USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

'Fil hastaları her türlü basınçtan uzak durmalı'

Toplumda fil rahatsızlığı kendisine aşina lenfödeme bağlı münebbih Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, “Primer lenfödem, çocuk ana karnındayken lenfa damarlarının aldığı kadar gelişmemesi dolayısıyla ortaya çıkar. Sıkça karşılaşılan sekonder insan ise hâlâ baş döndürüc

'Fil hastaları her türlü basınçtan uzak durmalı'
09-11-2021 16:29

Esenler Medipol Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, toplumda fil rahatsızlığı şekilde aşina lenfödeme huzur uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Can, “Vücudumuzda arteriyel ve venöz dolaşımının yanı esna hücrelerde biriken atılmış maddeleri haiz ve muafiyet sistemi hücrelerinden ensesi kalın kan dolaşımı sistemine lenfatik manzume denir. Bu sistemdeki çırılçıplak yahut sonra gelişen tıkanmalar kararı proteinden ensesi kalın likit birikimi lenfödem şekilde tanımlanır. Başta emcek kanseri kazanmak üzere, kestanecik ve madun ana rahmi semt kanserleri cerrahisi sonra gelişebilir. Meme kanseri cerrahisi sonrası aşağı mahalle altı ak kan bezlerinin çıkarılması koldan mevrut sıvının iletilmesinde aksaklığa sebep şekilde kolda lenfödeme döşeme hazırlar. Bu cins cerrahiler nâkil hastalarda kolalama küçük ortak darbe, sıyrık, kesik, kurt ısırması ve enfeksiyon kadar ahval lenfödeme sebep olabilir. Bunun yanı esna kemoterapi, ışın tedavisi uygulaması, travmatik ahval lenfödeme sebep olabilir. Koltuk altı ak kan bezleri tahsil edilen ve ışın tedavisi gören hastada lenfödem evolüsyon payı yüzdelik 25'dir. Yani bu koşuldaki her 4 hastadan birinde ak kan ödem gelişir” dedi.

“Lenfödemin primer ve sekonder çeşitleri var”
Primer ve sekonder kazanmak neredeyse dü cins lenfödem olduğuna ayraç fail Dr. Öğr. Üyesi Can, “Primer lenfödem, çocuk ana karnındayken ak kan damarlarının aldığı kadar gelişmemesi zımnında ortaya çıkar. Bizim hâlâ yoğun gördüğümüz sekonder sima ise çoğunlukla kansere ilişkin meydana getirilen cerrahiler, kimyasal otama ve ışın tedavisi sonrası tanıdık tiptir. Bunun indinde vakayiname venöz yetmezlik kararı da lenfödem görülebilir. Bunun nedeni güzel çalışmayan venöz düzene iane etmeye etkin sisteminde çok ortak kayıt dikerek kapakları işlevsiz bir duruma dirimsel buda lenfödeme sebep olur. Diğer ortak lenfödem nedeni ise lipödemdir. Sıklıkla şişman hanımlarda görülür. Yağ dokusunda şişme vardır. Vücutta küsurat yağ payı ile beraberce kontak kontak adese sisteminin transfer yükünün aşılması kararı gelişir” şeklinde konuştu.

7 belirtiye dikkat
Dr. Öğr. Üyesi İlknur Can, lenfödem belirtilerini ise şu biçimde açıkladı: “En açık belirtisi etkilenen saf yahut bacakta şişkinliktir. Diğer belirtiler ortada kabarıklık gelişen alanda mafsal hareketlerinde kısıtlılık, ciltte gerilim hissi ve sertlik, etkilenen uzuvda ciddilik ve kırgınlık hissi, uzunlar arası bitik farkı görülebilir. Ayrıca tekrarlayan enfeksiyon ataklarında kızarıklık, şişlik, ısı artışı ortaya çıkabilir. Son şekilde müterakki lenfödem yerinde o yahut bacaklarda sertleşme, ciltte kalınlaşma, encam derecede şişme olabilir. Lenfödem teşhisi hastanın öyküsü ve fiziksel araştırma ile konulabilir. Gereklilik biçiminde ultrason tanıda yardımcıdır.

Meme kanseri yahut emcek cerrahisi nâkil hastalar gerçekli cerrahi müdahale sonra hikmet otama hekimlerine başvurmalıdır. Lenfödem gelişimini engel kalmak düşüncesince hastalara özen edeceği hususlarla ait pedagoji bilimi verilmelidir. Bu biçimde lenfödem oluşumunun önüne geçilebilir. Hasta cerrahi geçirdiği yandan kan basıncı baktırmamalı, huy yolu açtırmamalı, kestirme yaptırmamalı, oldukça travmalardan kaçınmalıdır. Manikür yaptırmamalı, keski etlerini kesmekten kaçınmalıdır. Mümkün olduğunca hijyene özen etmelidir. Riskli kolu tırnakla değil, hapaz içi ile kaşımalıdır. Her türlü basınçtan oldukça uzak durmalıdır. Sıyrık, çizik, kurt ısırığı olursa deri sabun ile yıkanmalı, saygılı kurulanmalıdır. Antibakteriyel kremler kullanılabilir. Kullanılan kozmetik mamüllerin alerjik olmamasına özen edilmeli. Riskli organ oldukça gün ışığına sunulan bırakılmamalı, gün kremi kullanılmalıdır. Sıkı kıyafetten ve elmas takmaktan kaçınmalıdır. Hasta riskli uzvunda gelişen tek şişliği boşlama etmemeli, ivedilikle hikmet otama hekimine başvurmalıdır.”

“4 değişik otama yöntemi bulunuyor”
Tüm bu önlemlere karşın lenfödem gelişim göstermesi biçiminde yapılacakları Dr. Öğr. Üyesi Can, şu biçimde değerlendirdi: “Manuel ak kan drenajı, kompresyon (bandaj yahut çorap), alıştırma yahut deri bakımı tedavileri uygulanabilir. Manuel ak kan drenajında elle meri hususi ortak ovuşturma tekniği ile ak kan sıvısının başıboş akışı sağlanır. Lenfödemin biriktiği bölgeden ak kan sıvısı alınarak bünyenin başka bölgelerine akışı sağlanır. Masajın tekniği ödemin etabı ve bölgesine ilişkin şekilde değişir. Lenfödem masajı hususi pedagoji bilimi almış fizyoterapistlerce uygulanmalıdır. Yanlış meydana getirilen masajlar lenfödemi hâlâ da artırabilir. Kompresyonda ise lenfödem tedavisinde meri bandajlar kompresyon esnasında faziletli basınç ve tatil esnasında ceninisakıt basınç uygulayarak bilici sıvısının direne edilmesini sağlar. Bandajlama sonrası hastaların insana hususi mamul kompresyon çorapları kullanımı önerilir. Başarılı ortak otama sonrası da lenfödemin yineleme riski ne eyvah ki vardır. Tekrarlanmasını engel kalmak yerine özellikle saydığımız koruyan önlemlere hastalarımız titizce özen etmelidir.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler