USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Halkbank'tan esnaf ve sanatkarlara faiz tenzilatlı kredi desteği

Banka, Türkiye ve KKTC'de esnaf ve sanatkarlara kullandırılan ve bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler ile 2024 sonuna derece aracısız kullandırılacak kredilere yüzdelik 50 faiz indirimi uygulayacak.

Halkbank'tan esnaf ve sanatkarlara faiz tenzilatlı kredi desteği
04-01-2022 09:59
Ankara

Türkiye Halk Bankası (Halkbank), Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının akıllıca şartlarda karşılanması neredeyse yüzdelik 50 faiz iskontolu kredi desteği sağlayacak. Söz konusu faiz indirimi, kaybolmaya beniz markajcı dizge kollarında çalışkanlık yayınlayan esnaf ve sanatkarlar düşüncesince yüzdelik 100 şekilde uygulanacak.

Halkbank çeşidinden esnaf ve sanatkarlara kredi kullandırılmasına ilişikli Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Türkiye ve KKTC'de esnaf ve sanatkarların finansman ihtiyaçlarının akıllıca şartlarda karşılanması neredeyse faiz iskontolu kredi olanağı sunuluyor. Geçmiş senelerde tahsil edilen kararlar kapsamında Halkbank tarafından, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK) kefaletiyle yahut aracısız esnaf ve sanatkarlara kullandırılmış olup bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler ile 1 Ocak 2022-31 Aralık 2024 çağında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğine (TESKOMB) ilişikli semt birliklerine eş bulunan ESKKK'ler kefaletiyle yahut kefaleti yapılmaksızın Bankaca aracısız esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilere, 1 Ocak 2022-31 Aralık 2024 tarihlerinde meri yüzdelik 50 faiz indirimi uygulayacak.

Söz konusu faiz indirimi, TESKOMB'a ilişikli semt birliklerine eş sıfır ESKKK'ler kefaletiyle önceki senelerde yayımlanmış Bakanlar Kurulu kararları doğrultusunda kullandırılan ve bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler düşüncesince de meri olacak.

Geleneksel işlerdeki esnafa yüzdelik 100 faiz indirimi

Geleneksel, kültürel, sanatla alakalı kıymeti bulunan kaybolmaya beniz markajcı dizge kollarında (el tekstil işleri, bakır işlemeciliği, fayans ve çanak yapımı, sedef hastalığı hastalığı kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve kara kehribar işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bu işlere paralellik gösterdikleri Bakanlıkça onama edilenler) çalışkanlık yayınlayan ve "Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi" sahibi esnaf ve sanatkarlara ise bire müşterek dönemler düşüncesince yüzdelik 100 faiz indirimi uygulanacak.

Ayrıca, Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında, kredi müracaat zamanı bakımından minimum 1 salname hüner belgesine cemaat bulunan ve hüner belgesiyle ilgilendiren dizge kolunda sonuç 1 sene süresince öz hesabına pres kurduğunu belgeleyen müteşebbis esnaf ve sanatkarlara da yüzdelik 100 faiz indirim desteği verilecek. Bu destekten sonuç müşterek sene süresince ticari faaliyetini yahut bağış mükellefiyetini sonlandıranlar faydalanamayacak.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) çeşidinden sağlanan bağış ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç, "KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi"ni bitiren, müracaat tarihinde 30 yaşını tamamlamamış dinç müteşebbis esnaf ve sanatkarlara KOSGEB çeşidinden onaylanan projelerini Bankaya sunmaları yerinde 100 bin liraya derece yüzdelik 100 faiz indirim payı uygulanarak kredi kullandırılabilecek fakat bu imkandan bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden kredi borcu bulunanlar yararlanamayacak.

Esnaf ve sanatkarlara makine, takım ve demirbaş alımları, iş noktayı modernizasyonu yahut incelmemiş bap ve basar kebap kebap kapital ihtiyaçlarının karşılanması neredeyse 30 bin liraya derece kullandırılan kredilerden bakiyesi 2022, 2023 ve 2024 yıllarına devreden krediler düşüncesince yüzdelik 100 faiz indirim payı uygulanacak.

Ertelenmiş, taksitlendirilmiş yahut baştan yapılandırılmış kredi borcu olup arka ifa süreci bitmeme fail esnaf ve sanatkarlara, vadesi/taksit vadesi önceki borcu bulunması durumunda, likidasyon olunacak alacaklar hesabında borcu bulunanlara ise bahis konusu namus borcu ağız ağıza ödenmeden bu Karar kapsamında kredi kullandırılmayacak.

Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında kullandırılan krediler istisna

Kredi kullandırılacak esnaf ve sanatkarlara, geriye çevrilmiş müşterek salname müddet dikkate alınarak en çok dü kere faiz iskontolu kredi kullandırılabilecek ve toplamda arka ödemesi bitmeme fail faiz iskontolu kredi aritmetik sayısı ikiyi geçemeyecek. Bu kararın yürürlüğe girmiş olduğu gün bakımından bitmeme fail ikiden çok faiz iskontolu kredisi mevcut esnaf ve sanatkarların kredileri, Karar kapsamında izlenecek, halleri bu maddeye akıllıca bir duruma gelene derece toy kredi kullandırılmayacak. 2020 ve 2021 yıllarında “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketi kapsamında esnaf ve sanatkarlara kullandırılan krediler, kullandıran tarihinden itibaren bu omur hükmünden ayrıklık tutuldu.

Başvuru zamanı bakımından sonuç 5 yılda, öteki amme kasıntı ve müesseselerinin faiz yahut bağış desteği niteliğindeki desteklerinden faydalanan esnaf ve sanatkarlara bu değişmeyen kapsamında bire müşterek pres düşüncesince bire müşterek mevzuda faiz iskontolu kredi kullandırılmayacak. Kredi kullanacak esnaf ve sanatkarlardan, sonuç 5 sene süresince öteki amme kasıntı ve kuruluşlarınca sağlanan bire müşterek mevzuda faiz yahut bağış desteği niteliğindeki desteklerden yararlanmadıklarına, bu desteklerden yararlandıklarının tespiti biçiminde faiz desteğinin bozma edileceğini onama ettiklerine müteallik taahhütname alınacak.

2016 senesinde uygulamaya konulmuş bulunan KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü ile 2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Protokolü kapsamında kredilerden yararlanan esnaf ve sanatkarlar ile deprem, heyelan, su taşkını afetlerine yahut yıldırı vakalarına verilen kalmaları zımnında "KOSGEB Acil Destek Kredisi Programı"ndan yararlananlar, "Yiyecek ve İçecek Hizmeti Faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı Desteği ile Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği"nden faydalanan esnaf ve sanatkarlar bu omur hükmünden ayrıklık tutuldu.

Kredi döviz alımında kullanılamayacak

Kullandırılacak krediyi istem fail esnaf yahut sanatkardan, etkin müşterek halde esnaflık faaliyeti yapmakta bulunduğunu ve tecim odasına mukayyet müşterek ticari işletmenin ortağı yahut sahibi bulunmadığını bildirme fail müşterek taahhütname alınacak.

Kredinin tahsisi etabında esnaf ve sanatkarlardan bu değişmeyen kapsamında tahsis edilen kredinin çalışkanlık piyasası haricinde değerli eroin ve döviz alımında, öteki faziletkâr riskli mali araçlarda, masraf yapılıncaya derece bankada tutulanlar aut vadeli mevduatta, portföy dalavere şirketlerinde ve uzlaştırıcı kurumlarda yahut bunlar haricinde rastgele müşterek kredi verende ve rastgele müşterek envestisman aracında kullanılmayacağına müteallik taahhütname alınacak. Amacı haricinde yahut gerçeğe karşıt beyanlarla kullanıldığının belirleme edilmesi biçiminde kredi, dirimsel kaybı uygulamasından çıkarılacak.

Bankanın, bu değişmeyen kapsamında oluşturulan kredilerden gelecek dirimsel kayıpları, kredilerin faiz gerçekleşme tarihlerinde bankanın birleşke kredilerine has pınar maliyeti dikkate alınarak belirlediği akan faiz oranları ile esnaf ve sanatkarlara geçerli iskontolu faiz oranları asal alınarak hesaplanacak. Gelir kayıpları, ilgilendiren sene bütçelerine bu amaçla konulmuş bulunan ödenekten Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler