USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Görme engelli ulusal haltercilerin 'paralimpik' bekleyişi

Branşlarının paralimpik olmasını umutla muntazır görmez halterciler, Türkiye'yi özümleme ederek "devlet sporcusu " unvanı kabul etmek istiyor.

Görme engelli ulusal haltercilerin 'paralimpik' bekleyişi
12-10-2021 13:30
12-10-2021 13:30
Ankara

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te 23-30 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Dünya Halter Şampiyonası önceleri çalışmalarını derin gidişatta sürdüren Türkiye Görme Engelliler Halter Milli Takımı'nın fen direktörü Ersin Akyüz, bu branşın Paralimpik Oyunları'na eklenmesini umutla beklediklerini anlatım etti.

Devletin kendilerine baş döndürücü güzel olanaklar sağladığını dile getiren Ersin Akyüz, Türkiye'yi temessül yazar dereceler teshir giymek düşüncesince etkin sporcularına, okullarını bitirdiklerinde iş bulma açısından evleviyet tanındığını, bu sayede hiç kimseye yayımcı olmaksızın emek vermeyi ve sosyalleşmeyi öğrendiklerini dile getirdi.

Sporcuların ulusal formayı giyerek başarılar elde ettiğini, milletler arası organizasyonlarda yarışarak Türk bayrağını dalgalandırdığını vurgulayan Akyüz, "teşvik gayeli ödül" mevzusuna değinerek, "Çok birlikte tomar ihsanıhümayun bulunmadığı düşüncesince arada birlikte bu spora yunak bakılmayabiliyor. Yaptığımız spor paralimpik alan bulunduğu takdirde, sporcularımız 'devlet sporcusu' unvanı kazanıyor. Bunun indinde ödülleri oluyor. Birçok hakka ehil olunabiliyor." ifadelerini kullandı.

Kanat: "Beklentimiz en azından birlikte büyüklük sporcusu unvanı almak"

Halter sporunu fahri yaptığını kail anadan doğma gözsüz 42 yaşındaki Döndü Kanat, beklentilerinin yeteri kadar karşılanmadığından yakındı.

"Teşvik ödülü" kabil yüreklendirici unsurların eksikliğinden bahseden Kanat, Türkiye'de bu branşta baş döndürücü birlikte tomar iddialı bireyin olmamasını, maddesel menfaat eksikliğine bağladı.

"Bizim beklentimiz en azından birlikte büyüklük sporcusu unvanı kabul geçirmek ve ülkemizi en güzel biçimde temessül etmek." diyen Kanat, ülkesi düşüncesince mücadeleye sonuna denli bitmeme edeceğini vurguladı.

Kanat, ulusal grup kamplarında odasını grup artakadaşı Meltem Tırıklı ile paylaşıyor. Kanat ve Tırıklı'ya yârenlik kuşları "Bıcırık" ve "Paşam" da haremlik ediyor.

Galip: "Bayrağımızı savurmak benim düşüncesince en iri ödül"

Milli Takımı sporcusu 50 yaşındaki Ömer Galip, bu kategoride halter sporunu geçmiş önleyen ve geçmiş giranbaha madalya ele geçiren sporculardan.

"Bu sporda sonuç 8 sene fevk caba dünya şampiyonluğunu ülkemize kazandıran sporcuyum." ifadesini kullanan Galip, halterde bilimsel nitelikli yerine da kendisini yetiştirmek istiyor.

Görme engelliler halter dalının paralimpik kategoriye müdahale edilmediğini tamlayan Galip, "Branşın paralimpik kategoriye katılması uğrunda icraat var. Ülkemizi en güzel biçimde temessül etmeye bitmeme edeceğiz. Bu bulunduğu takdirde de kanımın sonuç damlasına denli elbette ki ülkemin bayrağını dalgalandıracağım. mükafat almamama karşın istekle yaptığım birlikte branş. Yurt haricinde gayrı dünya insanlarına İstiklal Marşı'mızı dinletmek, bayrağımızın uğrunda hürmet duruşunda bulundurmak benim düşüncesince en iri ödül." sanarak konuştu.

Hayran: "Bu şerefin verilmesini dileyiş ediyoruz"

Milli sporculardan Dursun Hayran'ın, halterin beraberinde judo, atletizm, gülle atma, cirit oyunu atma, disk atma kabil branşlarda da Türkiye şampiyonlukları var.

Görme engelliler halter dalında planlı geçmiş Türkiye Şampiyonası'nda ikincisi bulunan ve hâlâ sonraları kırdığı Türkiye rekorunu birlikte hâlâ hiç kimseye bırakmayan Hayran, branşın daim koku kaybetmesinden şikayetçi.

"Bu branşta itibar aylığı olmaması, alakanın ceninisakıt kalmasında en iri etken." ifadesini kullanan Dursun, şu görüşlerini aktardı:

"Şeref aylığı olmayınca, ihsanıhümayun de baş döndürücü az olunca, gözsüz erat baştan sona kaçıyor. Onun düşüncesince talebim nice branşta bulunduğu kabil itibar maaşının bize de verilmesi. Biz de bayrağımızı dalgalandırıyoruz. Biz de İstiklal Marşı'mızı dinletiyoruz. onur aylığı verilmezse, ihsanıhümayun ile desteklenmezse, bu branşı kaybedebiliriz. İstiklal Marşı'mızı okutup, yabancıları esasi duruşa geçirmemiz düşüncesince devletimizin bundan haberli olmasını dileyiş ediyorum."

Albinizm hastası gözsüz biricik halter sporcusu

Şehmuz Çevik, albinizm (albino) hastası gözsüz biricik halter sporcusu konumunda.

Milli Eğitim Bakanlığında etkin ve Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümünde eğitimine bitmeme fail Çevik, Dünya Şampiyonası'nda Türk bayrağını savurmak istiyor.

Türkiye şampiyonluğunu sonuç 5 senedir hiç kimseye bırakmayan Şehmuz Çevik, dünya rekoru kırarak şampiyonu olmayı hedefliyor. Çevik'in de beklentisi, görme engelliler halter dalının paralimpik olması ve elde ettikleri başarılar sonrası kendilerine "devlet sporcusu" unvanının verilmesi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler