USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen rüsum baştan değerlendirilecek

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen vergiler, gayrı artırım araçlarının vergilendirilmesi dikkate içerlemek vasıtasıyla baştan değerlendirilecek.

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen rüsum baştan değerlendirilecek
27-10-2021 11:39
Ankara

AA muhabirinin, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'ndan derlediği bilgiye göre, amme maliyesinin çelimli ve sürdürülebilir yapısının korunması amacıyla toy kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla savaş kapsamında çalışan beraberinde biçimde makbul maliye politikası, izlence çağında kazançlı toparlanmayı destekleyecek.

Maliye politikası mülk politikası hedefleriyle uyumu da gözetecek biçimde Türkiye'nin faiz potansiyelinin artırılmasına, kazançlı refahın etraflıca ve sürdürülebilir halde bölüşümüne, akan açığın sürdürülebilir ölçüde tutulmasına, ülke içi tasarrufların ve yatırımların teşvikine medet verecek biçimde uygulanacak.

Program çağında yatırımların ve masraf programlarının etkinliği artırılacak, amme sağlık kalitesi iyileştirilecek ve amme borcunun ulusal gelire payı sürdürülebilir düzeylerde tutulacak.

Kamu mali yönetiminde harcamaların sürdürülebilir ve mıhlı sağlık kaynaklarıyla akçalanmış edilmesini teminen vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve saydamlık prensipleri gözetilerek vergi mevzuatının gözden geçirilmesi, verginin tabana yayılması, fahri uyumun artırılması ve yükümlü hizmetlerinin geliştirilmesine müteveccih icraat sürdürülecek.

Verimsiz masraf alanları likidasyon edilecek

Programda, bu kapsamda belirlenen politika ve tedbirlere de arazi verildi.

Buna göre, amme harcamalarının değerlendirilmesi, önceliklendirilmesi ve kaynakların çalışan kullanımının gözetilmesi, amme müesseselerinin performansının değerlendirilmesi ve mıhlı mali sıkılaştırma uygulamalarının yürütülmesine müteveccih namına masraf gözden geçirmeleri yapılacak, masraf programlarının infaz süreçlerinde aktiflik artırılacak ve masraflar arama altında tutulacak.

Harcama gözden geçirmeleri kararında kuru masraf alanları likidasyon edilecek, bu yolla oluşturulacak mali alanın rüçhan masraf sahalarına tahsis edilmesi sağlanacak.

Döner sermayeler ve hususi hesaplar azaltılacak

Mali disipline medet getirmek kıl payı mütedavil sermaye kebap sermaye sermayeler ve hususi hesaplar azaltılarak merkezi hile bütçe kapsamı genişletilecek.

Döner sermayeli işletmelerin 2022 yılından doğmak kıl payı basamaklı namına merkezi hile ekonomik durumuna karışma edilmesine bağlı icraat yürütülecek.

Etkin sıfır teşvikler kaldırılacak

Teşvik, dayanaklık etmek ve toplumsal iane uygulamaları gözden geçirilerek çalışan sıfır icraat kaldırılacak, yazı öncelikleri çerçevesinde strüktürel tensikat yapılacak.

Vergisel teşvikler hepsi iyi ve toplumsal etkileriyle beraberce değerlendirilecek, vergi masrafı kalifiye tensikat gözden geçirilerek çalışan olmayanlar basamaklı kaldırılacak. Vergisel teşvikler gözden geçirilerek vergi masrafı kalifiye olanlar ve vergisel tesirleri belirleme edilecek.

Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı 2022'de hazırlanacak

Vergi adaletinin güçlendirilmesi, vergi tabanının genişletilmesi ve vergi hasılasının ilerletilmesini sağlayacak biçimde vergi sisteminde revizyonlar yapılacak.

Gayrimenkul sahipliği üstünden tahsil edilen vergiler, gayrı artırım araçlarının vergilendirilmesi dikkate kırılmak vasıtasıyla baştan değerlendirilecek.

Söz konusu vergiler, tasarrufun teşviki ve doğurucu alanlara yönlendirilmesini asal takanak biçimde gözden geçirilecek.

Vergi kayıp, kaçağı ve eşya dışı kazançlı faaliyetlerle çalışan mücadeleye müteveccih araştırma, riziko analizi, istimara ve eş güdüm faaliyetleri yürütülecek.

Bu kapsamda, 2023-2025 sürecini havi Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadele Eylem Planı, 2022 yılı içinde hazırlanacak.

2020-2021 yıllarına bağlı büyük ve sektörel kurda eşya dışı ekonominin boyutu ölçülecek.

Vergi zayi ve kaçağı ile eşya dışı kazançlı faaliyetlerin önlenmesine müteveccih namına Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi'nin yetenek ve kabiliyetleri, belirlenecek sektörlere bağlı sektörel riziko analizi yapılmasına olanak sağlayacak biçimde geliştirilecek.

Yerel yönetimlerin mali yapılarını perçinlemek amacıyla öz gelirleri artırılacak.

Gayrimenkul alışveriş değerinin belirlenmesinde toy sistem

Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde asal tahsil edilen alışveriş değerinin belirlenmesi ve beyanına bağlı toy beraberinde cümle devreye girmek vasıtasıyla vergide doğruluk pekiştirilecek ve vergileme etkinleştirilecek.

Bu çerçevede ilişik bakanlıklar sistemin dizaynı ve uygulamasına bağlı tensikat ile mukteza altyapıyı beraberce oluşturacak.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'ne bütünleşmiş beraberinde taşınmazlar bedel bilim merkezi kurulacak ve taşınmazların değerlerine müteveccih veriler sahiplik detayları ile tutulacak.

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Projesi tamamlanacak.

Merkezi hile kapsamındaki amme idareleri düşüncesince e-belge, e-imza, e- arşiv, e-fatura kadar toy teknolojik olanaklara sahip, saymanlık odaklı beraberinde enformatik sistemi altyapısı oluşturulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler