USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu: Doğal gaz piyasalarında 'geçici ortak dengesizlik' yaşanıyor

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu Genel Sekreteri Yury Sentyurin, "Şu anda global piyasalar şita aylarındaki gaz fiyatlarına bağlı endişelerle kaynıyor." dedi.

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu: Doğal gaz piyasalarında 'geçici ortak dengesizlik' yaşanıyor
09-10-2021 17:01
Ankara

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu (GECF) Genel Sekreteri Yury Sentyurin, toptan piyasaların şita aylarında görülecek susama değerlerine odaklandığını ve az sıcaklıkların Avrupa'da doğal gaz fiyatlarında oynaklığı tetikleyebileceğini belirterek, "Ancak bizlere uyarınca şu anda gerçekleşen nesne gelecek aylarda çözülmesi müstelzim iare birlikte dengesizlik. Bu şok, arzın iyileşmesiyle atlatılacaktır." dedi.

Sentyurin, sonuç çağda gaz piyasalarında yaşananlara bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Fiyat artışını ilkin ışıltı piyasalarda biricik birlikte ülkeye bağlamanın "samimiyetsiz" olacağını tabir fail Sentyurin, Kovid-19 salgını hasebiyle nice gaz projesinin ertelendiğini, AB'nin ışıltı fiyatlandırma mekanizmasını kabul anlamında edisyon oluşturduğunu ve bu yüzden gaz fiyatlarındaki artışın aşkın taraflı birlikte dava bulunduğunu dile getirdi.

Sentyurin, GECF'e uzuv devletlerin iç piyasalarındaki gereksinimlerine karşın sunma dair ellerinden geleni yaptıklarını belirterek, "Bize uyarınca şu anda gerçekleşen nesne gelecek aylarda çözülmesi müstelzim iare birlikte dengesizlik. Bu şok, arzın iyileşmesiyle atlatılacaktır. Dünya çapında dolgunca oranda gaz potansiyeli mevcut fakat gaz projelerinin gelişimini etkileyen muhtelif aranjör engellerin gevşetilmesini pırpırı salık ediyoruz. Özellikle dünyanın büyümekte bulunan bölgelerinde mekân dostu ve güvenli birlikte erke istihsal deposu namına gaza hala gerekseme duyulmakta." sanarak konuştu.

Doğal gaz piyasalarının bundan sonra birbiriyle hâlâ irtibatlı ve toptan olduğuna ayraç fail Sentyurin, yaşanmış bulunan fiyat artışlarının da bunun birlikte kanıtı bulunduğunu belirtti.

Uzun vadeli sözleşme önerisi

Sentyurin, Hollanda'da TTF, İngiltere'de NBP kıl payı gaz tecim merkezlerinin birlikte Asya'da JKM piyasasında da gaz fiyatlarının üstün dereceli kırdığını anımsatarak, "Şu anda toptan piyasalar şita aylarındaki gaz fiyatlarına bağlı endişelerle kaynıyor. Ortalamadan hâlâ az sıcaklıklar, Avrupa'da önümüzdeki şita mevsiminde gaz fiyatlarında aşkın oynaklığı tetikleyebilir. Avrupa genelinde çabucak birlikte tomar hükümet gaz ve çarpıcılık faturalarını az avlamak düşüncesince karışma geçirmek ve dayanak noktası özgülemek durumunda kaldı." ifadelerini kullandı.

Enerji piyasalarında belirsizliğin mahveden ve üreticiye herhangi birlikte devir erke fiyatlarında oynaklık biçiminde dokunca verdiğini tamlayan Sentyurin, şöyleki bitmeme etti:

"Fiyat düştüğünde üreticiler hâlâ az dirimsel elde ayar ve zımnında hazırlık zincirine hâlâ az envestisman yapar. Fiyat faziletkâr olduğunda, bugünlerde nice ülkede gördüğümüz kıl payı tüketiciler finansal yüke sunulan kalır. Genellikle hükümetler, Birleşik Krallık örneğinde bulunduğu kıl payı birlikte çatı fiyat uygulayarak karışma etmeye gayret etmekteler fakat bu, tedarikçileri karsız marjlarla beraberce bırakır. İngiltere'de sadece eylülde minimum dokuz tedarikçi batkınlık etti. İstikrarlı birlikte bu piyasanın sonuncu amacı, erke fiyatlarındaki oynaklığı azaltmaktır ve gaz düşüncesince bu taşıt derinliğine vadeli sözleşmelerdir. GECF namına müstahsil ve son kullanıcıların yararına bulunan şeyin petrole endeksli fiyatlama ve derinliğine vadeli kontratlar bulunduğunu hâlâ ilk de tabir ettik. Uzun vadeli sözleşmeler, tüketicileri faziletkâr ışıltı fiyatlardan, üreticileri ise az ışıltı fiyatlardan koruyacaktır."

Sentyurin, sonuç gelişmelerin, salgının tesirinde küsurat toplumların tamamı katmanlarını etkilediğini dile getirerek, "Yaşananlar bizim erke geçişi mevzusundaki stabil yaklaşımımızı doğruluyor. Yaşam standardımızdaki dokunaklı düşüşler de karışma iktisap geçirmek kıl payı esas avlu senaryolarını adisyona katmadan aşkın çabuk yeşile dönmenin sınırlarını da vurgulayan birlikte proses yaşıyoruz. Enerji geçişini sonsuz namına destekliyoruz. Enerji kaynaklarına okunabilen erişim, kısaca erke güvenliği toptan ajandanın anne ruzname maddesi olmalı." sanarak konuştu.

Doğal gazın Avrupa'nın erke sepetinde yüzdelik 24 paya cemaat olduğuna dikkati çekici Sentyurin, şunları kaydetti:

"Emisyon kısıntı hedefine erişmek düşüncesince Yeşil Mutabakat'ta bitmeme fail taahhütler, tahsis edilen fonlar kıl payı bağlam delik uğrunda bulundurulduğunda doğal gazın en elastiki ve mukavim eşme bulunduğu görülecektir. Bu bağlamda, hava değişikliğiyle mücadelede mesul ve düzgün yolu bitmeme geçirmek düşüncesince Avrupa'daki gaz sahası durumunun istikrara kavuşturulması gerekmektedir. Kömürden uzaklaşma asliye birlikte heves olmaya bitmeme edecek. Tüketiciler, fiyat oynaklığından gocunmak düşüncesince hâlâ derinliğine vadeli gaz sözleşmelerine girmeyi düşünmeli. Ayrıca Kuzey Akım 2'nin işletmeye katılması gelecekte banko pazar istikrarına katkıda bulunacaktır."

Sentyurin, ilkin Kuzeybatı ve Güney Avrupa'daki kömürden gaza intikal potansiyeli hasebiyle gaz talebinin 2030'a derece çakılı kalacağının öngörüldüğünü, Orta ve Doğu Avrupa'daki devletlerin de doğal gazı birlikte intikal yakıtı namına gördüğünü tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler