USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gıda sektörünün en hızlı büyüyeni vegan pazarı oldu

Gıda sektöründe akıbet zamanlarda nebat bazlı besin çeşitliliğinin çoğalması ile beraberce pazar paylarında değişimler meydana geldi.

Gıda sektörünün en hızlı büyüyeni vegan pazarı oldu
25-11-2021 12:35

Sektöre istikamet verici şirketlerin da çeşitlilikte nebat bazlı ürünleri yeğleme etmesiyle baş başa vegan pazar oranı sektörün en hızlı büyüyen pazar payına eş oldu. ABD'de nebat bazlı gıdaların perişan satışları 2020'de yüzdelik 27 artarken meydan kıymeti ise 5,5 bilyon dolardan 7 bilyon dolara çıktı. Sektörün başkaca 2027 yılına derece 74 bilyon Amerika dolarına ulaşacağı öngörülüyor.

Vegan ve etyemez tagaddi şekli hazımlı insanoğlu sayısı gündüz geçtikçe artıyor. Gerek efsanevi hakları lüzumlu karbon fut izinin azaltılması hesabına mahsus duyarlılıklarla yeğleme edilen nebati bazlı tagaddi başkaca küsurat nüfusun tagaddi ihtiyacına da çıkar yol şekilde düşünülüyor. Her ne derece mıhlı bulunduğu hesabına tartışmalar bitmeme etse de besin sektörü sonuç senelerde vegan ve vejetaryenlere makul bulunan nebati bazlı mahsul sanayisine hızlı müşterek antre yaptı.

Özellikle iri firmalar, hayvanca besin ürünlerine ek şekilde ayrımsız mamüllerin nebati bazlı çeşitlerini de bünyesine katmış bulunduğu düşüncesince marketlerde de vegan-vejetaryen reyonların artmasına hastalık oldu. Restoranlar da ayrımsız biçimde menülerine makul kemirmek çeşitleri bulundurmaya başladı.

Alternatif proteinler düşüncesince iri yatırımlar
Tercihler doğrultusunda etkilenen besin sektöründeki pazar paylarındaki değiş Türkiye Vegan Birliği'nin V-Label Almanya Ofisi çeşidinden meydana getirilen Proveg International tutanağı ile belirgin müşterek biçimde ortaya konuldu. Rapora layıkıyla toptan nebat bazlı besin sektörünün 2027 yılına derece 74 bilyon Amerika dolarına ulaşacağı ve salname gelişme oranının yüzdelik 12 olabileceği öngörülüyor. Büyük devletlerin et, süt, peynir kabil hayvanca proteinlerin yerini ilişki bulunan seçenek nebati bazlı proteinler düşüncesince ehemmiyetli yatırımlar yapıldığını aktaran raporda başkaca pazarın bu sayede 2035 yılına derece evren çapında 290 bilyon dolara ulaşacağı kaydedildi.

“Yapay et 2030'a derece yüzdelik 95 bedel artışı gösterecek”
Rapor başkaca derinlemesine vadede anadan görme protein ürünlerinin yerini laboratuvar zarfında üretilecek bulunan hars ve nebat bazlı mamüllerin alacağını ön görürken şuanda tüketilen ve yüzdelik 90'ı hayvanca mahsul bulunan etin 2040'ta yüzdelik 40 oranına düşeceğine sağlam verildi ve bileşimli etin (kültür et) 2030'a derece yüzdelik 95 oranında bedel artışı göstereceği bilgisi aktarıldı.

“Satış sayıları 9 büküm şimdi hızlı”
Gıda sektöründeki satışların sonuç dü yılda yüzdelik 43 arttığı tamlanan raporda şimdi mıhlı bulunduğu fikri ile pandemi tarihi nebat bazlı mamüllerin adanmış rakamlarının alışılagelen besin satışlarından 9 büküm şimdi müşterek tomar arttığı da kaydedildi.

“Sera gazı salınımının yüzdelik 30'u hayvanca üretimden kaynaklanıyor”
Bitkisel bazlı mamüllerin artmasının limonluk gazı salınımı düşüncesince de şimdi güzel olacağını tabir fail Bahçeşehir Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Y. Birol Saygı şimdi sürdürebilir müşterek evren düşüncesince besin sektörünün ilkin popülasyon artışı hesabına değiş göstereceğini söyledi. Prof. Dr. Y. Birol Saygı, “Vejetaryenliğin ve veganlığın en iri sebeplerinden birisi çevreyi korumak. Çünkü limonluk gazı salınımının yüzdelik 30'u hayvanca üretimden geliyor. Başka müşterek başağrısı da bu derece kişiye elbette efsanevi yetiştireceğiz. Çünkü besin üretimini 2050'ye derece 2 katına çıkarmamız gerekiyor. Şuanda 7.8 bilyon insanoğlu var. 2050'lerde bu rakamı 10 binlerde bekliyoruz. mühim bulunan tam ve nitelikli gıdanın sağlanması. Bir Amerikalı güya 4.9 evren varmış kabil yaşıyor, Türkiye de ise 1.9 evren varmış kabil yaşıyoruz. Ortalamaya baktığımızda ise insanoğlu 1.7 evren varmış kabil yaşıyor. Birleşmiş Milletler şuanda bu derece kişiye elbette besin sağlayacak bulunduğunu düşünmeye başladı ve dü görüngü ortaya çıktı. Birincisi asliye dirimlik diğeri, asliye diyet. Temel rejimde kişilerin nitelikli ve mıhlı beslenmesi gerekiyor bu nedenle de düşündükleri hayvanca gıdadan kaçmadan boydak şimdi aşırı nebati ağırlıklı gıdalar üretmek. 2021 besin eğilimlerine ve trendlerine baktığımızda müşterek kadro asliye noktalar var. En ehemmiyetli trendlerden müşterek tanesi de gene nebati bazlı gıdalara kalkınmak Bu çerçevede besin endüstri elhak değişecekti” biçiminde konuştu.

“Önü bariz müşterek sektör boydak tüketicinin benimseme edeceği biçimde olması lazım”
Sektörde vegan ve etyemez mahsul yatırımı gerçekleştirmek isteyenlerin önünün bariz bulunduğunu güçlükle ezgi noktasında aşırı titiz olunması icap ettiğinin altını çizen Birol Saygı, “Pazar paylarında da nebat bazlı ürünlerde 2020-2025 dilimine bakmış olduğunuzda nerden baksanız yüzdelik 30'luk müşterek gelişme öngörülüyor. Bu heves artarak bitmeme edecek. Belli müşterek envestisman yapılması geçişsiz güçlükle tüketicinin benimseme edebileceği lezzete de erişmek gerekiyor. O sebepten akıllıcasına müşterek tılsım ile ilmî çalışmaların yapılması lazım. Kesinlikle önü bariz müşterek sektör” dedi.

Beslenme alışkanlıklarından hangisi şimdi sağlıklı?
Saygı başkaca yalnızca nebat bazlı tagaddi alışkanlığının ne derece mıhlı olduğuna müteallik sorulara ithafen bu manada meydana getirilen ayrıksı müşterek araştırmaya da değinerek, “Yaklaşık 4 ay evvel ‘dünyada nerelerde 100 yaşlarının üstünde canlı insanoğlu şimdi fazla' denilerek müşterek araştırı yapıldı. Yapılan çalışmalarda 5 semt belirleme edildi. Beslenme haricinde yayımcı ki de nice aktif fiil var boydak eş tagaddi alışkanlıklarına bakılınca gıdaların nebati ağırlıklı bulunduğu ve bunun indinde balık tüketiminin es geçilmediği görüldü. Beslenmenin asliye ilkelerine baktığımızda günce aldığımız enerjiyi bulunan besin gruplarından benimseme etmek zorundayız. Beslenme düşüncesince dü lafız aşırı önemli; tam ve dengeli. Bir öbür üçüncü ayaklık ise çeşitlendirilmiş. Tek müşterek gıdadan dört başı mamur yararları sağlayamayız. O sebepten çeşitlendirmeliyiz. Çok müşterek tomar rejim modelleri var. Her diyetin artıları yahut eskileri var. mühim bulunan tagaddi prensipleri çerçevesinde o rejimi tabir etmek güçlükle bu işlerin en eleştiri noktası şuurlu yapmak. Vegan ve etyemezlik de müşterek rejim modelidir. Hangi rejimi yeğleme ederseniz edin kesinlikle esenlik kontrolü altında yapmanız gerekmektedir” sanarak laflarını sonlandırdı.

“Son senelerde mahsul çeşitliliği arttı”
9 senedir vegan şekilde sönümsüz ve en iri nedeninin ise efsanevi hakları bulunduğunu tabir fail Merve Arlı ise besin sektöründe yaşanmış bulunan değiş sonrası veganlar ve vejetaryenler düşüncesince seçenek mamüllerin arttığını söyledi. Bu değiş evveliyat cins mahsul bulmada güçlük çektiğini vurgulayan Arlı, “Özellikle toplumsal yaşamda dışarıda kemirmek resmetmek benim düşüncesince aşırı zordu. Çünkü alternatiflerim yoktu. Ama bundan hakeza böyle müşterek boyut yok. Hemen doğrudan kâffesi restoranların menüsüne bizim düşüncesince türler eklendi. Ayrıca asliye besin şekilde isimlendirilen peynir, motorin kabil ürünlere de vegan ürünler eklendi. Bu çeşitlerin artarak çoğalması bizim düşüncesince aşırı imge verici. Çünkü insanoğlu bunları iptila yazar deniyor ve ortada aşırı iri müşterek ayırt olmadığını da görüyorlar. Hayvansal kaynaklı mamüllerin tüketilmesindense nebati kaynaklı mamüllerin tüketilmesi bizim düşüncesince şimdi muştulu müşterek durum” dedi.

Şeyda Ceylan Görgenç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler