dehalet hikayelerinde bilgilendirilmesi, efdal riskli grupların tanımlanması ve bu kişide viral sarılık taramalarının gerçekleştirilmesi, yurdumuzdaki asıl hastalanmış sayısının belirlenmesi düşüncesince sürveyansın çalışan halde yapılması, hastaların tespiti sonrası otama düşüncesince akıllıca yönlendirilmelerinin sağlanması amaçlanmakta. Tüm bu hedeflerin gerçekleştirilmesi düşüncesince madde ile ait hepsi afiyet birimlerinin eş güdümlü emek harcaması şişman ehemmiyet taşıyor."

Koronavirüsle münasebetli rahatsızlıkların hepsi dünyayı etkilemeye bitmeme ettiğine dikkati çekici Prof. Dr. Demirtürk, "Bu süreçte öteki süreğen emraz kabil süreğen viral hepatitler de varlığını sürdürüyor. Sadece pandemi odaklı yaşamaya başladığımızda tedaviye gereksinim duyan öteki hastaların boşlama edilme olasılığı doğuyor. Unutmayalım, ilerleyici süreğen viral hepatitler uykuluk kanserine yol açarak ehemmiyetli müşterek ahiret yolculuğu sebebi olabilir." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler