USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak

Ordu'da fındık kabuğu, çalışkan karbon ve erke üretiminde kullanılarak ekonomiye kazandırılacak.

Fındık kabuğu 'aktif karbon' üretimiyle ekonomiye kazandırılacak
26-11-2021 13:29
Ordu

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ihracatında ehemmiyetli yere erbap fındığın kabuğunun da işlenerek ekonomiye kazandırılması, yer kirliliği oluşturmasının önlenmesi amacıyla emek vermek başlattı.

Bu kapsamda gıda, eczacılık, kimya, petrol, maden, nükleer, otomobil, atılmış doğal taş yağı lambası yağı ve suların temizlenmesi derece bölgelerde makbul çalışkan karbonun, fındık kabuğundan üretilmesi sonucu alındı.

Perşembe ilçesinde kurulması planlanan Aktif Karbon ve Elektrik Üretim Tesisi düşüncesince döşeme mütalaa emek harcaması yapıldı. Burada salname averaj 20-25 bin titrem fındık kabuğu işlenerek çalışkan karbon ile 1,5 megavat saatlik (MWH) erke üretilecek.

Belediyenin iştiraki ORTAR AŞ içerisinde fariza verecek tesiste, fındığın içi derece dışının da ehemmiyetli gelire dönüştürülmesi hedefleniyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, Türkiye'nin en ehemmiyetli ihraç mamüllerinden fındıktan kısaca 2-2,5 bilyon dolar kazanıldığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde fındık üretiminin 7 milyon kişiyi ilgilendirdiğine ayraç fail Güler, "Dolayısıyla burada kılıç hoppadak fındığı üreten ve satan müşterek dünya iktisap geçirmek istemiyoruz. Ordu'da ilişik kıymeti erdemli öbür fındık ürünleriyle de gelirimizi hâlâ da arttırmayı düşünüyoruz. Bunlardan müşterek tanesi çikolata üretimi. Bununla ilişik icraat başlattık. hususi müşterek markamızı oluşturduk ve şu anda derin biçimde çalışmaya ciddilik verdik, üretiyoruz." dedi.

"Yıllarca üstünde çalıştığım müşterek konuydu"

Güler, fındık kabuğunun da baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu belirterek, "600 bin titrem denli fındık üretiliyor. Bunun kısaca ½ si fındık kabuğu. Dolayısıyla 300 bin titrem denli da kavkı üretiliyor. Kabuk, Karadeniz'de yakarak erke almak kıl payı kullanılır. Ama kılıç 'katma kıymeti erdemli öbür ürünlere dönüştürebilir miyiz' diyerek düşündük." ifadelerini kullandı.

Aynı sürede materyal mühendisi bulunduğunu aktaran Güler, "Daha önceden de yaptığım icraat vardı ve fındık kabuğundan çalışkan karbon deneyelim diyerek düşündük. Daha önceki yaptığımız çalışmalarla da bunu birleştirdim. Yıllarca üstünde çalıştığım müşterek konuydu." diyerek konuştu.

Güler, çalışkan karbonun satıh kimyası güçlü müşterek mahsul olduğuna ayraç ederek, bunun su, gıda, ispençiyari ve kimya, ayrıca çekirdeksel sektörde makbul müşterek mahsul olduğuna dikkati çekti.

Başkan Güler, Türkiye'nin haricen almış olduğu çalışkan karbonun suların temizlenmesinde de kullanıldığını, gazı meydan ve besinleri temizleyen müşterek mahsul bulunduğunu kaydetti.

Ordu'da bununla ilişik müşterek kasılma kuracaklarını ve yerini seçtiklerini bildiren Güler, şu biçimde bitmeme etti:

"Fabrika yerini ve üretimle ilişik siparişlerimizi de hazırladık. Dolayısıyla burada bunu üreteceğiz. Aynı sürede da taraf mamüllerinden çıkan gazlardan erke elde edeceğiz. Bunu da böylecene değerlendirerek ilişik kıymeti erdemli müşterek ürüne çevirmiş olacağız. Önümüzdeki sene bu emek harcamayı tamamlayacağız ve baş döndürücü iyi müşterek mahsul çıkacak.

Nano teknolojik müşterek mahsul bu. Aynı sürede müşterek dış satım kalemi namına da hem ithalatı önlemiş olacağız hem de ihracata çevrilmiş cereyan ederek fındığın burada değerlendirilmesini elde etmiş olacağız. Bu bakımdan müşterek taşla biraz kuş vurmuş olacağız."

Çalışmanın, istihdama ve fındık kabuğunun işlenmesi hususunda farkındalığa yardım sunacağının altını çizen Güler, şunları kaydetti:

"Daha da önemlisi akan açığımıza iri yardımı olacak. Hem de bu teknolojik ürünün geliştirilmesi esnasında bentonit müdahale iktisap geçirmek kıl payı ki Ordu'da bentonitimiz mevcut bizim, o da baş döndürücü ehemmiyetli müşterek maden. Onunla da burada ilişik kıymeti erdemli ürünler ile Ordu bu mevzulara ciddilik vermiş olacak. Daha önceden de Bakanlığım sırasında, Etibank Genel Müdürlüğüm esnasında borla ilişik icraat da yapmıştık. Ordu, yaptığımız hâlâ önceki çalışmalarla hem çalışkan karbon hem bentonit hem de borla ilişik kimyasallara ciddilik verici müşterek il niteliğine esbak oluyor. Burası bire müşterek sürede ilişik kıymeti erdemli uç ürünlere kip icraat önleyen müşterek il yerinde olacak."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler