USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gübretaş’tan Ar-Ge alanında yeni bir üniversite ve sanayi teşrikimesai hamlesi

Tarımsal Ar-Ge faaliyetlerinin kılavuz gemisi şirketlerinden bir tanesi bulunan GÜBRETAŞ ile Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) ortada üniversite-özel dal iş birliğini sağlamaya müteveccih bir tören düzeni imzalandı.

Gübretaş’tan Ar-Ge alanında yeni bir üniversite ve sanayi teşrikimesai hamlesi
08-10-2021 15:54

GÜBRETAŞ sürdürülebilir ekincilik alanında ulusal ekonomiye yeni ek değerler sağlayabilmek düşüncesince akıbet senelerde yürüttüğü Ar-Ge çalışmalarını üniversite iş birlikleri ile kuvvetlendiriyor. Şirket Ar-Ge çalışmalarının ehemmiyetli bir sacayağını meydana getiren üniversite ve sanayi iş birliklerine bir yenisini şimdi ekledi. Sanayi ve üniversite teşrikimesai kapsamında Sabahattin Zaim Üniversitesi ile yeni bir teşrikimesai protokolü imzaladı. 8 Ekim Cuma haset üniversite kampüsünde gerçekleşen imza töreni, GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, Genel Müdür İbrahim Yumaklı, Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut'un katılımlarıyla gerçekleşti. İş Birliği Protokolü imza töreninde zirai araştırı ve ihya alanında üniversite-sanayi teşrikimesai kapsamında eş planlar yürütüleceği de belirtildi.

Verim ve nitelik artışı düşüncesince üreticiler gözetiminde şuurlu ekincilik uygulamalarını yaygınlaştırmaya müteveccih faaliyetlerinin yanı esna sektörde kemre tasarruf alışkanlıklarını değiştirmeye ve yeni çocuk nebat hizmetçi ürünleri geliştirmeye müteveccih Ar-Ge yatırımlarıyla da öne çıkan şirket, akıbet senelerde sanayi-üniversite iş birliklerini kuvvetlendiriyor.

“Ülkemizde sürdürülebilir ekincilik düşüncesince nebat hizmetçi ürünlerinin tedarikinden çiftçiye ulaşmasına kadarki evrelerin tamamında gösterdiği mesuliyeti üniversitelerimizle yürüttüğü Ar-Ge emek harcamaları ile bitmeme ettiriyor”
Konuşmasında zirai sürdürülebilirliğin öneminden bahseden GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Fahrettin Poyraz, “Dünya nüfusunun önümüzdeki 30 sene süresince 9 milyarı geçmesi bekleniyor, amma velakin dünyada zirai istihsal yapılabilen alan ise aşırı kısıtlı. Küresel çapta besin güvenliğini gelmek ve kıtlık problemini devretmek düşüncesince zirai üretimin yüzdelik 50 ila 70 oranında artırılması gerekiyor. Tarım yapılabilen arazi yüzölçümünün yetersizliğinin yanı esna popülasyon artışı ile baş başa zirai alanlar da azalıyor. Bu faktörlerle baş başa hal muntazır en ehemmiyetli sorunlardan bir ötekisi zirai üretimin önündeki hava krizi.

Bu tabloda tabii zirai sürdürülebilirlik ve Ar-Ge emek harcamaları dirimlik bir ehemmiyet sunma ediyor. Özellikle devletimizde hammaddesi ithalata ilişkin kemre sektörüne yeni çocuk yerel ve ulusal kemre çalışmalarıyla yeni bir dem kazandırmayı planlıyoruz. Bu kapsamda hem üniversitelerimizle hem amme kurumlarıyla zirai istihsal alanında mahsul ihya odaklı iş birliklerimizi ihya gayreti içerisindeyiz” dedi.

Geliştirilecek yeni çocuk yerel ve ulusal ürünler ile sektörde kemre tasarruf alışkanlıklarını değiştirmeyi hedeflediklerini kail Dr. Fahrettin Poyraz “Gübrelerin akıllıca ve çalışan bir halde kullanılması hesabına derinliğine senelerdir üreticilerle eş icraat yürütüp farkındalığı artırmaya çalışıyor. Topraklarımızın geleceği düşüncesince gübrelemenin uygun itibar biçimde akıllıca yöntemlerle yapılması icap ettiğini daim vurguluyoruz. Bunun indinde Ar-Ge çalışmalarıyla geliştireceğimiz yerel ve ulusal yeni çocuk ürünler ile sektörde hammadde ithalatını minimize etmeyi hedefliyoruz. Üreticilerimizin kullandığı mamüllerin etkinliği artırılacak ve bu yenilikçi nebat hizmetçi yaklaşımları ile randıman ve kalitede de artım yaşanacak” biçiminde konuştu.

Poyraz, “Ülkemizde sürdürülebilir ekincilik düşüncesince nebat hizmetçi ürünlerinin tedarikinden çiftçiye ulaşmasına kadarki evrelerin tamamında gösterdiği mesuliyeti üniversitelerimizle yürüttüğü Ar-Ge emek harcamaları ile de bitmeme ettiriyor. Bugün üniversite sanayi teşrikimesai düşüncesince ehemmiyetli bir hamle şimdi atıyoruz. Bu iş birliğinin akademiye ve tüketicilere hayırlar getirmesini dilerim” sanarak laflarını bitirdi.

İmzalanan teşrikimesai kendisince mütekellim Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut şunları kaydetti: “İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi bir araştırı üniversitesidir. Altyapımızı ve münevver sermayemizi buna gereğince oluşturuyoruz. Bu kapsamda sanayi ile işbirliğini aşırı önemsiyor ve birbirimize giranbaha katkılar sunuyoruz. İmzaladığımız bu tören düzeni de iyi bir hamle olacaktır. Ülkemiz insanının sağlıklı, doğru, şuurlu ve birinci sınıf ancak ayrımsız vakitte hesaplı bir halde beslenebilmesi düşüncesince üniversitelerin ve araştırı müesseselerinin şimdi bir tomar günah alması icap ettiğini düşünüyoruz. Toprak ana ile mıhlı ve akıllıca bir alışveriş kurabilirsek, tarımın geleceği düşüncesince sağlayacağımız başarılar artacaktır. Bu ortaklık ile Ar-Ge çalışmalarının ülkemizin zirai kalkınmasına, şimdi dobra bir geleceğin baş başa inşasına ve ulusal ekincilik politikasına yardım vereceğini düşünüyorum. Bu ortaklık protokolünün ikinci Abdülhamit kabilinden kurulan ve ülkemizin evvel çağdaş ekincilik çalışmalarının yapıldığı zamanı Halkalı Ziraat ve Baytar mektebi binasında imzalanması da dobra bir tevafuktur.”

İş birliğini değerlendiren Genel Müdür İbrahim Yumaklı şu biçimde konuştu: “Bitki hizmetçi alanındaki tecrübesini Ar-Ge vizyonuna yansıtan bir kurumuz. Üniversite ile teşrikimesai süresince olmaktan talih duyuyoruz. Bitki hizmetçi alanında düzenlenen Ar-Ge emek harcamaları tarımın sürdürülebilirliği ve besin güvenliğinin sağlanması hesabına da aşırı ciddi bir eşik, hem GÜBRETAŞ Ar-Ge Merkezi, hem Sabahattin Zaim Üniversitesinin kıymettar akademisyenleri Ar-Ge faaliyetlerinde bu bilinçle çalışmaktadır. Sabahattin Zaim Üniversitesiyle imzaladığımız teşrikimesai protokolü zirai üretimimize bedel katacaktır. Üniversitenin varlıklı bilimsel niteliği olan ekibi ve akademisyenlerimizin birikimiyle zirai Ar-Ge çalışmalarını şimdi çelimli bir geleceğe taşıyacağımıza inanıyorum.

2019 senesinde Gebze Teknik Üniversitesiyle on salname bir teşrikimesai protokolü imzaladık. 2 sene kadar çelimsiz bir müddette bu teşrikimesai meyvelerini vermeye başladı. 2020 senesinde yerel ve ulusal biyoteknoloji muhtevalı nebat hizmetçi ürünlerinin geliştirilmesine enfrastrüktür gelmek düşüncesince üniversite içerisinde bir Ar-Ge Serası kurulumu gerçekleştirdik. Yine ayrımsız sene TÜBİTAK kabilinden onaylanan 2244 Sanayi Doktora Projesi düşüncesince icraat başladı. Aynı vakitte Yıldız Teknik Üniversitesiyle imzaladığımız tören düzeni kapsamında TÜBİTAK TEYDEB 1505 projesi çalışmalarımız da bitmeme ediyor.”

İmzaladıkları ortaklık protokolü ile zirai üretime yardım sağlayacak yararlı işler yapacaklarını da tabir fail Genel Müdür Yumaklı, “Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Bulut'un da tabir etmiş olduğu kadar bu kıymettar iş birliğini ülkemizin evvel çağdaş ekincilik çalışmalarının yapıldığı zamanı Halkalı Ziraat ve Baytar Mektebi binasında imza etmek bizim düşüncesince giranbaha bir husustur” biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler