USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hem hafız adayları aynı zamanda hocaları görme engelli

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda elden İstanbul'da oturan değil, Türkiye'nin ve dünyanın ayrımlı yerlerinden gelen, çırılçıplak ve ya dert kararı âmâ öğrenciler pedagoji bilimi görüyor.

Hem hafız adayları aynı zamanda hocaları görme engelli
27-10-2021 12:20
İstanbul

Küçükçekmece'deki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda, gözsüz öğrenciler, kendileriyle bire müşterek kaderi paylaşan gözsüz müşterek hocadan Braille alfabesiyle Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip hafız oluyor.

Halkalı'daki Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu, 2012 senesinde hizmete girdi. Aynı anda 100 öğrenciye görev maruz kursta, 2013 yılından beri da görme engellilere Kur'an eğitimi veriliyor. Kurs, gözsüz öğrencilere Kur'an öğretilen müşterek tane çörek olma niteliği taşıyor.

Sadece İstanbul'dan değil, Türkiye'nin ve dünyanın değişik yerlerinden engelli hafız adaylarını buluşturan leyli kursta, ünlü kütüphane, rölyef ve ünlü data istihzar birimleri de bulunuyor.

Kursa mevrut gözsüz öğrenciler, evvel şekilde Braille alfabesi ile Türkçe, sonraları Arapça kıraat öğreniyor ve Kur'an-ı Kerim eğitimine başlıyor.

Şu anda Çamlıkaltı Kursu'nda, yaşları, ırkları farklı, çırılçıplak yahut çor kararı engelli bulunan 8 mektepli yetişek alıyor. Üstelik de hocaları da kendileri derece bire müşterek kaderi canlı müşterek görme engelli.

"Her hafız öz hafızını bakmak ister"

Görme engelli hafız adaylarının gözsüz hocası Ali Duman, AA muhabirine Kur'an-ı Kerim öğrenirken ve öğretirken neler hissettiklerini anlattı.

Duman, 2,5 yıldır Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu'nda çalıştığını belirterek, güzeşte sene müstevli zımnında Türk öğrencilere değil, elden Sudan'dan mevrut dü öğrenciyi hafızlık diploması verdiklerini söyledi.

Bu sene 8 gözsüz talebesi olduğunu, bazısının on paralık Kur'an-ı Kerim okumayı bilmediğini dile getiren Duman, Kur'an tedris dönemini şu halde anlatım etti:

"Kursta evvel şekilde rölyef bilmeyenlere kabartmadan Türkçe yazıyı, peşi sıra kabartmadan elifba öğretiyoruz. Bir sene bitince niteliğine uyarınca öbürü hocalarımızla hafızlık eğitimlerine koordineli şekilde bitmeme ediyoruz. Bu projede öbürü öğrencilerle kaynaştırma halinde hafızlık eğitimlerini yaptırıyoruz. Eğer hafızlık hesabına Arapça kıraat etmek arzu edenler olursa onlar da kursumuzun Arapça bölümünde eğitimlerine bitmeme ediyor."

Kendisinin de gözsüz müşterek hafız bulunduğunun altını çizen Duman, şunları kaydetti:

"Ben çırılçıplak görme engelliyim. Benim derece gözsüz hafızlar yetiştiriyorum. Her insanoğlu öz icra ettiği mesleği en dobra halde gerçekleştirmek ister. Biz de burada doğrusu baş döndürücü kalburüstü hafızlar yetiştiriyoruz. Ben görmeyen hocalarla okumadım, görmeyen hocalarla hafızlık yaptım. Bunun kimi dezavantajları oluyor. Çünkü hocalar makaleleri bilmedikleri düşüncesince kimi bölgeleri mantığını körlemeden ezberleyip geçiyorduk. Ancak deminden kılıç kabartmaya bilgili olduğumuz düşüncesince bu arkadaşların kafasında oda boncuğu istifham göstergesi kalmadan öğretiyoruz ve en dobra halde öğreniyorlar. Bu baş döndürücü değişik müşterek duygu. Her hafız öz hafızını bakmak ister. Allah'ta burada bunu bizlere baht etti. Şu anne derece nice hafız yetiştirdik."

"Kurs bana kanıt oldu"

17 yaşlarında gözsüz Eray Öğün, Manisa'dan İstanbul'a hafızlık eğitimi düşüncesince geldiğini anlattı.

Göremediği düşüncesince elan ilkin hafızlık eğitimi alamayacağını düşündüğünü tamlayan Öğün, "Şu an yapabileceğime inanıyorum, burada olmaktan da mutluyum. Buradaki hocalar bana baş döndürücü dayanak noktası oldular." dedi.

Öğün, hafızlığını bundan böyle tamamlayabileceğine inandığını aktararak, "Hafız olduktan sonraları ego de Ali hocam derece hafızlar bakmak istiyorum. Ben de çırılçıplak görme ambargo ve az erke görüyorum. Böyle olmaktan mutluyum. Böyle yaşamak, toplumsal iktisap etmek zorundayız. Buraya gelip hafızlık yapabilirsiniz, toplumsal yaşamını kurabilirsiniz. Kurs bana kanıt oldu." niteleyerek konuştu.

Bir ayrıksı hafız talibi ise Zonguldak'tan mevrut Irak kökenli Müslim Adil. 20 yaşındaki Kur'an talebesi 3 yaşlarında süregelen menfez tansiyonu zımnında şu an fakat yüzdelik 2 görebildiğini anlatım etti.

Kurs ortamını baş döndürücü sevdiğini, Kur'an-ı Kerim'i baş döndürücü bellemek istediğini vurgulayan Adil, "Kursta eğitimler baş döndürücü güzel. Kursta Arapça harfleri kabartmadan öğrendim. Ali hocayla aram baş döndürücü iyi. Bize baş döndürücü asistan oluyor." ifadelerini kullandı.

"Amacım hafız olup Kur'an-ı Kerim'i yaşayıp çevremdekilere aktarmak"

Doğuştan gözsüz 18 yaşındaki Selim Baysan, Sakarya'dan hafızlık eğitimine geldiğini anlattı.

Hafız olmayı baş döndürücü istediğini dile getiren Baysan, laflarını şu halde sürdürdü:

"Amacım hafız olup ilkin Kur'an-ı Kerim'i kendim yaşayıp, uygulayıp bunu çevremdekilere aktarmak. Görme engellilere kimi tavsiyelerim var. Benim esasta toplumsal yaşantım yoktu. Buraya geldikten sonraları müşterek şeylerin farkına vardım. Eve yumulmak müşterek nesne değiştirmiyor, dirim bitmeme ediyor. İllaki müşterek bölgelere gitmek, müşterek şeyleri öz başınıza öğrenmeniz gerekiyor."

Diyarbakır'dan İstanbul'a mevrut çırılçıplak gözsüz Abdüsselam Güzeç, hafız iktisap etmek düşüncesince kursa geldiğini, hafız olunca kendisi derece başkalarına bu eğitimi hasretmek istediğini laflarına ekledi.

Dünyanın ciharıyek yanına Braille alfabesi ile basımcılık Kur'an-ı Kerim yolluyorlar

Çamlıkaltı Erkek Kur'an Kursu Yöneticisi Selahattin Yerlikaya da kurslarında 2013 senesinde gözsüz öğrencilere Kur'an-ı Kerim eğitimi verilmeye başlandığını, 2014 senesinde temelli öğrenime geçtiklerini söyledi.

Kur'an kurslarında gözsüz öğrencilere herhangi müşterek bölgede yetişek verdiklerini tamlayan Yerlikaya, "Kursumuzdan bugüne derece 11 gözsüz öğrencimizi yetkilendirilmiş ettik. Ayrıca 100'den müşterek tomar gözsüz öğrencimiz de Braille alfabesiyle İslami ulum dalında yetişek alarak buradan ayrıldılar." niteleyerek konuştu.

Yerlikaya, kursta dünyanın değişik yerlerinden mevrut öğrencilere de yetişek verdiklerini anlatarak, şu halde bitmeme etti:

"Öğrencilerimizin kâffesi yatılı. Bu fasıl 8 gözsüz öğrencimiz var. Hafta başından cumartesiye derece burada kalıyorlar. Yine kendisi gözsüz bulunan Ali hocamız onlara dini ve İslami ulum dair yetişek veriyor, Kur'an-ı Kerim'i Braille alfabesiyle öğretiyor. Görme engelli öğrencilerimiz, öbürü öğrencilerimizle birleşmek hesabına ayrıksı sınıflarda eğitimlerine bitmeme ediyor. İsteyen öğrencilerimiz alışılagelen ekol eğitimlerine buradan bitmeme edebiliyor. Ayrıca Braille alfabesi ile basımcılık matbaası merkezimizden dünyanın herhangi müşterek hesabına Kur'an-ı Kerim gönderiyoruz. Talebi olanlar bizlere toplumsal medyadan ulaşabilirler."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler